<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyre több orosz tudóst tartóztatnak le állítólagos kínai kapcsolatok miatt.

A Reuters cikke szerint egy vezető orosz tudományos intézet igazgatóját, akit két másik hiperszonikus rakétatechnológiai szakértővel együtt hazaárulás gyanújával tartóztattak le, azzal vádolnak, hogy titkokat árult el Kínának. A kutatási terület rendkívül kényes, hiszen Vlagyimir Putyin elnök többször is kijelentette, hogy Oroszország világelső a hiperszonikus rakéták terén.

A portálnak névtelenül nyilatkozó, az ügyet jól ismerő személyek szerint Alekszandr Szipljukot, a szibériai Hrisztanovics Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet (ITAM) vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy 2017-ben egy Kínában tartott tudományos konferencián titkos anyagokat adott át - mondták a források.

A Reuters forrásai szerint az 56 éves férfi fenntartja ártatlanságát, és kitart amellett, hogy a szóban forgó információk nem voltak titkosak, és szabadon hozzáférhetőek voltak az interneten.

Az ITAM igazgatóját egyébként még tavaly augusztusban tartóztatták le, az ellene felhozott vádak jellege azonban egészen mostanáig nem volt ismert. A kínai kapcsolattal Szipljuk lenne a legújabb azon orosz tudósok sorában, akiket az elmúlt években letartóztattak, mert állítólag titkokat árultak el Pekingnek.

Szipljuk egyik kollégája, a 76 éves, szintén hazaárulás miatt letartóztatott Anatolij Maszlov elleni büntetőper június 1-jén kezdődik a szentpétervári városi bíróságon – esetében egyelőre nem tudni arról, hogy kínai kapcsolattal vádolnák.

Egy Kinzsal hiperszonikus rakéta egy MIG-31-esen - a kép illusztráció. Fotó: Wikimedia
Egy Kinzsal hiperszonikus rakéta egy MIG-31-esen - a kép illusztráció. Fotó: Wikimedia

Kínában sem bízik Oroszország

Az ITAM-igazgató és társainak ügye, valamint a korábbi, hasonló letartóztatások abból a szempontból különösen érdekesek, hogy azt sugallják, Moszkva éberen vigyáz arra, ne veszítsen el semmilyen technológiai előnyt, többek között Kínával szemben sem. Az ázsiai nagyhatalom a tavaly februári invázió óta Oroszország egyik legfontosabb szövetségese, amelytől egyre inkább függ politikai és kereskedelmi területeken is.

Az ITAM tudósok története nem egyedülálló, Kínával kapcsolatos letartóztatásokért nem kell az időben messzire visszamenni, hiszen tavaly Dmitrij Kolker lézerspecialistát hazaárulás vádjával tartóztatták le Szibériában, ő azóta elhunyt. Ügyvédje, Alekszandr Fedulov a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy Kolkert azzal vádolták, hogy titkokat adott át Kínának, amit a tudós családja tagadott.

Alekszandr Lukanint, a szintén szibériai Tomszk város tudósát 2020-ban tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy technológiai titkokat adott át Pekingnek - jelentette akkor a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Tavaly hét és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG