1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sarah Palin, az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje felébresztette a nosztalgiát egy már nem létező Amerika iránt, s ez éppen elegendő lehet a győzelemhez.
Sarah Palin, az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje új életre keltette a Reagan-mítoszt; felébresztette a nosztalgiát egy már nem létező Amerika iránt, s ez éppen elegendő lehet novemberben a győzelemhez - írta a Time magazin elemzője.

A 44 éves alaszkai kormányzónő  gránátként csapódott be az elnökválasztási kampányba. Új lendületet adott John McCain szenátornak, a republikánus elnökjelöltnek, és olyan meghatározó szerepe kezd lenni a kampányban, amilyent alelnökjelölt évtizedek óta nem játszott.

A Time elemzője szerint nyilvánvaló, hogy itt már nemcsak a politikai üzenetről van szó, a hatás tudat alatti. A közvélemény nem ismeri, hogy Palin milyen politikus, bölcs vagy vakmerő, önálló gondolkodású vagy ötlettelen; személye pártokon átívelő jelenség. Megjelenése a néhai legendás elnökre, Ronald Reaganre emlékeztet, sikere a Republikánus Párt mítoszának erejét jelzi.

A Palin-jelenséget mind több írás igyekszik megvilágítani. A kormányzónő személyéről szeptemberben több hír jelent meg, mint a választási kampány többi szereplőjéről. Palin a híradások 60 százalékában fordult elő, megelőzve John McCaint is, aki 52 százalékot ért el. A demokrata jelöltpáros háttérbe szorult: Barack Obama a tudósítások 22 százalékában szerepelt, míg társára, Joe Bidenra csak a hírek 2 százaléka jutott - derült ki a Kiváló Újságírás Program kutatásából. A Lycos internetes keresőben Palin nevére mindenkinél többen kerestek rá, a popsztárokat is megelőzte.

A The Washington Times szerint a "hoki anyu", a köztisztviselő és a médiasztár immár kulturális jelenség, amelynek központi eleme a nőiessége, a magas sarkú cipő és az immár éles politikai vitákat kiváltó rúzs. Miután Hillary Clinton nem lett sem elnök-, sem alelnökjelölt, talán ő a legfontosabb női politikus Amerikában. A The New York Times elemzője úgy fogalmazott: korábban McCain-hogyishívják jelöltpárosról lehetett beszélni, most már Palin-hogyishívják kettősről.

Sarah Palin egymaga elérte azt, amire a Republikánus Párt tíz korábbi elnökjelölt-aspiránsa nem volt képes: fellelkesítette a kormányzó párt táborát, tömegeket és nagy adományokat vonz, szétzilálta a demokrata kampányt. A CNN/Time/Opinion Research felmérése szerint a McCain-Palin párosnak először van kétszámjegyű előnye a fehér női szavazók körében Virginia, Missouri és Michigan államokban, amelyek eldönthetik a választást.

A McCain oldalán az országot járó szupernőre kíváncsi mindenki, tízezres nagygyűléseken éltetik, sokszor McCain beszédei közben is azt skandálják az izgatott hívek: "Sarah, Sarah!". A The Washington Post tucatnyi nővel készített interjút, köztük egykori Clinton-támogatókkal, akiket lenyűgöz Palin határozottsága, s akik közül többen könnyeket potyogtatva azonosítják magukat a fontos politikai szerepre készülő ötgyermekes anyával.

Joe Klein, a Time elemzője az elsők között van, akik valósnak látják annak a lehetőségét, hogy a Palinnal társult McCain győzelemre vezeti a republikánusokat az évek óta tartó, a demokratáknak kedvező kormányváltó hangulat ellenében is.


Obamának bele kell húznia, ha győzni akar

Sarah Palin alelnöki jelölése felszámolta az amerikai republikánus elnökjelölt tartós hátrányát demokrata vetélytársával szemben: John McCain és Barack Obama támogatottsága az elektori szavazatok várható számát illetően lényegében kiegyenlítődött - állapította meg vasárnap a Zogby közvélemény-kutató intézet.

A Zogby szerint az Obama-Biden páros 234 elektori szavazatra számíthat 18 államból, míg a McCain-Palin kettős 226 voksot kaphat majd 25 államból; 78 szavazat sorsa teljesen kétesélyes.

A felmérést elsősorban abban a 11 szövetségi államban végezték, ahol a választás kimenetele bizonytalan. Obamáék az utóbbi hetekben 26 feltételezett elektori szavazatot veszítettek, McCain és társa viszont 54 szavazattal erősödött. A győzelemhez 270 szavazatra lesz szükség az 538 tagú testületben.

Obama kampánystábja az eddigieknél célzottabb és erősebb politikai reklámokkal kívánja visszaszerezni a lendületet.
Obama, aki elismerte, hogy "Palin egy jelenség, kétségtelenül javított McCain esélyein", kijelentette: "Igen kemények a reklámjaink (...) az igazsággal fogok válaszolni".

Miközben az amerikai sajtóban továbbra is a sötét lóként az elnökválasztási versenybe ugrott Sarah Palin a főszereplő, demokrata vetélytársáról, Joe Biden szenátorról kevés szó esik. Az Obama-stáb aktívabb szerepet szán a veterán politikusnak: neki kell fellelkesítenie a fehér kétkezi munkásokat. McCain régi barátjaként emellett be kell bizonyítania, hogy az arizonai szenátor rossz választás lenne az elnöki posztra. Biden 22 éve dolgozik együtt a szenátusban McCainnel, számos külföldi tényfeltáró küldetésen együtt vettek részt.

Palin a vele készítette első külpolitikai témájú interjúban - amelyet az ABC televízió a hét végén több részletben sugárzott - azt mondta: szerinte Obama sajnálhatja, hogy nem Hillary Clintont választotta alelnökjelöltnek. Méltatta a volt first lady eltökéltségét, jellemének szilárdságát, sőt eleganciáját is. Az Obama-stáb erre azzal reagált, hogy Palin "őrizze meg magának hamis érzékenységét és tiszteletét". Palin néhány hónappal ezelőtt még élesen bírálta Clintont, amiért szerinte "nyafogott" a negatív sajtó miatt. Palin akkor úgy vélte, Clinton kampánya nem mozdítja elő a nők ügyét.

Sarah Palin háborúzna Oroszországgal 
Sarah Palin elbúcsúztatta fiát, Irakba ment
Obama disznó beszéde: Sarah Palinre gondolt? 
Phelpsnél még Obama és McCain is izgatóbb

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG