<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem volt meglepetés a mai kamatdöntés: a várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az áprilisi vágás után ismét 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Az alapkamat így újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkent. Már csak az a kérdés, mi lesz júniusban?
Az alapkamat alakulása

Miért vágtak megint?

A várakozásoknak megfelelően a jegybank folytatta a múlt hónapban újraindított kamatvágásokat, és ismételten 15 bázisponttal vitte lejjebb az irányadó rátát. "Az elmúlt egy hónapban a hazai környezet nem sokat változott. A legfrissebb inflációs adat ugyan magasabb lett a vártnál, kicsit meghaladva a jegybank márciusi inflációs jelentésében szereplő alappálya értékét, azonban a hosszabb távú kilátások nem változtak, az infláció csak lassan tér majd vissza a jegybanki célértékhez" - olvasható, Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzserének kommentárjában.

Bebesy Dániel

A második negyedéves növekedési adat a várakozásokhoz képest gyengébb lett, és megerősíti azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a tavalyi erős növekedést követően a gazdaság lassulásnak indult, ami szintén érv lehetett a monetáris enyhítés mellett. A kamatcsökkentés biztonságosságát növeli, hogy a múlt héten pozitívra változtatták az ország adósság hitelminősítési kilátásait, így egyre valószínűbb, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerül vissza, talán már az év vége előtt.

Bebesy megjegyzi, a nemzetközi környezetben inkább kedvezőtlen változásokat láthattunk az elmúlt hetekben. A fejlett piaci állampapír hozamok május elején tovább emelkedtek, és ez érthető módon a feltörekvő piaci kötvényeket is negatívan érintette. A hazai piacon a szereplők még egy kamatvágásra számítanak, azonban a hozamgörbe jelentősen meredekebbé vált, a hosszabb lejáratú magyar állampapírok iránt ilyen alacsony kamatok mellett visszaesett a kereslet, a külföldi befektetők kezében lévő állomány folyamatosan csökken.

Kivárnak?

Az MNB többször is megerősítette, hogy az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. A júniusi kamatdöntés kapcsán a jegybank friss negyedéves Inflációs jelentést is közzétesz majd, ami további kapaszkodót ad majd a kamatpályát illetően.

"Az MNB a nyáron a kivárás stratégiáját fogja követni, ezért az esetleges további kamatcsökkentéseket a szeptemberi Inflációs jelentéstől teszi majd függővé. Ezen időszak alatt nem csupán a lengyel kamatpályáról, hanem a globális gazdasági folyamatokról is bővebb képet kapunk" - véli Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője.

Nem lesz meglepetés a jegyzőkönyv

A monetáris tanács ma három órakor megjelenő állásfoglalásában röviden értékeli majd a makrogazdasági folyamatokat. Kiss Mónika szerint a közlemény feltételezhetően nem tartalmaz majd nagy meglepetést: a gazdaság növekedése folytatódhat, de kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat a külső piacok elhúzódó kilábalása miatt. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

Mennek a találgatások, meddig csökken

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az MNB a kamatcsökkentési sorozat folytatását lényegében előkészítette, mivel a 3 százalékos inflációs cél középtávú elérését a korábbinál lényegesen

Suppan Gergely

alacsonyabb alapkamat esetén látja reálisnak. Az elemző kommentárjában kifejtette: az olajárak zuhanása, valamint a deflációs európai környezet hatására importált negatív infláció a korábbi előrejelzéseknél lényegesen mélyebbre nyomta az inflációt, így az MNB inflációs prognózisa is érdemben csökkent.

A külső monetáris feltételek szintén adottak a kamatcsökkentéshez, illetve annak folytatásához is - jegyzi meg Suppan. "Mivel mind az inflációs, mind a nemzetközi feltételek feltehetően kedvezőek maradnak, a kamatcsökkentések folytatására számítunk, ezért várakozásunk szerint júniusig 1,50 százalékra csökkenhet az alapkamat" - írja az elemző.

Jövőre jön csak a változás

A tartósan alacsony kamatszintet a feltehetően továbbra is igen laza nemzetközi környezet (az EKB 2016 szeptemberéig folytatja a kötvényvásárlási programját), valamint a hazai kockázati megítélés folyamatos javulása, a külső sérülékenység érdemi csökkenése és a várható hitelminősítői felminősítések is támogathatják. Így kamatemelésre legkorábban jövő év őszétől számítunk, 2015 végén az alapkamat 1,50 százalékon, 2016 végén 1,80 százalékon állhat - véli az elemző.

Vízválasztó lesz a következő kamatülés

Korábban még a londoni elemzők is egyetértettek, hogy biztos a mai kamatvágás. Most már csak az a kérdés, hogy mi várható a nyáron?

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint a mai kamatcsökkentés után júniusban egy 0,15 százalékpontos csökkentéssel befejezi az enyhítési ciklust. Fage szerint azonban az utóbbi időszak inflációs meglepetései után valamelyest növekedett annak az esélye, hogy a mai kamatcsökkentés volt az utolsó a jelenlegi ciklusban. A Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni elemzői szerint "június lesz a vízválasztó" a monetáris enyhítés további menete szempontjából, mert akkor jelenik meg az új inflációs jelentés, és az MNB hajlamos e jelentésekhez kötni a monetáris ciklusok irányváltásait.

Az RBS londoni elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy a monetáris tanács a harmadik negyedévben is minden egyes kamatdöntő ülésen csökkenti az alapkamatot, és a kérdés csak az, hogy júniusban az MNB átvált-e 0,10 százalékpontos lépésenkénti ütemre az eddigi 0,15 százalékpontról.

Ha mégis vágnak, meddig?

A Goldman Sachs bankcsoport előrejelzése az, hogy az MNB a jelenlegi enyhítési ciklusban egészen 1,25 százalékos alapkamatig folytatja a csökkentéseket. Ez jelentős módosítás, a Goldman Sachs eddig ugyanis 1,6 százalékos alapkamaton várta az MNB enyhítési ciklusának végét. A cég vezető londoni elemzője szerint azonban a kamatcsökkentési mozgásteret szélesítik a jelenlegi és a rövid távú inflációs kilátások.

Óvatosság

Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető londoni közgazdásza szerint az elmúlt hetek piaci turbulenciája elvileg már most is indokolna valamelyes óvatosságot - például a kamatcsökkentések szüneteltetése vagy ütemének mérséklése formájában -, az MNB-t azonban nem elsősorban az abszolút, hanem a relatív kockázati mérőszámok érdeklik, és az idén eddig Magyarország relatív kockázati mutatói a térségi társgazdaságokhoz mérve nem romlottak.

Meddig gyengül a forint?

A további kamatcsökkentések újabb lendületet adhatnak a forint gyengülésének, így a második félévben 310 euró/forint feletti árfolyamra sem kizárt. „Az MNB kamatcsökkentési ciklusának folytatása stabilan tartja a rövid futamidejű állampapírok hozamait. A hosszú távú kötvények esetében azonban az év végéhez közeledve a Fed szigorítás miatt hozamemelkedésre lehet számítani, mivel kérdéses, hogy a második félévben várhatóan élénkülő infláció mellett tolerálnák-e a befektetők a negatív reálkamat kialakulását” - nyilatkozta korábban Horváth István, K&H befektetési igazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos