<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az orosz energiacégeket érintő esetleges büntető-intézkedések komoly veszélybe sodornák az európai energiaszektort.

A orosz energiaszolgáltatók elleni esetleges szankciók komoly veszélyt jelentenének Európára nézve, és azok végső soron a régió energiaszektorának összeomlásához vezetnének – hívta fel a figyelmet a BP olaj- és gázvállalat elnök-vezérigazgatója. Bob Dudley szerint ha a Rosneft, a Gazprom vagy a LUKoil a RusAlhoz hasonló korlátozásokban részesülne, az gyakorlatilag tönkretenné az Európai energiaszektort, Oroszország ugyanis a fő gázellátója a térségnek - írja az RT.

Az állami kézben lévő Gazprom piacvezető olajvállalat mintegy 40 százalékát biztosítja az európai gázellátásnak, geopolitikai szempontból ez a legköltséghatékonyabb és legbiztonságosabb energia-útvonal a kontinensen. A balti államok ugyanakkor úgy látják, az oroszok politikai előnyöket nyernek ezzel a helyzettel. Litvánia és Lengyelország már diverzifikálják az importot és bevonnák Katart és az Egyesült Államokat is az ellátásba.

Az oroszok is Kína felé fordulnak

Európa és Oroszország szintén közeli partnerek, ha az olajexportról van szó. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének adatai alapján Oroszország naponta több mint 5,2 millió hordót szállít más országokba, aminek 70 százaléka Európában köt ki, míg a második legnagyobb felvásárló Kína. Az Európába érkező import volumene az utóbbi tíz évben nőtt meg jelentősen, ez időszak alatt mintegy 15 százalékkal csökkent a térség ilyen jellegű termelése – derül ki az Eurostat adataiból.

Nehéz évek várnak Putyinékra - tovább erősödnek a szankciók?

A következő elnöki ciklusban felerősödhet az Oroszországra ható nyomás. Tovább >>>

Oroszország a szankciók kikerülése miatt egyre inkább Kína felé fordul, a Bloomberg korábbi cikke szerint az idei év első öt hónapjában az oroszok csaknem 20 százalékkal kevesebbet exportáltak a balti térségbe, míg márciusig 43 százalékkal növelték eladásaikat Kínában.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe Oleg Gyeripaszka és az érdekeltségébe tartozó RusAl ellen, amely a világ második legnagyobb alumínium termelője. Az acélra és fémre kivetett védővámokkal együtt Donald Trump rendesen felforgatta a piacot, a cég részvényének árfolyama a szankciók életbe léptetése óta a harmadára esett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG