5p
Elmondta véleményét Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a zárszámadásról szóló törvényjavaslat általános vitájában.
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2018-as központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló javaslat általános vitája, az Országgyűlés plenáris ülése előtt 2019. október 24-én. (MTI/Kovács Tamás)

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint a 2018-as központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírások szerint történt, a hiány és az államadósság a kedvező makrogazdasági körülményeknek köszönhetően - beleértve a GDP jelentős mértékű bővülését - a törvényi követelményekkel összhangban alakult - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2018-as zárszámadásról szóló törvényjavaslat általános vitájában csütörtökön az Országgyűlésben.

Kijelentette: a költségvetési intézményrendszer 2018-ban biztosította a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét, a 2018-as zárszámadásról szóló előterjesztés megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak.

Működik a modell

Domokos László rámutatott: működik a fenntartható kifehérítés magyar modellje, hiszen az elmúlt években a kormányzat úgy csökkentette - elsősorban a foglalkoztatást és a munkát terhelő - adókat, hogy közben évről-évre nőnek, a tervezetthez képest túlteljesülnek az adóbevételek. Az úgynevezett áfarés - a kivetett és a valóban a költségvetésbe érkező általános forgalmi adó közti különbség - a 2013-as, mintegy 23 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent az Európai Statisztikai Hivatal értékelése szerint, ami jobb, mint az európai uniós átlag. "Ez az adat önmagában egyfajta világcsúcsot jelent", de az bizonyos, hogy az Európai Unió tagállamai között a legdinamikusabb fehérítést érte el Magyarország néhány év alatt - értékelt az ÁSZ-elnök.

Domokos László szerint mindehhez kellett a kedvező gazdasági környezet, az átalakuló adópolitika, a Nemzeti- Adó és Vámhivatal adóbeszedési hatékonyságának megerősítése, a bevezetett új digitális adóellenőrzési és adóbeszedési eszközök - mint az online pénztárgéprendszer, az ekáer és az online számlázás -, "valamint nem utolsó sorban a becsületesen adózó és vállalkozó magyar állampolgárok körében az adófizetési morál erősödése".

A számvevőszék elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ország versenyképessége szempontjából alapvető jelentősége van a fenntartható kifehérítés folytatásának, mert ez dinamizálja a gazdaságot.

Csökkenő hiány

Ismertette: a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya nominálisan és GDP-arányosan is jelentős csökkenést mutatott az előző évhez képest, 2018-ban a hiány az előző évinél mintegy 21 százalékkal volt kevesebb, és a GDP 3,4 százalékát tette ki, szemben a 2017-es 4,7 százalékkal.

A GDP-bővülés, valamint a gazdaság fehérítését és az adóbeszedés hatékonyságának növelését célzó intézkedések együttes eredményeképpen 2018-ban a központi alrendszer összes bevétele a tervezettet 6,2 százalékkal haladta meg - mutatott rá az ÁSZ elnöke, kiemelve, hogy a GDP 2018-as növekedése lehetővé tette Magyarország gazdasági fejlettségének közeledését az uniós átlaghoz. A számvevőszék elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az intenzív gazdasági növekedés mellett bizonyos 2018-as folyamatok - így az infláció folyamatos emelkedése, az építőipar esetében a kiadott építési engedélyek számának lassuló növekedése, a külkereskedelmi többlet mérséklődése, valamint az import exportot meghaladó növekedési üteme - azt jelzik, hogy középtávon a jelenleg gyors ütemű gazdasági növekedés lassulása irányába ható kockázatok léptek fel, amelyek kezelése külön feladatot jelent.

Kevés a munkaerő-tartalék

Kitért arra is: 2018-ban folytatódott a munkaerőpiaci mutatók javulása és a munkanélküliségi ráta csökkenése, azonban a pozitív elmozdulás nagyságrendje egyre kisebb, ami azt fejezi ki, hogy egyre nehezebb javulást elérni a meglévő munkaerőpiaci tartalékok mozgósítása révén.

Az ÁSZ elnöke szerint éppen ezért van nagy jelentősége a 2018-ban megkezdett állami bürokráciacsökkentést célzó programoknak, amelyek nemcsak csökkentik az állami méretét, és ezáltal növelik annak hatékonyságát, hanem munkaerőt szabadítanak fel a versenyszektor számára egy olyan időszakban, amikor a munkaerőhiány egyes területeken már komoly növekedési problémát jelent.

Domokos László ismertetése szerint a zárszámadás ellenőrzése során az ÁSZ 38 szervezetnél tárt fel - jellemzően a számvitel, a könyvvezetés, a beszámolókészítés, a kötelezettségvállaláshoz és kifizetésekhez kapcsolódó kontrollok, valamint a tájékoztatási kötelezettség terén mutatkozó - szabálytalanságokat, hiányosságokat. Ezek a törvényjavaslatban szereplő teljesített kiadási és bevételi adatok megbízhatóságát nem befolyásolták, de a közpénzekkel, közvagyonnal való felelős gazdálkodás megteremtése és erősítése érdekében az ÁSZ levélben hívta fel az érintett vezetők figyelmét a hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére - mondta el.

A legnagyobb állami cégeket is ellenőrizték

Az ÁSZ elnöke beszámolt arról is, hogy idén először a számvevőszék a költségvetés végrehajtásának ellenőrzésével egyidejűleg elvégezte az állami vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzését is, amelynek során a négy legjelentősebb vagyoni kör felett tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.), a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) - tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységét vizsgálták.

A számvevőszéki ellenőrzés megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorlók az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adását szabályszerűen végezték, a vagyonkezelésbe adott állami vagyont a tulajdonosi joggyakorló szervezetek nyilvántartották, azonban a vagyon értékének naprakész nyomon követését veszélyeztette, hogy az MNV Zrt.-nél hiányosságok voltak ezen vagyonelemek nyilvántartása terén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG