1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Soha nem látott tömeg, egyes becslések szerint 3-5 millió ember is összegyűlhet január 20-án Washington belvárosában, hogy tanúja legyen az első afro-amerikai elnök beiktatásának
A történelmi esemény hatalmas, négynapos ünneplés lesz, amelyre a biztonsági és közlekedési hatóságok különleges intézkedésekkel készülnek. Az Egyesült Államok 44. elnökét a hagyományok szerint január 20-án délben iktatják be hivatalába a Capitolium nyugati oldalán, ahonnan az ország új vezetője átvonul az elnöki rezidenciába, a Fehér Házba.

Obama a keddi beiktatás előtti hétvégén Philadelphiából vonaton érkezik Washingtonba. A hivatalos beiktatási események sorozata január 18-án vasárnap elkezdődik, egy üdvözlő ünnepséggel. Hétfőn Martin Luther King emlékére a megválasztott elnök és alelnök családjával közösségi rendezvényeken vesz részt. Január 20-án, kedden esküszik fel hivatalára az új elnök, amelyet ebéd, majd az ünnepi parádé és bálok sorozata követ. Másnap az elnök és alelnök misén vesz részt.

A washingtoni közlekedési hatóságok már most, egy hónappal a beiktatás előtt figyelmeztetnek: a várható hatalmas tömeg elképzelhetetlen megterhelést fog jelenteni a főváros közlekedési rendszerére, különösen a metróhálózatra. Mindenhol dugókra és zsúfoltságra, tömött buszokra és vonatokra lehet számítani, sok embernek valószínűleg mérföldeket gyalogolnia majd a téli hidegben. A hatóságok azt javasolják, hogy aki teheti, inkább televízión keresztül kövesse az ünnepségeket.

Sokan lesznek, akik több órai gyaloglás és várakozás után az elnök közelébe se juthatnak - mondta Dan Tangherlini, Washington közlekedési felügyelője. Kifejtette, hogy a fővárosban a biztonsági hatóságok minden korábbinál több utcát és parkolót zárnak le, szigorúan korlátozni fogják a gépkocsik, taxik forgalmát, több autópálya-kijárat nem lesz elérhető.

A biztonsági intézkedéseket az államférfiakra vigyázó titkosszolgálat, a Capitolium saját rendőrsége, továbbá a fővárosi rendőrség és a szövetségi parkrendőrség hangolja össze: 60 szervezet, egyebek között a szárazföldi haderő egységei biztosítják majd a rendet. A háztetőkön mesterlövészek fogják pásztázni a térséget, a parti őrség és a légierő alakulatai folyamatos vízi és légi támogatást nyújtanak. Több mint 8 ezer járőr lesz jelen az ünnepségeken, ezerrel több, mint George Bush 2005-ös beiktatásán. Ebből 4 ezret a fővárosi rendőrség ad, 4 ezren pedig más városokból, például New Yorkból és Los Angelesből érkeznek Washingtonba. Minden látogatónak biztonsági kapun kell áthaladnia. A rendőrség megtiltotta, hogy bárki széket, hátizsákot, babakocsit vigyen magával, üveggel vagy háziállattal jelenjen meg a Capitoliumnál vagy az ünnepi parádé útvonala mentén.

A tömeget térfigyelő kamerák ezrei fogják ellenőrizni. A kiürítési tervek - amelyek terrortámadás vagy valamilyen katasztrófa esetén lépnek életbe - a korábbi beiktatási ceremóniákhoz képest nem változtak. Emiatt több szakértő aggódik is, mondván, hogy a gigantikus tömeg miatt ezek most csődöt mondhatnak.

Az is lehet, hogy az elnök Fehér Házba vonulásának hagyományos útvonalát megváltoztatják, és elképzelhető, hogy Obama ki sem száll erősen védett limuzinjából. A beiktatási ünnepségeket az amerikai ígéret megújítása címmel rendezik meg. "A nagy kihívásoknak és változásnak ebben a pillanatában az amerikai ígéret megújítása annak a gondolatnak a megújításával kezdődik, hogy Amerikában egy nemzetként és egy népként emelkedünk fel vagy süllyedünk le" - fogalmazott Obama.

A megválasztott elnök beiktatási bizottsága közölte: mivel a gazdasági válságban egyre többen veszítik el munkahelyüket, és amerikai katonák két háborúban is harcolnak, remény-, egyben tiszteletteljes légkörű ünneplést terveznek. Az óriási érdeklődésre való tekintettel első ízben nyitják meg a tömeg előtt Washington híres sétányát, a Mallt teljes hosszában. Bár a program részletei még nem teljesen tisztázottak, bizonyára több koncertet is rendeznek, a lehetséges fellépők között emlegetik Bruce Springsteent, Stevie Wondert, Beyoncét és Alicia Keyest. Több mint 1400 zenekar jelentkezett, hogy végigmasírozhasson a Pennsylvania sugárúton január 20-án, de csak néhány tucat jelentkezését fogadták el. Köztük van a Hawaii Punahou gimnázium zenekara - Obama ebbe a középiskolába járt.

A hivatalos beiktatási bálok számát sem lehet még tudni, ezekből az utóbbi évtizedekben egyre többet tartottak. Bill Clinton a rekordtartó, 1997-ben 14 ilyen bált rendeztek. George W. Bush 2005-ben visszafogottabban ünnepelt, 9 bállal. Az eddigi legdrágább beiktatás mégis Bush nevéhez kötődik: az ünneplésre 42,3 millió dollár magánadományt kapott. Az biztos, hogy több tucatnyi nem hivatalos bált és partit tartanak majd városszerte.

A hírek szerint a lezser viseletet kedvelő Obama a beiktatás napjára 15 év óta először új szmokingot rendelt magának Chicagóból. Az új elnök állítólag emelkedett és optimista, de nem túláradó és fényűző ünneplést szeretne.

Az Obama-terv csak az első lépés 
Erős idegzetűeknek: a vihar csak most kezdődik
Bush utoljára beszélt
Nem mindenkinek tetszik Obama 300 milliárdja 
A terroristák is ott lesznek Obama beiktatásán 
Bush már hajtogatja a ruháit 
Laura Bush fellebbenti a fátylat
A Fehér Ház helyett szállodába küldték Obamát 
Bush másik fiából is elnököt csinálna

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG