3p
Óriásiak a vagyoni egyenlőtlenségek a szigetországban.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit háztartások gazdagabbak, mint valaha, ám a vagyoneloszlás szinte végletesen egyenlőtlen, ezért a vagyontömeg növekedése várhatóan nem gyakorol jelentősebb felhajtóerőt a fogyasztásra. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics által elvégzett modellszámítás szerint a brit háztartások összvagyona az ingatlanvagyon és a nettó pénzügyi eszközök összértéke alapján 9200 milliárd font (3400-szor ezermilliárd forint) volt 2016 végén, 8 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Mégsem lesz nagy költés?

Ez a vagyontömeg az Oxford Economics londoni elemzőinek számításai szerint a háztartások átlagos bruttó éves elkölthető jövedelmi hányadának 719 százaléka. Ez az arány egy évvel korábban 686 százalék volt, jelenleg pedig 129 százalékponttal haladja meg a 2008-2009-es recessziós évben mért mélypontot. A ház szerint a közgazdaságtudomány régóta ismert koncepciója a vagyonhatás, amely azt tételezi, hogy a vagyon növekedésével a háztartások gazdasági biztonságérzete is erősödik, és ez magasabb költekezést eredményez.

Az Oxford Economics által alkalmazott számítási modell azonban azt mutatja, hogy ez a vagyonhatás Nagy-Britanniában mérsékelt: minden 10 százalékos vagyonnövekedés mindössze 0,2 százalékkal növeli a fogyasztási kiadásokat.

10 százaléké a vagyon 54 százaléka

A ház szerint ennek egyik elsődleges oka - különös tekintettel a különböző vagyoni helyzetű háztartások eltérő fogyasztási határhajlandóságára - az, hogy a brit háztartások leggazdagabb egy százaléka birtokolja a nemzetgazdasági szintű háztartási vagyontömeg 20 százalékát, a legszegényebb 20 százalékra viszont alig 1,5 százalék jut az összvagyonból.

Az Oxford Economics nominális kimutatása szerint a brit háztartások leggazdagabb ötödének átlagos vagyona 853 ezer font, a legszegényebb 20 százaléké viszont csak 23 600 font. A brit társadalmon belüli szélsőségesen egyenlőtlen vagyonmegoszlásra más nagy elemzőházak is felhívták már a figyelmet.

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő Oxfam kutatóintézet és kampányszervezet legutóbbi - az Oxford Economics számítási modelljétől valamelyest eltérő - kimutatása szerint a britek leggazdagabb 10 százalékáé a nemzetgazdasági szintű magánvagyontömeg 54 százaléka, ezen belül a felső 1 százaléké az összvagyon 23 százaléka. A britek legszegényebb 20 százaléka viszont országos átlagban a magánvagyon 0,8 százalékán osztozik.

Az Oxfam számításai szerint ez azt jelenti, hogy a legtehetősebb 634 ezer brit összvagyona több mint a hússzorosa a legszegényebb 13 millióénak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG