1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A piac arra számít, hogy a jegybankok örökké megóvják őket a komoly bajtól, és ezért a világon semmi ok sincs az aggodalomra. A Saxo Bank szerint azonban a piac túl korán jutott arra a következtetésre, hogy a stabilizációs lépéseknek köszönhetően hamar növekedésnek indul a gazdaság. A kamatok hirtelen emelkedése pedig érthetetlen.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdászának elemzése szerint a 2008 óta eltelt négy évben a jegybankok a világon mindenütt előbb az alapkamatot csökkentették nullára vagy tulajdonképpen zérusra, majd "unortodox intézkedésekhez" folyamodtak annak érdekében, hogy a hozamgörbe távolabbi időpontjaiban a kamatokat alacsonyan tartsák, illetve felvásárolták a saját kormányuk pénzügyminisztériuma által kibocsátott kötvények többségét.

Egyik buborékból a másikba vándorlunk

Steen Jakobsen rávilágított arra, hogy a jegybankok a hozamgörbének hagyományosan csak az egy napostól maximum az egy éves távlatig terjedő részét tartották ellenőrzésük alatt, csakhogy a részvényárfolyamok 2008/2009 évi jelentős zuhanása miatt és a történelemben példátlan fiskális ösztönzés nyomán kialakult hatalmas költségvetési egyensúlyhiányok okán muszáj volt a "normális üzletmenetet" alacsony kamatok mellett elérhető bőséges likviditással biztosítani - miközben azt hirdették a politikusokkal karöltve: mindenki nyugodjon meg, mindent kézben tartunk. A közgazdász szerint azóta megállás nélkül egyik buboréktól a másikig vándorlunk, és olyan adósságcsapdába jutottunk, ahol a kormányok és a bankok zsebében gyéren mutatkozik tőke, hitelhez nem jutnak, illetve csak akkor, ha a jegybanknak úgy tartja a kedve.

Az elemzés értelmében a kormányok és kereskedelmi bankok manapság akkora szeletet hasítanak maguknak a "hiteltortából", hogy a magánszektornak már csak a morzsa marad. Ennek következtében a gazdaságban hagyományosan a kockázatot vállaló és a nyereséget termelő privátszektor nem jut levegőhöz, hitel nélkül fulladozik. Steen Jakobsen rávilágított arra a problémára, hogy aki vállalkozik, nyilván maximális rugalmasságot igényel, tőkéhez akar jutni, kockáztatni kíván, ehelyett falakba ütközik, nyögi a túlzott adók és a túlszabályozás terhét.

A piac túl optimista

Az elemző kiemelte, hogy idén a kamatok fokozatosan normalizálódni látszanak, így most már arról lehet hallani, hogy változnak a növekedés fundamentumai, és talán végre a gazdaság is a célegyenesbe fordul. Steen Jakobsen szerint a piac túl hamar jutott arra a következtetésre, hogy a közelmúlt "stabilizációjának" bimbóiból a jövő hosszú távú növekedésének virágja fakad. Véleménye szerint a jövőben inkább némi lassulás várható, az USA-t illetően prognózisa szerint az előző évnél jobb lesz a gazdaság teljesítménye, de csak azért, mert másutt mindenhol sokkal rosszabbul alakulnak majd a dolgok.

A közgazdász éppen ezért áll megrökönyödve a kamatok hirtelen emelkedése láttán, hiszen a kormányoknak, a gyengélkedő bankoknak és az adósságban úszó vállalatoknak alacsony kamatok kellenek, hogy a nagy méretű adósságterhüket tovább görgethessék, ezért a kamat alapvető fontosságú, hiszen alakulása óriási hatást gyakorol a jövőbeli növekedésre és a befektetők hangulatára.

A közgazdász a jövőre nézve három forgatókönyvet valószínűsít. Hatvan százalékos esélyt lát arra, hogy a kamatlábak tovább csökkennek és újabb unortodox intézkedéseket alkalmaznak a jegybankok. Steen Jakobsen szerint ez a reflációs futam, a politikusok által kedvelt, mérleg alatti és ezért számukra "felelősségmentes" lehetőség, hiszen a jegybank a bankóprés üzembe helyezésével folytatólagosan kimenti a szuverén meg a többi nagy adóst.

Ahogy duzzad az adósság úgy csökken a növekedés révén elérhető megtérülés

Az elemző 30 százalékos esélyt lát arra, hogy a jegybankok lassabbra veszik a tempót a bankóprés tekintetében, mivel a  kamatok már elég hosszú időt töltöttek a mélyben, így az "unortodox intézkedések" ideje lassan lejár. A pénzügyi piac és a kormányok felszínen tartása érdekében több mint háromezer-milliárd dollárt bocsátottak forgalomba a politikai döntéshozók a világon. Ebből következik, hogy további hatás kiváltásához az új kibocsátású pénzt nominális értelemben jóval nagyobb kalappal kell mérni, és ahogy az adósság terhe duzzad, minden további egységnyi adóssággal együtt egyre csökken a növekedés révén elérhető megtérülés.

A Saxo Bank elemzője 10 százalékos esélyt lát arra, hogy egy dupla fenekű válság fog kialakulni, mely szerint a piaci szereplők kiábrándulnak a kormányból, és nem hiszik el, hogy képes törleszteni. Hozzátette, hogy bizonyos fokig az euró övezet perifériáján, a Mediterrán Klub országaiban már le is zajlott a második válság, az Eurózóna magját alkotó gazdaságokra, így Németországra és Franciaországra azonban még csak alig, az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Japánban pedig még kevésbé érezteti a hatását.

Steen Jakobsen szerint ha helytelennek bizonyul az a piaci vélekedés, hogy a "következő mentőcsomag mindig készen áll", akkor az unortodox intézkedések, azaz a féktelen-végtelen pénznyomtatás beszüntetése alapvetően átírja a játékszabályokat. A bankokat és a kormányzatokat a biztonság tévhitébe ringatják az alacsony kamatok.

Az elemző azt is hozzáteszi, hogy Európában és az USA-ban egyaránt tűkön ülnek a lakóingatlan-tulajdonosok, mert egy nagyobbacska kamatemeléssel több millió ember kerülhet még nagyobb kutyaszorítóba ingatlanalapú jelzáloghitele miatt. Ez az adósságcsapda negatív következménye, így járunk, ha képtelenek vagyunk olyan gazdasági környezetet teremteni, amelyben ki tudjuk gyógyítani magunkat az adósságszolgálat nyavalyájából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG