5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Váratlanul szigorú beszédet tartott az amerikai nagykövet, Colleen Bell abból az alkalomból, hogy áttekintette a magyar-amerikai kapcsolatokat.
Simicskó István honvédelmi miniszter, Vizi E. Szilveszter, a MAT elnöke és Colleen Bell amerikai nagykövet. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Eddig úgy tűnt, hogy Bell nagyköveti kinevezése és André Goodfriend ügyvivő távozása enyhítette a két ország igen feszült viszonyát, az amerikai diplomata tartózkodott a kemény bírálatoktól. Mostanáig.  A Corvinus Egyetemen tartott értékelését Bell azzal kezdte, hogy barátként és szövetségesként az őszinteség nevében beszél aggodalmairól, aztán félórás beszédének jelentős részét a kritikának szentelte – írja a 444.hu.

Amerikai befeketetők arról panaszkodtak a nagykövetnek, hogy kiszámíthatatlan és átláthatatlan a magyar adózási szabályozási rendszer. Így hiába jó az infrasturktúra és képzett a munkaerő, nem lehet kihasználni a lehetőségeket teljesen. Ahogy mondta: A cégek ott fognak befektetni, ahol átláthatóság és kiszámíthatóság van, ahol a piaci feltételek szabadok, tisztességesek és átláthatóak.  Szükséges, hogy a befektetők képesek legyenek előre kiszámítani a vállalkozásaikat érintő szabályozók és adók hatásait. Különben a bizonytalanság költségei sok potenciális befektetőt ki fognak árazni a piacról.

A nagykövet aggódik a magyarországi korrupció miatt is. A korrupció megakasztja a növekedést, megfojtja a befektetést, megtagadja az emberektől a méltóságot és aláássa a nemzetbiztonságot.  A magyarországi korrupció súlyos aggodalmakra ad okot -- és teljesen világos, hogy amint azt hallottam, és amint azt a közvéleménykutatások rendre kimutatják, a magyar átlagemberek szemében is ez az egyik legkomolyabb probléma.  Mindenütt, ahol a rendszerszintű korrupció hatékonyan aláássa a tisztességes kormányzást, termékeny talajt hoz létre a polgári nyugtalanság, a kormányzattal szembeni ellenállás, sőt még az erőszakos szélsőségesség számára is - mondta Bell.

Tanácsokat is adott, hogyan kell harcolni a korrupció ellen:

- A közbeszerzési rendszerek megreformálásával.

- A választott tisztségviselők elszámoltatásával, beleértve azt is, hogy a választott tisztségviselőt kötelezzük arra, hogy fedje fel a vagyoni helyzetét.

- És azzal, hogy bizalmat építünk az állampolgárokban azáltal, hogy szabadon hozzáférhetővé teszünk számukra minden olyan információt, amely közvetlenül érinti őket. Szerinte az emberek bizalmát azzal lehetne megnyerni, ha értesülének a bíróságok által korrupicó miatt kiszabott büntetésekről.

És átláhatóságot sürgetett a paks atomerőmű bővítésénél is: megváltoztatná a felállást az energiaszektorban, ha a nyilvánosság láthatná a Paks II. nukleáris megállapodás részleteit.  Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy növelje az átláthatóságot, és kezdje azt ennek a megállapodásnak a részleteivel.  Egy szabad, tisztességes és nyitott energiapiac nagy különbséget jelent majd.  A kormányon belüli rendkívüli titkolódzás ellentétben áll az átláthatósági törvények szellemével.

Aggódott a civil szervezetek vegzálása miatt. Mint mondta, idén is folytatódott a civil szervezetek ellen 2014-ben kezdett szigorú kormányzati fellépés amiatt, mert állításuk szerint az ellenzéket támogatják és külföldi ügynökök.  Volt egy pont, amikor több mint 50 NGO-t auditált a kormány, köztük az összes prominens emberi jogi ellenőrző szervezetet, valamint a független civil társadalom támogatóit - mondta Bell, aki szerint szerencsére a magyar igazságszolgáltatás nyújtott bizonyos védelmet a célba vett civil szervezeteknek.

Választási törvény, média

A nagykövet megjegyezte, hogy az új magyar alaptörvényhez az elmúlt években fűzött módosítások csökkentették az Alkotmánybíróság függetlenségét, például azzal, hogy a már nincs politikai konszenzus az új tagok megválasztásánál, a bírákat pedig korlátozták abban, hogy az alaptörvény módosításinak érdemeiről döntsenek.

Új elem az amerikai kritikákban a médiapiac állami manipulálásának élés bírálata. Bell szerint Magyarország nem olyan hely, ahol az újságírókat bebörtönzik és megkínozzák. De aggódnak a koncentrált médiatulajdon és az állami médiának juttatott hangsúlyos támogatások miatt.

A nagykövet megemlítette a választási törvényt is. Változásokat szorgalmaznak a kampányfinanszírozásban, hogy nagyobb legyen az átláthatóság és kevesebb legyen az alkalom a korrupcióra, és kritikusan figyelik a választási körzetek újrarajzolását, és azt, ahogyan az országhatárokon túli állampolgárok ezrei leadhatják a voksaikat.

MI van a menekültekkel?

Kitért a menekültügyre is: minden szuverén államnak joga van megvédeni saját határait. Ugyanakkor a nemzetközi közösség tagjaként minden államnak alapvető kötelessége megsegíteni a biztonságot kereső menekülteket. Annak, ha intoleráns módon szólnak a menekültekről – akik a világ leginkább kiszolgáltatott csoportjaihoz tartoznak – vagy xenofób jelzőkkel betolakodónak, esetleg ellenségnek nevezik őket, nincs helye a megoldás keresésére irányuló erőfeszítésekben. Meglepő, hogy egyesek mégis ilyen beszédhez folyamodnak, hiszen Magyarország jobb ennél.  Az a Magyarország, amelyet én ismerek, elég erős ahhoz, hogy a lehetőségeket lássa meg, és ne a fenyegetésekkel foglalkozzon. A magyar nemzet önazonossága messze nem oly’ törékeny, hogy pusztán az ellenségei és a fenyegetések határozzák meg azt. Magyarország elég erős ahhoz, hogy az országot legjobb tulajdonságai, a magyarok legjobb eredményei, legnagyszerűbb hozzájárulásaik és történelme legbüszkébb pillanatai határozzák meg.  A magyar nép bátorságát sosem ellenségei tulajdonságai határozták meg, hanem mindig saját erősségei és eltökéltsége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG