<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Vezető nyugati politikusok szerint a részleges orosz mozgósítás Putyin katonai kudarcának beismerése, Ukrajna támogatását Oroszországgal szemben pedig folytatni kell. A cseh és a lengyel kormány szintén élesen bírálta Moszkvát és kiállt Kijev mellett. Szijjártó Péter ettől tartózkodott, szerinte az "erős szereplőknek" kellene megállapodniuk, amúgy meg "békét akarunk". Szakértők úgy vélik, a mozgósítással és a "népszavazások" általi elcsatolásokkal  új szakaszba lép a háború.

A nyugati politika egyhangúan az orosz katonai kudarc jeleként értékeli Vlagyimir Putyin ma reggeli bejelentését a részleges mozgósítás elrendeléséről, és úgy véli, hogy ezek után is folytatni kell Ukrajna támogatását.

Mint arról beszámoltunk, az intézkedés azonnali hatályú és mintegy 300 ezer tartalékost érint. Az orosz elnök szerint erre azért van szükség, hogy megvédjék hazájukat és integritásukat. Egyúttal bejelentette a hazai fegyvergyártás növelését is.

Putyin televíziós beszédét nézi egy nő Moszkvában 2022. szeptember 21-én. Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV   Putyin televíziós beszédét nézi egy nő Moszkvában 2022. szeptember 21-én. Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV

"A gyengeség jele"

Olaf Scholz német kancellár közölte: a részleges mozgósítás az Oroszország által indított háború sikertelenségét jelzi. Putyinnak át kellett csoportosítania a csapatait, vissza kellett vonnia őket Kijev alól és Kelet-Ukrajnában sem ért el sikert.

Ez annak a jele, hogy Ukrajna hatékonyan védi meg szuverenitását, nem utolsósorban sok ország, köztük Németország masszív támogatásának köszönhetően, közölte a kancellár a Spiegel szerint.

"Rossz és hibás lépés” – reagált a bejelentésre a német alkancellár, egyben gazdasági miniszter. Robert Habeck egyúttal ismét teljes támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint Putyin bejelentése beismerése annak, hogy bukásra áll az ukrajnai terve. ”Semennyi propaganda nem rejtheti el azt a tényt, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút, a nemzetközi közösség egységes, Oroszország pedig páriává válik globális szinten,” tette hozzá, arra is utalva, hogy a közelmúltban az ukrán haderő jelentős területeket foglalt vissza az orosz hadseregtől Kelet-Ukrajnában.

Amerikai diplomaták szintén a gyengeség jeleként értékelték az orosz lépést.

"Az álreferendumok és a mozgósítások a gyengeség, az orosz kudarc jelei”, közölte Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet Twitteren.

Hozzátette: "az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni Oroszország igényét az állítólag annektált ukrán területre”, és kitart Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges. 

A részleges mozgósítás kísérlet az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború további eszkalációjára, és "újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország az egyedüli agresszor", közölte Petr Fiala.

A cseh miniszterelnök hozzátette: "saját érdekünkben" továbbra is segíteni kell Ukrajnát.

Még erősebb hangnemben reagált az orosz bejelentésre a lengyel kormányfő, aki szerint Oroszország megkísérli majd Ukrajna elpusztítását és határai megváltoztatását. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk majd szövetségeseinkkel együtt, hogy a NATO még jobban támogassa Ukrajnát, hogy meg tudja védeni magát", idézte a Sky News Mateusz Morawieckit.

Szijjártó: állapodjanak meg az erősek 

A fentiektől eltérő üzenetet fogalmazott meg a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter az M1-nek adott interjújában a mozgósítás hírére azt mondta: minden olyan hír rossz hír, amely a konfliktust eszkalálja, és minden olyan fejlemény jó hír, amely közelebb visz a békéhez.

Hozzátette: Ukrajna szomszédjaként Magyarország rögtön súlyosan szembesül a háború negatív hatásaival, ezért hazánk különösen érdekelt a minél előbbi rendezésben, hogy meg lehessen előzni a még nagyobb bajt.

"Mi Ukrajna szomszédságában nem tudunk mást mondani, mint hogy békét akarunk, és arra kérjük a világpolitika erős szereplőit, hogy végre beszéljenek egymással, állapodjanak meg egymással", mondta a külgazdasági és külügyminiszter.  

Facebok-posztjában pedig azt írta: "Itt az ideje, hogy a diplomácia talán legklasszikusabb eszköze, a háborús felek közötti közvetítés kerüljön előtérbe. Az elmúlt órák eseményeit figyelembe véve most nagyobb szükség van erre, mint korábban bármikor".

A nyugatitól eltérő hangnemben reagált a részleges mozgósítás hírére Kína is.

A távol-keleti ország külügyminisztériuma minden érintett felet párbeszédre ösztönzött – szerintük minden fél biztonságpolitikai aggodalmaival foglalkozni kell.

Új szakasz

Putyin reggeli beszéde gyakorlatilag a háború új szakaszát harangozza be, írta gyorselemzésében Christian Esch. A német Spiegel moszkvai irodavezetője kiemeli: Putyin említést sem tett arról, hogy a hadszíntéren rosszul áll az orosz hadsereg szénája, ugyanakkor újrafogalmazta a háborús okot.

Az orosz elnök most már nemcsak arra hivatkozik, hogy a Nyugat be akarja kebelezni Ukrajnát, hanem arra is, hogy szét akarja verni Oroszországot, tette hozzá az elemző.

Ami az orosz konkrét célokat illeti, Putyin azok között említette az orosz területek védelmét és a kelet-ukrajnai Donbász régió "felszabadítását" is. Ennek keretében a donyecki és luhanszki szeparatisták úgynevezett referendumokat tartanak majd a régiók hovatartozásáról  szeptember 23-a és 27-e között.

Az orosz védelmi minisztérium egyébként hosszú hónapok óta most először közölt adatokat veszteségeikről: eszerint 5937 orosz katona halt meg eddig az ukrajnai háborúban. Korábbi ukrán közlések szerint a valós szám ennél csaknem 10-szer ekkora, de nyugati katonai becslések is több tízezerre teszik az orosz áldozatok számát.

Ukrán "megszállók"

Ami a várható fejleményeket illeti, "Oroszország arra készül, hogy villámgyorsan lezavart ’népszavazásokra’ hivatkozva (azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy egy négy nap alatt megszervezett szavazás bármilyen mértékben is legitim eredményt tudna adni) gyorsan magához csatolja majd a négy megszállt ukrán megye területét” - írta Rácz András Oroszország-szakértő Facebook posztjában.

Hozzátette: bár ezt az orosz jogrendszeren kívül senki sem fogja legitimnek tekinteni, Moszkvának így is lehetőséget ad arra, hogy mivel ezeket a területeket immár a sajátjának tekinti sorkatonákat is bevethessen itt.

"Mivel innentől kezdve már orosz területekről lesz szó (Moszkva szerint), így az orosz területek védelmére hivatkozva el lehet rendelni részleges vagy teljes mozgósítást” – írta Rácz András tegnap. Ez utóbbi végül meg is valósult.

Ezzel párhuzamosan Frank Gardner, a BBC biztonságpolitikai szakértője kiemeli:

Azáltal, hogy Moszkva Oroszország részének nyilvánítja majd a Donbászt (valamint a dél-ukrajnai Zaporizzsját és Herszont), megszállóknak tekintheti az ukránokat, akik a NATO-tagországok fegyvereit használva fenyegetik Oroszországot, amelyet akár "extrém intézkedések” árán is  meg kell majd védeni.

A BBC szakértője szerint 300 ezres mozgósítás mellett további intézkedések is várhatók.

Rácz Andrással még tavasszal beszélgettünk a Klasszis Klubban a háború kitörésének okairól, számos megállapítás ma is aktuális. A beszélgetést itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG