1p
Cipi Livni jobbközép Kadima pártja mindössze egy képviselői hellyel előzte meg a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali Likudot
Cipi Livni külügyminiszter jobbközép Kadima pártja szoros versenyben, mindössze egy képviselői hellyel megelőzte a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali Likudot a kedden megtartott izraeli parlamenti választásokon

A Kadimának 28, a Likudnak 27 mandátuma lesz a 120 fős kneszetben a szerdán közölt előzetes végeredmény szerint.

A harmadik legerősebb párt a szélsőjobboldali Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) lett 15 mandátummal, negyedik helyen a Munkapárt végzett 13 képviselővel. Az ultraortodox Sasz vallási párt 11 törvényhozót delegálhat a parlamentbe.

Habár mindkét nagy párt vezetője győztesnek kiáltotta ki magát, az izraeli választások eredménye egyértelműen a jobboldal térnyerését hozta, ami csorbíthatja a palesztinokkal kötendő megállapodás esélyét.

A legfeltűnőbb azoknak a politikai erőknek a térvesztése, amelyek nem vallási vagy nacionalista alapon állnak.
Történetének legrosszabb választási eredményét érte el a Munkapárt, amely egy súlycsoportba került a vallásos Sasz párttal és az Iszrael Béténuval. Utóbbi főleg a néhai Szovjetunióból bevándorolt szavazókat tömöríti és lendületesen tör előre. A Sasz szavazótábora az ezredforduló óta stabilnak mondható.

Izraelben a parlamenti bejutási küszöb 2 százalék. Ennek tulajdonítható, hogy számos törpepárt is bekerült a kneszetbe 3, 4 vagy 5 mandátummal. Ezek között is többségben vannak a vallásos és nacionalista erők. A baloldali, európai értelemben liberálisnak számító pártok abszolút kisebbségbe szorultak.

Cipi Livni magabiztosan jelentette ki hívei előtt, hogy "Izrael lakossága újból mosolyoghat, ha megalakítjuk a következő kormányt". Livni lenne a közel-keleti állam első női kormányfője Golda Meir óta, Meir a 60-as és 70-es években töltötte be ezt a posztot.

Ennek a valószínűsége azonban meglehetősen csekély. A döntő kérdés a kormányalakítási megbízás szempontjából az, hogy melyik párt vezetőjének van nagyobb esélye egy szilárd parlamenti többséggel rendelkező koalíció összeállítására. Ennek alapján egyértelműen a Likud felé billen a mérleg nyelve. Kormányalakítási esélyét tovább növeli, hogy erős koalíciós partnerre számíthat az Iszrael Béténu pártban.

Az államfő elvileg a legtöbb parlamenti helyet szerző párt vezetőjét bízza meg a kormányalakítással. Ugyanakkor az is szempont, hogy az illető képes legyen szilárd többséget biztosítani majdani kormánya számára a parlamentben. Márpedig a Kadima és a vele szimpatizáló erők összesen 55 mandátummal bírnak, szemben a jobboldali és vallási pártok 65 képviselőjével. A helyi sajtó ebből kiindulva azt valószínűsíti, hogy Simon Peresz elnök a Likud vezérét fogja felkérni az új kormány megalakítására, amennyiben a jobboldali tömb felsorakozik Netanjahu mögött. Az államfőnek nagyjából egy hete van arra, hogy egyeztessen a parlamenti frakciókkal. A kijelölt miniszterelnöknek 42 nap áll rendelkezésre, hogy az új kormányt megalakítsa.

Az izraeli jobboldal megerősödése megfigyelők szerint csapást mérhet az új amerikai kormány reményeire. Barack Obama elnök és külügyi stábja abban bízik, hogy a választások után olyan koalíció alakul Jeruzsálemben, amely előmozdíthatja a béketárgyalásokat a palesztinokkal és a többi arab állammal.

Erre minimális az esély, amennyiben az Iszrael Béténu is helyet kap a koalícióban. A párt vezére, Avigdor Liberman ugyanis leszögezte: csak abban az esetben lép be a kormányba, ha a Gázai övezetet irányító Hamász kiszorul a hatalomból. Az Iszrael Béténu részvételével "nem lesznek sem közvetlen, sem közvetett tárgyalások a Hamásszal, sem pedig fegyverszünet" - hangoztatta Liberman.

Netanjahu 1996 és 1999 között volt már miniszterelnök, ám viszonya az akkori amerikai kormányzattal - amelynek élén Bill Clinton állt - meglehetősen feszült volt. Egy jobboldali koalíció megalakulása a megfigyelők többsége szerint inkább rontaná, semmint javítaná a közel-keleti válság megoldásának kilátásait. Mindazonáltal azt sem szabad elfelejteni, hogy a múltban éppen a keményen jobboldali izraeli kormányfők voltak azok, akik nagy lépéseket tettek az 1948 óta tartó izraeli-arab viszály rendezése érdekében.

"Meg kell ölni a Hamász kormányfőjét"
Újra támadják Dél-Izraelt 
Blair: a Hamász nélkül itt nem lesz béke
Izrael: nem lehet észrevenni a tűzszünetet

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG