1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elemzői vélemény szerint Vlagyimir Putyin, aki az első eredmények szerint megnyerte a vasárnapi orosz elnökválasztást, nem lesz sikeres, ha kizárólag az olajexport-bevételekre alapozza gazdaságpolitikáját. Putyin első hivatali időszakát az olaj finanszírozta, most azonban a költségvetési kiegyensúlyozásához 130 dolláros hordókénti éves olajárátlagra lenne szüksége.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója vasárnap esti kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy rövid távon a piacok számára az utcai megmozdulások mérete lesz a döntő - ha lesznek ilyen demonstrációk -, valamint az, hogy "a Putyin-rezsim merre indul". Ash szerint "a status quo fenntartása többé nem járható út" Putyin számára, az új államfőnek jeleznie kell, hogy kész a reformokra, különös tekintettel arra, hogy az orosz gazdaság az elmúlt néhány évben lanyha teljesítményt nyújtott.

A központi választási bizottság közép-európai idő szerint 21 órakor közzétett adatai szerint a szavazatok 45 százalékának feldolgozottságánál Vlagyimir Putyin 64,03 százalékkal vezetett az államfőválasztáson. Nem ismeri el a vasárnapi elnökválasztást sem a parlamenti, sem a hivatalosan be nem jegyzett ellenzék, ám egy Kremlhez közeli szakértő szerint nem lesz második forduló.

A szakértő hozzátette, hogy reformok nélkül Oroszországra stagnálás, sőt hanyatlás vár, és valós a kockázata "egy nagyon kemény landolásnak" is, ha a nyersanyagárak süllyedni kezdenek - hangsúlyozta vasárnap esti kommentárjában az RBS vezető londoni felzárkózó piaci elemzője. Timothy Ash ennek illusztrálására felidézte, hogy amikor Putyin először lépett hivatalba államfőként, 20 dolláros hordónkénti átlagos olajár is elég volt az orosz szövetségi költségvetés egyensúlyban tartásához, most azonban ugyanehhez már hozzávetőleg 120 dolláros átlagos olajárra van szükség egy-egy adott évben.

Az elemző kiemelte, hogy az olaj finanszírozta Putyin (első) hivatali időszakát, de ez nem folytatódhat így a végtelenségig. Más nagy londoni elemzőházak szakértői már a választások előtt kimutatták azt is, hogy Putyin összes választási ígéretének teljesítése esetén még magasabb olajárakra lenne szükség az orosz állami költségvetés kiegyensúlyozásához.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi tanácsadó csoport, a Capital Economics közgazdászai minapi elemzésükben kiszámították, hogy Putyin választási ígéretei 2018-ig akár 4800 milliárd rubel - egyelőre fedezet nélküli - többletkiadással is megterhelhetik az orosz szövetségi költségvetést. A cég londoni szakértőinek becslése szerint ez az éves orosz GDP-érték 4-5 százalékával lenne egyenlő, és ilyen mértékű költekezés esetén a GDP-arányos orosz államháztartási hiány - a nyersolajexport-bevételek nélkül számolva - 15 százalék környékére emelkedne.

A Capital Economics elemzése szerint mindezek alapján az orosz kormánynak legalább 130 dolláros hordónkénti éves olajárátlagra lenne szüksége a költségvetés kiegyensúlyozásához, jóllehet ehhez 2008-ban még 55 dolláros olajárátlag is elég volt.

A Fitch Ratings már január közepén levette a napirendről Oroszország adósosztályzatainak javítását, stabilra módosítva a szuverén orosz besorolások kilátását a felminősítés lehetőségére utaló addigi pozitívról. A Fitch a kilátásrontáshoz fűzött akkori indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a lakossági nyomás hatására lanyhulhat az orosz kormány készsége a költségvetési kiigazítások végrehajtására, amelyekre pedig szükség lenne az olajbevételek nélkül számolt államháztartási hiány csökkentéséhez.

A hitelminősítő is kitért az olajárak egyre növekvő finanszírozási súlyára, megállapítva, hogy az állami kiadások gyors ütemben, a tavalyi évvel zárult négy évben évente átlagosan 17 százalékkal növekedtek, és ennek eredményeként az idén - a cég saját számításai alapján - már 117 dolláros hordónkénti átlagos nyersolajárra lenne szükség az orosz államháztartás egyensúlyos mérlegéhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG