3p
Egyre inkább tetszik a nemzetközi piacoknak, ami itthon folyik, londoni pénzügyi elemzők szerint jövőre az eddig vártnál valószínűleg gyorsabban nő a magyar gazdaság és az infláció is a jelenlegi ösztönző környezetben, ami kérdésessé teheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési alapállását. De vajon tényleg meggondolják magukat Matolcsyék?

A Morgan Stanley elemzői átfogó előrejelzésükben 2016-ra 1,9 százalékos, jövőre pedig már 2,9 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Ez javított előrejelzés, a ház eddig a magyar hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékos bővülésével számolt 2017-ben.

A prognózis javítását a Morgan Stanley elemzői elsősorban a költségvetési politika feszességének oldódásával, a növekedést támogató likviditási környezettel és a javuló hitelpiaci kondíciókkal indokolták.

Többet is költünk majd

Mint írják, a jelenlegi makrofolyamatok a háztartási szektor fogyasztásának élénkülését is segítik az elmúlt évek gyenge teljesítménye után, és a háztartási fogyasztáshoz a támogató munkapiaci környezet is egészséges hátteret nyújt.

Mivel a fogyasztás hosszú ideig korlátozott volt, az élénkülési folyamat még mindig a normalizálódási szakaszban jár, ami azt jelentheti, hogy jelentős mértékű, eddig visszafojtott kereslet szabadulhat rá a piacra, és a fogyasztás végre utolérheti a térségi gazdaságokra jellemző szintet. A ház szerint a háztartási szektor ezután megjelenő költekezése a következő években folyamatos támogatást nyújt majd a gazdasági növekedéshez.

Rendesebben adózunk

Mindehhez járul, hogy az elmúlt évek egyik kulcsfontosságú mozzanataként folyamatosan javul a magyar gazdaság költségvetési pozíciója. Ennek egy része ciklikus javulás volt a bevételi oldalon, egy részét az adózási fegyelem javulása magyarázza.

A javuló költségvetési pozíció és a szilárd fizetésimérleg-helyzet volt a két legfontosabb indoka annak, hogy Magyarország államadós-osztályzatát az idén mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába.

Egyre messzebb kerül a kamatemelés?

A Morgan Stanley elemzői szerint a legutóbb bejelentett társadalombiztosítási és társaságiadó-intézkedések nyomán egyértelmű, hogy a ház által az idei évre várt 1,4 százalékról nőni fog a GDP-arányos államháztartási hiány, de a következő két évben sem haladja meg a 3 százalékos felső határt. A cég 2017-re 2,5 százalékos, 2018-ra 2,3 százalékos államháztartási deficitet vár Magyarországon.

Más nagy londoni házak is azt jósolták új prognózisaikban, hogy az MNB várhatóan nem sieti el a kamatemelést.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szerint az MNB legalább 2018 közepéig, de valószínűsíthetően inkább 2018 végéig fenntartja 0,90 százalékos alapkamatát, jóllehet a béremelésről a kormány és a szociális partnerek között minap létrejött megállapodás akkor már várhatóan felfelé ható nyomást gyakorol az inflációra.

A ház ennek ellenére is kétségesnek tartja, hogy a jegybank a 2018 tavaszán esedékes parlamenti választások előtt kamatemelésről döntene. Ha szükségessé válik a monetáris szigorítás, az MNB azt várhatóan más eszközökkel, például a kamatfolyosó kiigazításával vagy a betéti eszközben elhelyezhető banki likviditás felső határának eltörlésével oldja meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG