5p
Alapjaiban rendezi át a Dél-kínai-tengeri stratégiai szembenállást, hogy a Fülöp-szigetek kihátrál a Kína-ellenes szövetségből. Nem kis pofon ez Washingtonnak, amelynek 1951 óta van kétoldalú védelmi szerződése Manilával. Duterte elnöknek több milliárd dolláros infrastruktúrális beruházás a jutalma Pekingből.

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök tegnap kezdte meg négy-napos hivatalos látogatását Kínában, ahol fogadja őt nemcsak Li Ko-Csiang miniszterelnök, hanem Hszi Csin-ping elnök is. Dutertét mintegy 250 üzleti vezető is elkíséri a kiemelkedő politikai jelentőségű útra. Ramon Lopez kereskedelmi miniszter reményei szerint a Fülöp-szigetek legalább 3 milliárd dolláros befektetési ígéretet kap Pekingtől a látogatás alatt.

A zöld szocialista elnök

Duterte otthon egy szociális időzített bombán ül, hiszen a lakosság negyede szegénységben él. Bár a gazdaság idén várhatóan 6.4 százalékkal növekszik, de rendkívül kitett a globális lassulásnak, így az ország valutája hét éves mélyponton áll a dollárhoz képest. A csökkenő nyersanyagárak és az újonnan bevezetett szigorú előírások a bányaiparban 750 000 állást veszélyeztetnek.

Az elnök egyébként önmagát szocialistának tartja, erős ökopolitikai beütéssel. A természeti erősforrások miniszterének egy bányászat-ellenes zöld aktivistát nevezett ki. Gina Lopez hivatalba lépésének első napján a minden bányászati cég azonnali átvilágítását rendelte el. Duterte beiktatása óta egyebek között ingyenes öntözést ajánlott fel a szegény földműveseknek, felfüggesztette a bányászati engedélyét olyan cégeknek, amelyek megsértették a környezetvédelmi törvényeket, és indított egy olyan programot is, amelynek keretében a legszegényebb 20 millió filippínónak ingyenes orvosi vizsgálatot biztosítanak.

Nagy pofon Amerikának

Káncz Csaba

Bár történelmileg a Fülöp-szigetek Washington szoros szövetségese, a látogatás alatt nemcsak a gazdasági, hanem a katonai együttműködést is erősíteni akarja Pekinggel. Ez bizony nem akármilyen fordulat, hiszen az Egyesült Államok öt katonai támaszpontot is üzemeltetet a Fülöp-szigeteken és 1951 óta kétoldalú védelmi szerződés köti össze Washingtont és Manilát. A korábbi elnök, Benigno Aquino még 2014-ben írt alá egy kibővített védelmi megállapodást Washingtonnal, hogy ellenálljanak Peking expanzív törekvéseinek a Dél-kínai-tengeren. Az Egyesült Államok 1898-tól uralta a Fülöp-szigeteket, miután a spanyol-amerikai háborúban megszerezte Spanyolországtól 20 millió dollárért. Washington 1946 július 4-én ismerte el az ország függetlenségét.

Az ’Ázsia Donald Trump’-jának is nevezett nagyszájú Dutertét júniusban választották meg elnöknek. Ez alatt a rövid időszak alatt már sikerült megismertetnie – számos esetben lejáratnia – magát a világban, hiszen elképesztően pejoratív stílusban nyilatkozik úton-útfélen a világ leghatalmasabb vezetőiről. Duterte nyíltan támogatja a kábítószeresek meggyilkolását, magát a náci Adolf Hitlerhez hasonlította, és keresetlen szavakkal melegebb éghajlatra küldte már Ferenc pápát, Obama elnököt és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is.

Az udvarlási szertartás

Beiktatása óta Duterte legtöbbször a kínai nagykövettel találkozott Manilában és Peking már előzetesen beígért nagyszabású infrastruktúrális beruházásokat a közeledésért cserébe. Most, a pekingi látogatás előtt Duterte feltűnően kedves, már-már behízelgő üzeneteket küldött a kínaiak irányába. „Nagyapán kínai volt, csak Kína tud nekünk segíteni”, jelentette ki a Xinhua kínai állami hírügynökségnek.

A látogatásnak geopolitikai nézőpontból óriási a tétje, hiszen a világ egyik legforróbb pontjáról zajlanak ezekben az órákban a tárgyalások Duterte és a kínai vezetés között. Mint emlékezetes, a hágai Állandó Választottbíróság júliusban mondta ki – éppen a Fülöp-szigetek előző vezetésének beadványa alapján!! – az ítéletében, hogy Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és így ahhoz sem, hogy igényt tartson az ott található nyersanyagok kitermelésére. Kína közölte, hogy nem fogadja el az ítéletet és a legfrissebb híradások szerint folytatja hadieszközök telepítését a térségbe.

Kesztyűt dob Washington arcába

Duterte viszont most a látogatásának előestéjén közölte, hogy „nincsen értelme háborúba menni egy vízfelület miatt”. Mondta mindezt a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonaláról, amelyen évente 5.3 ezermilliárd értékű áru halad át és amely alatt egyben feltáratlan ásványkincsek rejtőznek. Washingtonnak és Tokiónak címezve a szavait hozzátette, hogy a „bármiféle tárgyalás a témában csakis olyan közvetítők részvételével lehetséges, akik nem ellenségesek Kínával”.

Duterte az elmúlt hetekben bejelentette, hogy bár életben tartja a kétoldalú védelmi egyezményt Washingtonnal, egyben elrendelte több közös hadgyakorlat megszakítását. Az eltávolodás hátterében egyrészt Duterte azon deklarált szándéka áll, hogy egy önállóbb nemzeti külpolitikai vonalvezetést akar vinni. Másrészt kiélezte a viszályt, hogy Duterte brutális leszámolásba kezdett a kábítószer-bűnözés ellen, ami alig három hónap alatt több mint 3600 ember halálával járt. Az önkényes gyilkosságokhoz az is elég, ha valakivel szemben csak felmerül a kábítószer-kereskedelem gyanúja, és ez az, amit legfőképpen kritizál Washington.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG