TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarország GDP-je az első negyedévben 0,7%-kal csökkent éves alapon. A nemzetgazdasági ágak nagyjából felének a teljesítménye stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág bruttó hozzáadott értéke 3%-kal nőtt, míg az építőiparé jelentősen visszaesett. Az ipari bővülés megtorpant, mind az export, mint az import növekedési üteme csökkent. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 1,2%-kal csökkent.

Az Európai Unió (EU-27) bruttó hazai terméke 2012 első negyedévében 0,3%-kal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. A kiigazítatlan magyar adatok alapján a 2010 első negyedévétől kezdődő gazdasági teljesítménybővülés 2012 első negyedévében megtorpant a 2011. első negyedévi magasabb szinthez képest. A magyar gazdaság egészét tekintve heterogén az ágazatok első negyedévi teljesítménye. A mezőgazdaság teljesítménye az előző évi magas bázist követően 7,8%-kal csökkent, ezzel -0,2%-kal járult hozzá a GDP változásához. Az ipar hozzáadott értéke az előző évi magas szinthez képest stagnált (99,8%), ezen belül a feldolgozóiparban mérsékelt, 0,3%-os növekedés következett be. A feldolgozóiparon belül egyre nagyobb súllyal rendelkező járműgyártás területén viszont továbbra is nagymértékű növekedést, míg a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártásában a legnagyobb visszaesést mért a KSH, elsősorban a hazai gyártású híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet mérséklődése miatt. Az ipar összességében -0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az építőipar teljesítményének visszaesése tovább folytatódott (-10,9%), a termelés mindkét építményfőcsoporton belül csökkent. Az építőipar -0,2 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához.

A mezőgazdaság, az ipar és az építőipar együttesen 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen stagnált, így 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP mérséklődéséhez. A legjelentősebb mértékben a pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye csökkent (2,5%). A csökkenésben fontos szerepet játszott, hogy a bankok hitelezési képessége és hajlandósága visszaesett, valamint jelentős volt az egyes életbiztosítások lejárat előtti visszaváltása, amelyek a deviza-alapú jelzáloghitelek törlesztésének egyik forrását képezték. A szállítás, raktározás ágazat teljesítményének visszaesése (-1,8%) összhangban van az ipari termelés stagnálásával. Több nemzetgazdasági ágban lényegében stagnálás volt megfigyelhető: a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatás együttes hozzáadott értéke is lényegében változatlan maradt. Ugyanakkor 3%-kal nőtt az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke a távközlés és az információ-technológiai szolgáltatás bővülése következtében. A termékadók és -támogatások egyenlege -0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP első negyedévi változásához.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2012 első negyedévében 0,7%-kal csökkent. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 0,2%-kal mérséklődött. A háztartások fogyasztási kiadásán belüli nagy súlyú kiadási csoportok között az élelmiszerek, valamint a szabadidős és kulturális szolgáltatások volumene emelkedett, míg a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatásoké változatlan maradt. A közlekedési szolgáltatások (elsősorban az üzemanyag-fogyasztás visszaesése miatt) és a lakhatással kapcsolatos szolgáltatások kiadási csoportokban csökkent a volumen az előző év azonos időszakához képest. A külföldiek magyarországi fogyasztása növekedett részben a forintárfolyam számukra kedvező alakulása miatt, míg a magyarok külföldi fogyasztásában továbbra is csökkenést mért a KSH. A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,5%-kal alacsonyabb lett. A közösségi fogyasztás 1%-kal nőtt. Mindezen folyamatok összegeként a végső fogyasztás 0,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és -0,3 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás esetében a visszaesés 6,6%-os volt. Mindez -0,9 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor a gép- és berendezésberuházások csak kismértékben csökkentek, a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban megfigyelhető emelkedés hatására. A fel-dolgozóipar beruházásai az előző évi kiemelkedő növekedés után a tárgynegyedévben stagnáltak, ugyan-akkor az alágazatok több mint felénél növekedett a volumen, többek között a nagy súly képviselő gép-gyártásban, gépi berendezés gyártásában, a járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában. Mind-emellett a nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenés jelentkezett. Jelentős volt a vissza-esés a nagy súlyú ágazatok közül az ingatlanügyletek, valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás nemzetgazdasági ágakban. A készletek állománya az első negyedévben folyó áron 13 milliárd forinttal nőtt, míg 2011 azonos időszakában 23 milliárd forinttal csökkent. A bruttó felhalmozás 14,4%-kal csökkent, így -2,5 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. A belföldi felhasználás az első negyedévben összességében 3%-kal csökkent.A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában, folyó áron 532 milliárd forint aktívum keletkezett, továbbra is romló cserearányok mellett. Mind az exportnál, mind az importnál több negyedéve csökken a növekedés üteme, miközben a forintban számított egyenleg tartósan pozitív és nagymértékű. Az export továbbra is nőtt, 1,9%-kal, az import viszont 0,3%-kal csökkent, alapvetően a szolgáltatásimport következtében. Az áruforgalom exportja 2,5, importja 0,8%-kal nőtt. A feldolgozott termékek és az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja és importja az átlagnál nagyobb mértékben nőtt, míg hosszú idő óta először csökkent a gépek és szállítóeszközök exportja és importja. Az energiahordozók importvolumene emelkedett a természetes és mesterséges gáz behozatalának növekedése miatt, miközben a kőolaj- és kőolajtermék-behozatal mérséklődött. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 1,1%-kal, míg importja 7,1%-kal csökkent. A külkereskedelmi forgalom pozitív egyenlege 2,2 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2012 első negyedévében a gazdaság teljesítménye 1,2%-kal csökkent az előző negyedévhez képest. A mezőgazdaság 8,4, az ipar 3, az építőipar pedig 5%-kal mérséklődött, míg a szolgáltatások összesen 0,2%-kal nőttek. A háztartások fogyasztási kiadása 0,1, a kormányzattól származó természetbeni juttatások szintén 0,1%-kal csökkentek. A közösségi fogyasztás 0,4%-kal nőtt, a végső fogyasztás nem változott. Az export 1, míg az import 1,5%-kal emelkedett. Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió bruttó hazai terméke 2012 első negyedévében 0,3%-kal bővült az előző év azonos negyedévhez viszonyítva. Magyarország mellett Cipruson, Csehországban, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Hollandiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Szlovéniában csökkent a GDP volumene. A bruttó hazai termék volumene az első negyedévben a szezonális és naptári hatás kiszűrésével 1,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél