Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyebek mellett a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről.

Február eleji hír volt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyik legbefolyásosabb dinasztia, a Rothschild-család tagjaival tárgyalt Párizsban. Erről maga a külügyminiszter tett közzé posztot a saját közösségi oldalán:

A Rothschild család története az 1700-as évekre nyúlik vissza, ők alkotják a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb bankárdinasztiáját, vállalatuk a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatást nyújtó társasága. Erőteljesen jelen vannak Közép-Európában, mi is szívesen működünk velük együtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Bánkuti András)Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Bánkuti András)

A hír gyorsan körbejárta a sajtót. Bár a Rothschild-család vagyona jelentős részét elvesztette a második világháború után, történelmi távlatokban mérhető befolyásra tett szert a XIX. században és a XX. század első felében, elsősorban a bankárvilágban kiépített, akkoriban megkerülhetetlen pozícióik által. Kis túlzással a Rothschildok előszobájában várakoztak uralkodók, fejedelmek, hogy némi hitelhez jussanak a megszorult kincstár javára.

A família a mai napig fontos szereplője a globális pénzpiacoknak, mint üzleti tanácsadók. A Rothschild&Co. világszerte 50 irodát működtet, 3600 alkalmazottal, főleg vagyonkezeléssel, vállalafelvásárlásokkal foglalkoznak.

A magyar külügyminiszter tárgyalását ugyan szélsőséges véleményekkel tűzdelt kommentfolyam kísérte a közösségi oldalon (a család zsidó származása miatt), de cikkünk szempontjából lényegesebb, hogy miről eshetett szó a megbeszélésen. A Népszava akkori értesülése szerint napirendre került a Magyar Bankholding Zrt. égisze alatt gründolt, az MTB Zrt., MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank összevonásával létrejött szuperbank ügye, illetve a Paksi Atomerőmű bővítése.

Volt, akinek a kíváncsiságát ennyi nem elégítette ki, és közvetlenül a tárcához fordult felvilágosításért a megbeszélésen elhangzottakról. Így tett Mesterházy Attila szocialista képviselő is, aki most kapott választ a külügytől. Hivatalosan korábban annyi hangzott el, hogy "Szijjártó Péter az elmúlt időszakban kétszer volt Párizsban, mindkét alkalommal beruházásokról tárgyalt. A Rothschild-család tagjaival a Covid-járvány európai és magyar gazdasági hatásait értékelték, valamint beszéltek az új világgazdasági környezet beruházásokra gyakorolt hatásairól is”. A képviselő abban bízott, hogy ennél alaposabb tájékoztatást kap a minisztériumtól, ahonnan az alábbi válasz érkezett a megkeresésére a parlamenti információs rendszeren keresztül:

"A Rothschild család vállalata a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatást nyújtó társasága. Ezt figyelembe véve méltónak tartjuk véleményüket és tapasztalataikat a világjárvány gazdasági következményeit és beruházásokra gyakorolt hatásait illetően, így a megbeszélésen alapvetően a világgazdaságban várható új folyamatokról, valamint a gazdaságvédelmi intézkedések eddigi hatásairól esett szó."

Mint látható, tartalmilag fedésben van a két nyilatkozat, de azért utóbbiból az is kiderült, hogy nem pusztán a járvány, hanem az arra hozott kormányzati intézkedések is terítéken voltak. A beruházásokra mindkét nyilatkozatban kitértek, ez tehát tekinthető egyfajta megerősítésnek is, hogy a Magyarországon jelenleg folyó kiemelt projektek is előkerültek a tárgyaláson. Kategorikus cáfolat nem hangzott el a külügy részéről a sajtóértesüléseket illetően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kormányinfó: 4 millió oltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványoknak
Székely Sarolta | 2021. április 15. 12:06
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az építőipar, lassú lesz a kilábalás
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 11:22
Egy év alatt 16,1, az előző hónaphoz képest 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - jelentette az idei és a tavalyi februárt összehasonlító összefoglalójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Heti csúcson az új fertőzöttek száma, de végre csökken az aktív fertőzötteké
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 09:06
Az aktív fertőzöttek mellett a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is csökken, de az új fertőzöttek száma emelkedett, az oltás pedig lelassult.
Makro / Külgazdaság Nyári táborozásról, osztálykirándulásról álmodnak a nagycsaládosok
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:29
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint kimerültek a családok az otthoni online oktatás miatt, és a diákok is szeretnének kirándulni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a kormány - a magyar hírszerzés a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 07:21
A Magyar Közlönyben olvasható határozatból derül ki, hogyan tologatja a pénzt a kormány.
Makro / Külgazdaság Amerika véget vet a leghosszabb háborújának: Biden bejelentette a kivonulást
MTI | 2021. április 15. 06:37
Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig - jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
hírlevél
depositphotos