<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

További érdekességeket is megtudhattunk a bécsi székhelyű Erste Group AG ma közzétett első féléves gyorsjelentésében, amelyet ma ismertettek egy sajtótájékoztató keretében, Bécsben. Például kiderült, hogy az Erste-csoportnál úgy vélik, az úgynevezett magpiacaik – köztük Magyarország – 2022-ben még mindenképpen képesek lesznek megfelelő mennyiségű gázt importálni Oroszországból.

Mint arról már beszámoltunk, az Erste Group AG nettó kamatbevétele 2022 első felében 2,84 milliárd euró lett, csaknem 16 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ami az eurózónán kívüli – főként a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában – végrehajtott kamatemeléseknek, valamint az összes piacon tapasztalható jelentős hitelnövekedésnek tudható be.

Willi Cernko, az Erste Bank Group AG vezérigazgatója engedett betekintést a részletekbe a mai bécsi sajtótájékoztatón. Fotó Privátbankár.hu
Willi Cernko, az Erste Bank Group AG vezérigazgatója engedett betekintést a részletekbe a mai bécsi sajtótájékoztatón. Fotó Privátbankár.hu

A Közép- és Kelet-Európára fókuszáló osztrák bankcsoport mai, bécsi sajtótájékoztatóján ismertetett első féléves jelentéséből ugyanakkor az is kiderült, hogy az Erste Group AG 1,14 milliárd eurós (az előző év azonos időszakáénál csaknem 200 millió euróval magasabb) nettó eredményéhez Horvátország, Csehország és Ausztria mellett Magyarországon is pozitívan járultak hozzá a már leírt hitelek megtérüléséből származó visszaírások, valamint a céltartalék-felszabadítások.

Az Erste Bank Hungary működési költségei a megnövekedett személyi és informatikai költségek, valamint az Országos Betétbiztosítási Alapba alapvetően a Sberbank csődje miatti, lényegesen magasabb, a tavalyi 6,3 millió euróval lényegesen magasabb, 31,4 millió eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 12,6 milliárd forintos) hozzájárulás következtében emelkedtek. Ennek következtében a bank működési eredménye csökkent, a költség/bevétel aránya pedig romlott. 

Az Erste magyar leányvállalatának eredményét ugyanakkor a megugrott közterhek is rontották. Nevezetesen a 2021-es 14,9 milliónál több mint 50 millió euróval magasabb, 67,6 millió eurós bankadó (ez mostani árfolyamon körülbelül 27 milliárd forint), amely magában foglalta a szokásos bankadót és 49,9 millió eurós rendkívüli nyereségadót (mindkettő a 2022-es év egészére vonatkozik). A tranzakciós illeték kisebb mértékben lett magasabb az idei év első felében, 27 millió euró (közel 11 milliárd forint), szemben az előző év azonos időszakának 23,3 millió eurós értékével.

Az Erste-csoportnál úgy vélik, hogy magpiacaik (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Horvátország és Szerbia) legalább 2022-ben képesek lesznek megfelelő mennyiségű gázt importálni Oroszországból. Ugyanakkor a (geo)politikai, szabályozási, gazdasági vagy egészségügyi kockázatok nagyobb kihívást jelenthetnek, ezeket jelenleg nem tudják számszerűsíteni.

Mindazonáltal a bécsi központban továbbra is kétszámjegyű tőkemegtérülésre számítanak 2022-ben. Méghozzá a központi piacaiknak számító országok pozitív, igaz a 2021-esnél várhatóan alacsonyabb gazdasági fejlődésének, valamint a kamatok inflációt követő emelkedéséből. Ez a működési eredmény emelkedését vonhatja maga után, úgy, hogy eközben kockázati költségeik továbbra is alacsony maradhatnak.

Az osztrák fővárosban arra számítanak, hogy az Erste Group központi piacain a reál-GDP-növekedés körülbelül 2-5 százalékos lesz. Ugyanakkor az Ukrajnát körülvevő geopolitikai konfliktus által tovább gerjesztett éves infláció kulcskérdés maradhat az év hátralévő részében. Ennek ellenére a munkanélküliségi ráta várhatóan alacsony marad, körülbelül 3-7 százalék. Az energiaimport magasabb költségei miatt a folyó fizetési mérlegek egyenlege a legtöbb országban romlani fog, a költségvetési helyzet a különféle fiskális politikai kihívások közepette továbbra is feszült marad, ugyanakkor az államadósság szintje jelentősen elmarad az uniós átlagtól.

Az Erste Group AG valamivel optimistábban ítéli meg a magyar gazdaság kilátásait, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Például az idei évre 5,5 százalékos GDP-növekedést vár, ami az MNB által legutóbb, június végén – az Inflációs jelentésben publikált – 4,5-5,5 százalékos sáv teteje. 2023-ban pedig a magyar gazdaság az Erste szerint 2,8 százalékkal bővülhet, ez is inkább az MNB 2-3 százalékos előrejelzésének felső részéhez közelebbi.

A magyarországi infláció pedig egyenesen alacsonyabb lehet a bécsiek megítélése szerint a jegybanki prognózisoknál. Az idén 11-12,6 százalék (MNB) helyett 10,9 százalék, míg a jövőre meghúzott 6,8-9,2 százalékos jegybanki sáv alsó széléhez közelít az Erste 7,2 százalékos várakozása.

Abban azonban hajszálra megegyezik az Erste Group és az MNB, illetve az Orbán-kormány véleménye, hogy az államháztartás hiánya az idén a GDP 4,9, míg 2023-ban a 3,5 százaléka lehet, míg az államadósság 2022-ben a GDP 73 százalékára csökken, jövőre pedig a 71 százalékára.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG