<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kevés olyan ország van Magyarország mellett az Európai Unióban, amely annyira hangosan bevándorlóellenes, mint Lengyelország. A Jog és Igazságosság pártja még 2015-ben jutott hatalomra a sokaknak tetsző „Lengyelország a lengyeleké” retorikával, viszont az ország munkaerőpiaca egyre jobban függ az ukrán bevándorlóktól. Mi lesz Lengyelországgal, ha a kétmillió ukrán, akit csendben befogadtak, továbbindul?
(Pixabay)

Októberben ismételten választások lesznek az országban, így a kormánypárt most a „Lengyelország az első” szlogennel kampányol, és kardoskodik az uniós menekültkvóták ellen, miközben az ország modern történelmében eddig nem látott, rekord mennyiségű bevándorlót fogadott be csendben.

Kereszténység a bevándorláson át

A Lengyelországba érkező bevándorlók döntő többsége keresztény és Ukrajnából érkezik, és ez beleillik abba, amit Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is hirdetett korábban, mégpedig, hogy „újra akarják formálni Európát és krisztianizálni”. Ennek a keresztény tervnek a része az is egyébként, hogy a frissen kiadott lengyel útlevelek már tartalmazzák azt, hogy:

„Isten, Dicsőség, Haza.”

Lengyelország egyike azon országoknak, amelyek hagyományosan nagyon sokat profitáltak abból, hogy az Európai Unió megnyitotta a kontinens határait, hiszen a több százezer lengyel vendégmunkás évente dollármilliárdokat küld haza. Csakhogy az országban egyre komolyabb problémát jelent a munkaerőhiány, a kormánynak nem sikerül hazacsábítani a kivándorolt dolgozókat, míg a migránsok beengedését kampányszlogenjei és politikai álláspontja miatt nem engedheti meg.

Pont ezért nem verték nagydobra azt sem, hogy az Eurostat adatai szerint 2017-ben 683 ezer külföldi állampolgár kapta meg a letelepedési engedélyt Lengyelországban, ez magasabb volt bármilyen más uniós tagállamban kiadott engedélyek számánál. Jelenleg több mint 2 millió ukrán dolgozik Lengyelországban (ez a lengyel dolgozók megközelítőleg 10-12 százalékát jelenti – a szerk.), jellemzően azokban az iparvárosokban, amelyek az ország gazdaságának gerincét adják.

Ha az ukránok továbbállnak...

A lengyel munkaerőpiac helyzetét nehezítheti az is, hogy az Európai Unió engedélyezte az ukránok vízummentes beutazását a tagállamok területére, valamint Németországban is könnyítenek a munkavállalási feltételeken, ezek az intézkedések részben pont a jól képzett ukrán munkavállalókat célozzák. Egy lengyel lap felmérése szerint az országban dolgozó vendégmunkások 59 százaléka elhagyná az országot, hogyha a német munkaerőpiac megnyílna előttük.

A kormány nem ismeri el a problémát

Anna Wicha, az Adecco munkaközvetítő egyik igazgatója a New York Times-nak úgy fogalmazott, hogy „a kormány egyszerűen nem néz szembe a problémával. Ha megkérdezed őket, hány ukrán dolgozik Lengyelországban, azt fogják állítani, hogy 500 ezer, miközben a valós szám 2 millió fölött van – és közülük rengetegen végleg Németországba mehetnek.”

Morawiecki kormányában egyelőre tehát nem született meg a megoldás arra, hogy hogyan lehetne megoldani a munkaerőpiaci gondokat. Az ellenzéki politikusok és a szakértők azt javasolják, hogy a kormány nyissa meg az utat a migrációnak, de a lengyel politikában erről még beszélni is sokszor az öngyilkossággal ér fel.

Pawel Chorazy korábbi lengyel fejlesztési és befektetési miniszter egy tévéinterjúban azt találta mondani, hogy „a bevándorlásra szükség van a gazdasági növekedés fenntartásához”, ami óriási felháborodást keltett a közvéleményben, és több kormánytag is visszakozott a kijelentés után, majd nem sokkal később le is váltották a minisztert.

Az látszik, hogy a lengyel politikában most nagyon könnyű a nacionalista érzelmekre és a menekültellenességre alapozva kampányolni, viszont a munkaerőpiacon egyre nagyobb a hiány, és hogyha az ukrán vendégmunkások tényleg jobb ajánlatot kapnak, nem tudni, hogy migránsok nélkül mégis ki fog dolgozni Lengyelországban.

(New York Times)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsebbevágó szankció készül az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 12:48
Magyarország uniós támogatásoktól eshet el az LMBTIQ közösség jogait csorbító törvénymódosítások miatt. Jelenleg az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat.
Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos