BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 15. 10:14

Sarah Palin, az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje felébresztette a nosztalgiát egy már nem létező Amerika iránt, s ez éppen elegendő lehet a győzelemhez.

Sarah Palin, az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje új életre keltette a Reagan-mítoszt; felébresztette a nosztalgiát egy már nem létező Amerika iránt, s ez éppen elegendő lehet novemberben a győzelemhez - írta a Time magazin elemzője.

A 44 éves alaszkai kormányzónő  gránátként csapódott be az elnökválasztási kampányba. Új lendületet adott John McCain szenátornak, a republikánus elnökjelöltnek, és olyan meghatározó szerepe kezd lenni a kampányban, amilyent alelnökjelölt évtizedek óta nem játszott.

A Time elemzője szerint nyilvánvaló, hogy itt már nemcsak a politikai üzenetről van szó, a hatás tudat alatti. A közvélemény nem ismeri, hogy Palin milyen politikus, bölcs vagy vakmerő, önálló gondolkodású vagy ötlettelen; személye pártokon átívelő jelenség. Megjelenése a néhai legendás elnökre, Ronald Reaganre emlékeztet, sikere a Republikánus Párt mítoszának erejét jelzi.

A Palin-jelenséget mind több írás igyekszik megvilágítani. A kormányzónő személyéről szeptemberben több hír jelent meg, mint a választási kampány többi szereplőjéről. Palin a híradások 60 százalékában fordult elő, megelőzve John McCaint is, aki 52 százalékot ért el. A demokrata jelöltpáros háttérbe szorult: Barack Obama a tudósítások 22 százalékában szerepelt, míg társára, Joe Bidenra csak a hírek 2 százaléka jutott - derült ki a Kiváló Újságírás Program kutatásából. A Lycos internetes keresőben Palin nevére mindenkinél többen kerestek rá, a popsztárokat is megelőzte.

A The Washington Times szerint a "hoki anyu", a köztisztviselő és a médiasztár immár kulturális jelenség, amelynek központi eleme a nőiessége, a magas sarkú cipő és az immár éles politikai vitákat kiváltó rúzs. Miután Hillary Clinton nem lett sem elnök-, sem alelnökjelölt, talán ő a legfontosabb női politikus Amerikában. A The New York Times elemzője úgy fogalmazott: korábban McCain-hogyishívják jelöltpárosról lehetett beszélni, most már Palin-hogyishívják kettősről.

Sarah Palin egymaga elérte azt, amire a Republikánus Párt tíz korábbi elnökjelölt-aspiránsa nem volt képes: fellelkesítette a kormányzó párt táborát, tömegeket és nagy adományokat vonz, szétzilálta a demokrata kampányt. A CNN/Time/Opinion Research felmérése szerint a McCain-Palin párosnak először van kétszámjegyű előnye a fehér női szavazók körében Virginia, Missouri és Michigan államokban, amelyek eldönthetik a választást.

A McCain oldalán az országot járó szupernőre kíváncsi mindenki, tízezres nagygyűléseken éltetik, sokszor McCain beszédei közben is azt skandálják az izgatott hívek: "Sarah, Sarah!". A The Washington Post tucatnyi nővel készített interjút, köztük egykori Clinton-támogatókkal, akiket lenyűgöz Palin határozottsága, s akik közül többen könnyeket potyogtatva azonosítják magukat a fontos politikai szerepre készülő ötgyermekes anyával.

Joe Klein, a Time elemzője az elsők között van, akik valósnak látják annak a lehetőségét, hogy a Palinnal társult McCain győzelemre vezeti a republikánusokat az évek óta tartó, a demokratáknak kedvező kormányváltó hangulat ellenében is.


Obamának bele kell húznia, ha győzni akar

Sarah Palin alelnöki jelölése felszámolta az amerikai republikánus elnökjelölt tartós hátrányát demokrata vetélytársával szemben: John McCain és Barack Obama támogatottsága az elektori szavazatok várható számát illetően lényegében kiegyenlítődött - állapította meg vasárnap a Zogby közvélemény-kutató intézet.

A Zogby szerint az Obama-Biden páros 234 elektori szavazatra számíthat 18 államból, míg a McCain-Palin kettős 226 voksot kaphat majd 25 államból; 78 szavazat sorsa teljesen kétesélyes.

A felmérést elsősorban abban a 11 szövetségi államban végezték, ahol a választás kimenetele bizonytalan. Obamáék az utóbbi hetekben 26 feltételezett elektori szavazatot veszítettek, McCain és társa viszont 54 szavazattal erősödött. A győzelemhez 270 szavazatra lesz szükség az 538 tagú testületben.

Obama kampánystábja az eddigieknél célzottabb és erősebb politikai reklámokkal kívánja visszaszerezni a lendületet.
Obama, aki elismerte, hogy "Palin egy jelenség, kétségtelenül javított McCain esélyein", kijelentette: "Igen kemények a reklámjaink (...) az igazsággal fogok válaszolni".

Miközben az amerikai sajtóban továbbra is a sötét lóként az elnökválasztási versenybe ugrott Sarah Palin a főszereplő, demokrata vetélytársáról, Joe Biden szenátorról kevés szó esik. Az Obama-stáb aktívabb szerepet szán a veterán politikusnak: neki kell fellelkesítenie a fehér kétkezi munkásokat. McCain régi barátjaként emellett be kell bizonyítania, hogy az arizonai szenátor rossz választás lenne az elnöki posztra. Biden 22 éve dolgozik együtt a szenátusban McCainnel, számos külföldi tényfeltáró küldetésen együtt vettek részt.

Palin a vele készítette első külpolitikai témájú interjúban - amelyet az ABC televízió a hét végén több részletben sugárzott - azt mondta: szerinte Obama sajnálhatja, hogy nem Hillary Clintont választotta alelnökjelöltnek. Méltatta a volt first lady eltökéltségét, jellemének szilárdságát, sőt eleganciáját is. Az Obama-stáb erre azzal reagált, hogy Palin "őrizze meg magának hamis érzékenységét és tiszteletét". Palin néhány hónappal ezelőtt még élesen bírálta Clintont, amiért szerinte "nyafogott" a negatív sajtó miatt. Palin akkor úgy vélte, Clinton kampánya nem mozdítja elő a nők ügyét.

Sarah Palin háborúzna Oroszországgal 
Sarah Palin elbúcsúztatta fiát, Irakba ment
Obama disznó beszéde: Sarah Palinre gondolt? 
Phelpsnél még Obama és McCain is izgatóbb

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél