<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt napok gazdasági intézkedéseire és az IMF-fel megkötött megállapodás hiányára hivatkozva elkerülendőnek és kockázatosnak nevezte Magyarországot a befektetők számára a Bank of America-Merrill Lynch egy kedden megjelent elemzése.

A felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértők rámutattak, hogy az elmúlt napokban a magyar adópolitikában arra irányuló intézkedések történtek, hogy intézményesítsék, és állandósítsák az energetikai vállalatokra, a Molra valamint a bankokra kivetett, egyszerinek mondott adót. Felhívták a figyelmet arra a másik kedvezőtlen fejleményre is, hogy a Richter Gedeon kikerült a Morgan Stanley Capital International (MSCI) feltörekvő piaci indexéről. Az elemzés szerint a Magyarországra vonatkozó - így a forint árfolyamán mérhető - értékelésekben még mindig nagyobb súllyal esik latba az IMF-fel megkötendő, bizonytalan kilátású megállapodás, mint az ország rendkívüli gazdasági sebezhetősége.

Minél tovább tart a tárgyalás, annál kisebb lesz a megállapodás pozitív hatása

Az anyag szerint minél tovább várat magára a valutaalappal való megállapodás és minél tovább kell a vállalatoknak bizonytalansággal szembenézniük, annál kevésbé valószínű, hogy a bizalom eléggé megerősödik ahhoz, hogy ösztönözze a befektetéseket.

A szerzők úgy ítélik meg, hogy mivel az EU gyengélkedik, és a mert nagyon kevéssé valószínű, hogy a belső fogyasztás növekedést eredményezzen, könnyű elképzelni, hogy Magyarország a 2014-es választásokig küszködni fog a növekedéssel. Úgy látják, az eddig meghozott gazdasági intézkedések alapján arra lehet következtetni, hogy a növekedés hiánya és a közelgő választások olyan további "agresszív politikai lépésekhez" fognak vezetni, amelyek célja a fogyasztókra nehezedő terhek csökkentése.

Luxus lenne, ha nem állapodnánk meg

A jelentés szerzői, akik kitértek a svájci frankban felhalmozott ingatlanadósságok kérdésére is, úgy vélik, nem lehet arra számítani, hogy Magyarország a növekedés serkentése érdekében, Görögországhoz hasonlóan leértékelje fizetőeszközét.

"Törökországgal ellentétben, amelynek végeredményben nem volt szüksége az IMF-re ahhoz, hogy fenntartsa a piac bizalmát és a növekedést, Magyarország esetében nem áll fenn ez a luxus" - hangzott a befektetési bank szakértőinek állásfoglalása. Hozzátették, hogy minél inkább késik a megállapodás, annál valószínűtlenebb, hogy visszatér a befektetések ösztönzéséhez szükséges bizalom.

Ha lesz is megállapodás, nem fog változtatni a növekedés perspektíváján

Az elemzők szerint az adópolitikai intézkedések csökkentették az IMF-megállapodás megkötésének valószínűségét. Mint rámutattak, egy esetleges IMF-megállapodás esetén szerény javulás várható, amely várhatóan csak a piacokat és a fizetőeszközt stabilizálja, de ez nem fog változtatni a növekedés perspektíváján.

"Hacsak nem alakul kedvezően a csillagok állása, Magyarország demonstrálhatja, hogy miért tartozhat a világ legkockázatosabb piacai közé" - írta értékelésében a Merrill Lynch.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló