1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Némiképp csökkent a két nagy párt, az MSZP és Fidesz közötti különbség októberhez képest, az SZDSZ és az MDF táborának mérete továbbra sem haladja meg a teljes szavazókorú népesség 1 százalékát - derült ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából
Némiképp csökkent a két nagy párt, az MSZP és Fidesz közötti különbség októberhez képest, az SZDSZ és az MDF táborának mérete továbbra sem haladja meg a teljes szavazókorú népesség 1 százalékát - derült ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából.

A Századvég és a Forsense november 10. és 19. között végezte felmérését, amely szerint feltehetőleg a hazánkban is fokozatosan érvényesülő pénzügyi-gazdasági válságnak tudható be, hogy a lakosság általános hangulatát mérő közérzeti index a korábbi hónapok alacsony értékeitől is elmaradt novemberben.

A 0-tól 100-ig terjedő skálán az index jelenleg 25 ponton áll, ami 2 ponttal alacsonyabb az októberben mértnél. Az általános negatív közhangulatot jellemzi, hogy a megkérdezettek 67 százaléka adott közepesnél rosszabb osztályzatot a dolgok alakulására az országban, és csupán 3 százalékuk értékelte közepesnél jobbra a helyzetet.

Októberhez hasonlóan novemberben is a megkérdezettek 62 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hétvégén országgyűlési választásokat tartanának; a pártot választók aránya ugyanakkor 3 százalékponttal - 47 százalékra - csökkent az elmúlt hónaphoz képest. Ezzel párhuzamosan 6 százalékponttal 27 százalékra emelkedett azok aránya, akik nem tudják, melyik pártra szavazzanak, míg a pártpreferenciájukat eltitkolók, illetve a mindenképp távolmaradók aránya gyakorlatilag nem változott: 21 illetve 5 százalék.

Az elbizonytalanodás elsődlegesen a Fidesz szavazótáborát érintette. Az elmúlt másfél évben egyszer sem süllyedt 25 százalék alá a párt támogatottsága, most viszont a megkérdezetteknek 24 százaléka szavazna a pártra; ez az érték 4 százalékponttal alacsonyabb az októberinél. 

Mint írták, mivel 2006 nyara óta egy igen szűk, 25-30 százalék közötti sávban mozgott a Fidesz támogatottsága, kérdéses, hogy a mostani eredmény esetében egy egyszeri kilengésről vagy valós csökkenésről van-e szó. "Amennyiben az utóbbi a helyzet, úgy ez leginkább a pénzügyi válsággal volna magyarázható, amely rövidtávon lehetőséget ad a kormánynak a válságkezelői szerepben történő fellépésre" - tették hozzá.
 
Az MSZP támogatottsága nem emelkedett, novemberben is 18 százalék volt. Az SZDSZ és az MDF táborának mérete sem változott
októberhez képest: továbbra sem haladja meg egyiküké sem a teljes szavazókorú népesség 1 százalékát.

A Századvég szerint az elbizonytalanodás a biztos szavazó pártválasztók táborán is megmutatkozik: jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka sorolható ebbe a csoportba, ez 3 százalékponttal alacsonyabb az októberinél. Míg októberben a biztos szavazó pártválasztók 58 százaléka szavazott volna a Fideszre, addig most 52 százalék az arányuk; az MSZP-tábor 37 százalékos támogatottsága megegyezik az októberivel. Az SZDSZ és az MDF is 3 százalékon áll ebben a körben, ami mindkét párt esetében enyhe emelkedést jelent, de ez nem a szavazótáborok bővülésének, hanem a teljes biztos szavazó pártválasztó csoport létszámcsökkenésének az eredménye.

A felmérés szerint az elmúlt hónap során mind a kormány, mind az ellenzék munkájának megítélése romlott, 63 százalék adott negatív értékelést mindkét oldal esetében. A Fidesz szavazói jelenleg is jóval nagyobb arányban - 25 százaléknyian - elégedetlenek a saját politikusaik munkájával, mint az MSZP szavazói, akiknek mindössze 10 százaléka vélekedik így.

A pártválasztásukban bizonytalanok 69 százaléka alkot negatív véleményt az kormány tevékenységéről, és 75 százalékuk az ellenzékéről. Nem változott a jelenlegi kormány hatalmon maradását pártolók aránya - ez most 39 százalék -, de míg októberben - hosszú idő óta először - nem voltak többen a kormányváltást akarók, novemberben ismét többen lettek a Gyurcsány-kabinet menesztését szorgalmazók: 4 százalékponttal többen, 44 százaléknyian voltak novemberben.

Az öt politikai forgatókönyvet felsoroló kérdés esetében, a múlt havi eredményekhez képest, 3 százalékponttal 28 százalékra csökkent azoknak a válaszolóknak a részaránya, akik akár Gyurcsány Ferenccel, akár nélküle, de MSZP-kormányt szeretnének hatalmon látni a jövőben is. Ezzel együtt is többen választják ez utóbbi két lehetőséget, mint azt, hogy Fidesz-kormány vezesse az országot Orbán Viktorral vagy nélküle. Ennek a válasznak a támogatottsága egy százalékponttal csökkent, novemberben 24 százalék volt. Tovább növekedett - 4 százalékponttal, 36 százalékra - azok tábora, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon.

Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet a válaszolók 32-32 százaléka tartja alkalmasabbnak a kormányfői posztra
; a kérdezettek 28 százaléka szerint ugyanakkor a két politikus közül egyik sem alkalmas a posztra.

A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül a legtöbben - 43 százaléknyian - azt szeretnék, hogy valamilyen formában az MSZP kormányozzon tovább, az előrehozott választások támogatói 41 százaléknyian vannak. Tovább növekedett - 4 százalékponttal - és immár szilárd többséget képez azok tábora, akik szerint az MSZP valószínűleg vagy biztosan képes lenne 2010-ig önállóan kormányozni; 56 százaléknyian vélekedtek így, ezzel ellentétesen pedig az októberihez képest 2 százalékponttal kevesebben, 34 százaléknyian vélekedtek.

A Századvég és a Forsense november 10. és 19. között végezte közvélemény-kutatását 1000 fős reprezentatív mintán. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

Sólyom a Bölcsek kezébe teszi az országot
A cigányokon csattan az ostor
Orbán: már csak annyit tehetünk, hogy imádkozunk
Gyurcsány: az ország győzött, a Fidesz elbukott
A többség lenyelné a nyugdíjbuktát 
Melyik oldalon áll az MDF?
Gyurcsány felelősebb, Orbán "kívánatosabb"
Semmi esélye nem lenne egy új pártnak

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG