3p
Az év első három hónapjában a Kaspersky Lab kutatói nagymértékű APT aktivitást észleltek főként Ázsiában – a kiberincidensek több mint 30 százalékát sorolhatjuk ide az első negyedév időszakából. A közel-keleti régióban is megfigyelhető volt az APT-k tevékenysége, számos új technikával kiegészülve. De milyen trendek várhatók?

Az év első negyedévében a Kaspersky Lab kutatói különböző nyelvcsoportokra bontva figyelték az APT-k (Advanced Persistent Threat – Fejlett Tartós Fenyegetés) aktivitásait, köztük például az orosz, a kínai, az angol és a koreai nyelven írt fenyegetéseket. Míg néhány jól ismert kibercsapda nem mutatott említésre méltó műveletet, addig az ázsiai régióban egyre több új APT jelent meg, ezt közölte a Kaspersky Lab a Privátbankár.hu-val. Ennek a növekedésnek részben oka a téli olimpiai játékok a dél-koreai Phjongcshangban, valamint az Olympic Destroyer malware támadás.

Mi az az ATP?

Az Advanced Persistent Threat a számítógépes vírusok és hackertámadások egy olyan speciális fajtája, amelyet kifejezetten egy konkrét célpont feltörésére találtak ki. Jellemzően kormányszervek, hivatalok vagy katonai létesítmények számítógépes rendszerének feltörésére használják őket.

Kína az élen jár a vírusírásban


A jelentésből kiderül, hogy a kínai nyelvű kibercsapdák tevékenysége folyamatosan nő. Kínából ered egyebek mellett a ShaggyPanther, amely elsősorban kormányzati szervezeteket támadott meg Tajvanban és Malajziában, vagy a CardinalLizard, amely idén aktívabb Malajziában, de indítottak támadást a Fülöp-szigetekre, Oroszországra és Mongóliára összpontosítva is. Emellett Pakisztánban a Sidewinder csoport tagjai katonai egységek ellen indítottak támadást, míg az IronHusky Mongóliában csoportosította az erőit - ők törték fel a mongol kormányszervezeteket az IMF találkozó előtt.

A Kimsuky APT dél-koreai véleményvezérek és politikailag aktív emberek ellen indított támadást egy teljesen megújult kiberfegyver készlettel, amelyet kifejezetten kiberkémkedésre és adathalászatra fejlesztettek és használtak. Továbbá a hírhedt Lazarus-csoport kisebb csoportja, a Bluenoroff olyan új célpontok ellen indított támadást, mint például a kriptovaluta cégek és a POS terminálok.

Nem Kína az egyetlen

A Kapsersky Lab a Közel-Keleten is észlelt jelentős APT tevékenységet. Például a StrongPity APT számos MiTM (Man-in-the-Middle – közbeékelődéses támadás) ostromot indított internetszolgáltató hálózatok ellen. A közbeékelődéses támadás során a két fél közötti kommunikációt kompromittálja egy támadó úgy, hogy a kommunikációs csatornát (tipikusan valamilyen számítógépes hálózatot) eltérítve mindkét fél számára a másik félnek adja ki magát. Egy másik magasan képzett kiberbűnözői csoport, a Desert Falcons Androidos készülékek ellen indított támadást még egy 2014-ben használt malware segítségével.

A kibertanácsadó cég kutatói több olyan csoportot is észleltek, amelyek rutinszerű támadásokat hajtottak végre routerek és hálózati hardverek ellen, hasonló elven, mint néhány évvel ezelőtt a Regin és a CloudAtlas kibercsapdák támadásai. A szakértők szerint a routerek elleni támadások száma nem fog csökkeni, hiszen az egyik legjobb módja annak, hogy az áldozat infrastruktúráját megbénítsák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG