BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 25. 17:46

Minél szélesebb a merítés, annál látványosabb, milyen hatással van a gazdaságra a világjárvány. Egy friss felmérés összegyűjtötte a negatív hatásoknak leginkább kitett iparágakat, és az eredményekből lesújtó képet festett. Viszont azt is megnézték, mely szolgáltatók profitálhattak a fennálló, áldatlan helyzetből - ezen az oldalon már a nyereség mértéke a megdöbbentő.

Brókerek dolgoznak a New York-i értéktőzsdén 2020. március 20-án. MTI/EPA/Justin Lane

Látványos grafikonokkal súlyosbított körképet tett közzé a koronavírus által leginkább érintett gazdasági szektorokról a Dealroom. Az amszterdami központú cég piaci adatok előásásával és értékesítésével foglalkozik, partnerei között tudja például a Google-t, a Sonyt és az Unilevert is, és saját kutatásai mellett az alábbi katasztrófa-panorámához a Google Finance értékeit is felhasználta.

A Dealroom kedden közzétett összesítése először a techvilág legnagyobb játékosait veszi szemügyre, és megállapítja, hogy a járványhelyzetből egyik szereplő sem tudott jól kijönni. Az Amazon és a Netflix minimálisan romló értékeivel még kiemelkedőnek mondhatóan teljesít, az Apple, Google és a Facebook viszont együtt zuhant a mélybe:

A fenti ábra a techgigászok részvényárainak alakulását követi le március huszadikával bezárólag. Mint látható, a részvények február közepén kezdtek el gyengélkedni, és egy február végi, átmeneti erősödés után újból zuhanórepülésbe kezdtek, amiből csak az említett két szereplő bír úgy-ahogy visszakapaszkodni.

A március 20-án 919 milliárd dollárra értékelt Amazon részvényei a január 31-i állapothoz képest 0,6 százalékot gyengültek. A 146 milliárd dolláros Netflix a 3 százalékos gyengülésnek még tulajdonképpen örülhet is, mert a Google (735 milliárd dollár) már 27 százalékos, az Apple (1 billió dollár) 29 százalékos, a Facebook (427 milliárd dollár) pedig már 33 százalékos részvényérték-csökkenést volt kénytelen elszenvedni.

Most muszáj videokonferenciázni, meg is látszik a számokon

Óriásit nyert a szomorú globális helyzeten a március 20-i tőzsdezáráskor 36 milliárd dollár értékű Zoom videokonferencia-szolgáltató. Az ő részvényeik értéke 77 százalékkal növekedett meg január vége óta.

Nagy erősödést hozott a pandémia a hazai képviselettel is rendelkező Teladocnak. Az élet- és egészségbiztosítási szolgáltatások szervezésével és lebonyolításával foglalkozó, 10 milliárd dollár értékű vállalat részvényeinek értéke 37 százalékkal nőtt meg a vizsgált időszakban. Borítékolni lehetett: az online bevásárlást intéző cégek is jól járnak a házi karanténnal, a 10 milliárd dolláros Ocado internetes, tehát árukiszállítással foglalkozó szupermarket részvényei 4 százalékkal erősödtek meg. Úgy tűnik viszont, hogy a készétel-kiszállítással szemben még bizalmatlanok az emberek, mert a Netpincért is tulajdonló, 14 milliárd dollár értékű ételkiszállítós Delivery Hero-részvények viszont 6 százalékot gyengültek. Lehet, hogy többen előbb fel akarják használni a bespájzolt lisztet és olajat, és csak utána fordulnak az online éttermek felé.

A legnagyobb vesztesek

Az utazási, hirdetési és személyszállító szektor a földbe állt, és óriásit fékeztek a lakossági átutalások is.

A legnagyobb ütést az összesítés szerint a múlt pénteken 7 milliárd dollárt ért Expedia hotel- és repülőjegy-foglaló, valamint autóbérlést intéző cég kapta, mely részvényei értéke kevesebb mint két hónap alatt 56 százalékot zuhant. 55 százalékos csökkenést szenvedtek el a 7 milliárd dolláros Lyft taxisappos cég részvényei. A szakma nagy öregje, már ételkiszállítással is foglalkozó, 37 milliárd dollár értékű Uber 42 százalékot esett részvényfronton. 50 százalékos volt a csökkenés részvényérték-fronton a lakossági átutalásokat intéző, 17 milliárd dolláros Square-nél, ahogy a világ legnagyobb reklámügynökségi holdingja, a 34 milliárdos WPP is 50 százalékos részvényérték-esést könyvelt el. A Rightmove ingatlanos cég 4 milliárd dollárt ér, 36 százalékot esett részvényeinek értéke. Ez sem csoda, az emberek most nem költözködni akarnak.

Ázsia is koppant, de nem akkorát

Érdekesség, de miközben Kína lakosságát nagyod durván megtizedelte a járvány, a nagy ázsiai cégek többnyire nem szenvedtek el akkora részvényár-zuhanást, mint a fent kiemeltek.

A Dealroom-körkép szerint a március 21-ét 430 milliárd dolláros értékeléssel zárt kínai Tencent techgigász részvényei csak 4 százalékot estek, a szintén kínai, 486 milliárdos Alibaba részvényei 15 százalékos esést szenvedtek el, a 39 milliárd dollár értékű japán Rakuten e-kereskedő 17 százalékot, a 32 milliárdos kínai Xiaomi pedig 19 százalékot bukott.

Mindent egybevéve

A felmérés aztán fogta a koronavírus által leginkább érintettnek értékelt ipari területeket, és egyetlen grafikonon ábrázolta a részvény-teljesítményeket.

Mint látható, részvényszinten növekedni egyedül az egészségügyi szektor tudott január 31. és március 21. között, az 13 százalékkal. A legkisebb részvényérték-veszteséget a streamingszolgáltatási szektor szenvedte el, ez 4 százalékos csökkenés volt összesítve. A legnagyobb vesztes a vendéglátóipar, éttermek (-50 százalék), az ingatlan-szektor (-49 százalék), a személyszállítás (-45 százalék) és az utazás (-41 százalék) lett.

Európa legértékesebb tech- és internetes cégei pedig a vizsgált időszakban összesítve 383 milliárd eurót buktak értékben, 1,1 billióról 0,8 billióra csökkentek, részvényérték-alakulásuk százalékban kifejezve mínusz 33.

(Dealroom)

Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-teszt: a nyolcadik laboratórium is csatasorba állt
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 13:37
A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.
hírlevél