3p
Júliusban külföldről is többen jöttek hozzánk, így a boltokban is többet költöttek.
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint jelentősen bővült a hazai kiskereskedelmi forgalom júliusban. A növekvő kiskereskedelmi forgalom a reáljövedelmek bővülésének, a javuló munkaerő-piaci helyzetnek, illetve növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető. A kiskereskedelmi forgalom növekedése az év hátralevő hónapjaiban várakozásunk szerint folytatódni fog.

Ahogy arról a Privátbankár beszámolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint júliusban a naptárhatásokkal kiigazított adatok szerint 1,2%-kal, a kiigazítatlan, nyers adatok szerint 1,7%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az előző év azonos időszakához képest. Élelmiszerekből és a különböző iparcikkekből is több fogyott, mint egy évvel korábban.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleménye felidézi, hogy az év első három hónapjában csökkent, majd áprilisban és májusban nőtt, a júniusi visszaesés után ismét nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az OKSZ szerint a júliusi növekedés okai a következők lehetnek:

- a kánikulában megugrott az italféleségek, nyári ruhafélék, játékok, légkondik, ventilátorok és a hűtőkészülékek értékesítése,

- megtelt a Balaton, a továbbra is drága üzemanyag és gyenge forintárfolyam mellett többen választották a hazai nyaralást,

- a külföldiek is többet vásároltak itt, a magyarok kevesebbet a határokon túl a gyenge forintárfolyam mellett,

- az online kassza-nyomás miatt (júliusban adták ki az első engedélyeket) az ügyeskedők több nyugtát adtak - véli a szövetség.

Júliusban az élelmiszerek átlagos drágulása az év eddig eltelt időszakában a legalacsonyabb volt, 2,8%, amihez azért hozzá kell tenni, hogy az élelmiszereket továbbra is drágának tartják a vásárlók. Júliusban a burgonya 70%-kal volt drágább a tavalyinál, emellett szinte minden élelmiszerféleség többe került, mint egy évvel korábban, kivéve például a tojást, cukrot).

Kevesebbet költöttünk, mint várták

Júliusig 5% volt a reálkeresetek emelkedése, 2,3%-os nyári infláció mellett. Az OKSZ közleménye szerint a reálkeresetek növekedése nyomán nagyobb költekezésre lehetett számítani.

A háztartások összes fogyasztási célú kiadása 2013. első hat hónapjában 7361 milliárd forint volt, a tavalyi év azonos időszakához képest 176 milliárd forinttal több. Ezen belül az áruházakban 3845 forintot költöttek a vásárlók az első félévben, a tavalyi első hat havi 3796 milliárd forinthoz képest, a különbség mindössze 49 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy a több jövedelemnek csak kisebb részét fordítják áruházi vásárlásra. Feltehetően még mindig sok teher nehezedik a háztartásokra, így fogyasztásuk egyes időszakokban mért növekedése is csak visszafogott lehet.

A júliusi KSH adatsor megerősíti azt az előrejelzést, hogy a kereskedelmi fogyasztás, az áruházi vásárlások 2013-ban elérhetik az előző évi szintet, ami egyébként a válságos évek mélypontja volt. Ehhez az szükséges, hogy a második félévben az eddigi hullámzást kiegyensúlyozottabb elmozdulás váltsa fel. Döntő kérdés lesz az élelmiszer-, továbbá az üzemanyagárak második félévi alakulása, továbbá az online pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása.

A költségvetési kimutatások szerint ugyanakkor a költségvetés január-júliusi áfa-bevétele 1526 milliárd forint volt, 127 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 491 milliárd forint jövedékiadó-bevétel is elmarad a tavalyitól, 17 milliárd forinttal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG