<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A G20 csoport mutatványosai újabb lenyűgöző show-műsort ígérnek. Eközben Ázsia a valutaháború szélére sodródott, amelynek kitörése sokkot okozhat Európában is.

Hétvégi ausztráliai csúcsértekezletén öt év alatt kétezer milliárd dollár GDP-többletet és több millió új munkahelyet teremtő, a gazdasági növekedést 2,1 százalékponttal erősítő gazdaságélénkítő programot fogadott el a világ 19 legfejlettebb iparosodott országát és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport.

A G20 vándorcirkusza az utóbbi napokban Brisbane-ből szórakoztatta a nagyérdeműt, új infrastruktúra- és K+F fejlesztéseket ígérve. Az elkövetkező évek élénkítő programjainak meghirdetésekor csupán azt nem tisztázták pontosan a cirkusz mutatványosai, hogy honnan lesz a show-műsor folytatására pénz. A 2008-as összeomlás előtti feszített adósság-szinteket ugyanis már 40 százalékkal meghaladják a mostani állományok a Föld teljes északi féltekén, az USÁ-tól Kínáig, az EU-tól Japánig.

Minden pitiáner részletkérdéssel természetesen nem lehet foglalkozni. A találkozó színes kavalkádjában amúgy volt minden, mi szem-szájnak ingere: kocsmázókkal szelfiző Merkel, durcás Putyin és lágyan ringatózó orosz hadihajók az ausztrál partokhoz vezényelve. Négyszemközti találkozójukon a német és orosz vezető hosszasan vitatta az ukrán helyzetet – hozzájuk aztán később csatlakozott a híres adótanácsadó, Jean-Claude Juncker is. A találkozóról nem sok minden szivárgott ki, de a hangulat a két európai nagyhatalom között nem éppen rózsás: csak az utóbbi napokban utasítottak ki egymástól egy-egy diplomatát kémkedés vádjával, ami az emelkedett politikai feszültség egyértelmű jele.

Ázsiai deflációs spirál

De maradjunk Ázsiában, ahol a deflációs örvény jóval erősebbé vált, mint akár pár hónappal ezelőtt gondolni lehetett és ez a kirobbanás szélén álló valutaháború miatt hamarosan átterjedhet Európára is.

A gyári kibocsátási árak (factory gate prices) már esnek Kínában, Dél-Koreában, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, Tajvanon és Szingapúrban. A termelői ár-kosár 82 százaléka deflálódik Kínában, 90 százalékban Thaiföldön és 97 százalékban Szingapúrban. Ez a kosár magában foglalja a gépeket, telekommunikációs és elektromos műszereket, valamint nyersanyagokat is.

Ez gyors adósság-dinamikát vetít előre mindazon országok számára, amelyek elengedték a gyeplőt a FED likviditási bőkezűsége alatt. Az ázsiai régióban (Japánt leszámítva) az adósság szintje a GDP 147 százalékról 207 százalékra ugrott az utóbbi hat évben. Ezen országok most sziszifuszi feladattal szembesülnek. Próbálják csökkenteni adósságaikat, de a csökkenő infláció által kiváltott nominális GDP csökkenése mindig egy lépéssel előttük jár. Az adósság/GDP arány ezért növekszik az erőfeszítések ellenére, csakúgy egyébiránt, mint Olaszországban, Franciaországban, Hollandiában és az eurózóna nagy részében.

A japán jegybank egy friss tanulmánya már egyenesen a kínaiak gyenge jüan-politikáját – vagyis deviza-manipulációját – okolja a saját két évtizedes deflációs krízisükért. Talán ennek hatására is a múlt héten Tokió Pekingre borította az asztalt a jen mesterséges gyengítésével. Kínának ez most nem igazán hiányzott, hiszen a termelői árindexe már így is 32 hónapja negatívban van, amint a gazdaság túl-kapacitásokkal nyűglődik az acél-, cement-, üveg-, vegyi-, és hajógyártó-szektoraiban.

Kína termelői árindexe tehát rendületlenül folytatja hanyatlását és már mínusz 2,2 százalékra esett októberben. Ez pedig fokozatosan magával rántja a fogyasztói árindexet is, amely 1,6 százalékra esett a múlt hónapban és olyannyira távol került a jegybank 3, 5 százalék céljától, hogy Pekingben már kétségbeesetten keresik a kiutat.

Ázsiai valutaválság

Ez a megoldás pedig minden bizonnyal a jüan újabb gyengítési kísérlete lesz az elkövetkező időszakban. Az 1998-as ázsiai pénzügyi válság újrajátszáshoz tehát felsorakoztak a felek. Akkor a meredeken gyengülő jen aláásta a kínai bankszektor stabilitását és Peking a jüan-leértékelés szélére került. Washington akkor azzal oldotta meg a válságot, hogy stabilizálta a jent, Kínának pedig WTO-tagságot ígért. Ezt a trükköt a mostani deflációs időkben nehezebb lesz bemutatni. Ha Peking most ténylegesen a jüan értékének aláásása mellett dönt, az bizony pillanatok alatt brutális deflációs sokkot fog okozni Európában is.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló