BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 25. 17:46

Minél szélesebb a merítés, annál látványosabb, milyen hatással van a gazdaságra a világjárvány. Egy friss felmérés összegyűjtötte a negatív hatásoknak leginkább kitett iparágakat, és az eredményekből lesújtó képet festett. Viszont azt is megnézték, mely szolgáltatók profitálhattak a fennálló, áldatlan helyzetből - ezen az oldalon már a nyereség mértéke a megdöbbentő.

Brókerek dolgoznak a New York-i értéktőzsdén 2020. március 20-án. MTI/EPA/Justin Lane

Látványos grafikonokkal súlyosbított körképet tett közzé a koronavírus által leginkább érintett gazdasági szektorokról a Dealroom. Az amszterdami központú cég piaci adatok előásásával és értékesítésével foglalkozik, partnerei között tudja például a Google-t, a Sonyt és az Unilevert is, és saját kutatásai mellett az alábbi katasztrófa-panorámához a Google Finance értékeit is felhasználta.

A Dealroom kedden közzétett összesítése először a techvilág legnagyobb játékosait veszi szemügyre, és megállapítja, hogy a járványhelyzetből egyik szereplő sem tudott jól kijönni. Az Amazon és a Netflix minimálisan romló értékeivel még kiemelkedőnek mondhatóan teljesít, az Apple, Google és a Facebook viszont együtt zuhant a mélybe:

A fenti ábra a techgigászok részvényárainak alakulását követi le március huszadikával bezárólag. Mint látható, a részvények február közepén kezdtek el gyengélkedni, és egy február végi, átmeneti erősödés után újból zuhanórepülésbe kezdtek, amiből csak az említett két szereplő bír úgy-ahogy visszakapaszkodni.

A március 20-án 919 milliárd dollárra értékelt Amazon részvényei a január 31-i állapothoz képest 0,6 százalékot gyengültek. A 146 milliárd dolláros Netflix a 3 százalékos gyengülésnek még tulajdonképpen örülhet is, mert a Google (735 milliárd dollár) már 27 százalékos, az Apple (1 billió dollár) 29 százalékos, a Facebook (427 milliárd dollár) pedig már 33 százalékos részvényérték-csökkenést volt kénytelen elszenvedni.

Most muszáj videokonferenciázni, meg is látszik a számokon

Óriásit nyert a szomorú globális helyzeten a március 20-i tőzsdezáráskor 36 milliárd dollár értékű Zoom videokonferencia-szolgáltató. Az ő részvényeik értéke 77 százalékkal növekedett meg január vége óta.

Nagy erősödést hozott a pandémia a hazai képviselettel is rendelkező Teladocnak. Az élet- és egészségbiztosítási szolgáltatások szervezésével és lebonyolításával foglalkozó, 10 milliárd dollár értékű vállalat részvényeinek értéke 37 százalékkal nőtt meg a vizsgált időszakban. Borítékolni lehetett: az online bevásárlást intéző cégek is jól járnak a házi karanténnal, a 10 milliárd dolláros Ocado internetes, tehát árukiszállítással foglalkozó szupermarket részvényei 4 százalékkal erősödtek meg. Úgy tűnik viszont, hogy a készétel-kiszállítással szemben még bizalmatlanok az emberek, mert a Netpincért is tulajdonló, 14 milliárd dollár értékű ételkiszállítós Delivery Hero-részvények viszont 6 százalékot gyengültek. Lehet, hogy többen előbb fel akarják használni a bespájzolt lisztet és olajat, és csak utána fordulnak az online éttermek felé.

A legnagyobb vesztesek

Az utazási, hirdetési és személyszállító szektor a földbe állt, és óriásit fékeztek a lakossági átutalások is.

A legnagyobb ütést az összesítés szerint a múlt pénteken 7 milliárd dollárt ért Expedia hotel- és repülőjegy-foglaló, valamint autóbérlést intéző cég kapta, mely részvényei értéke kevesebb mint két hónap alatt 56 százalékot zuhant. 55 százalékos csökkenést szenvedtek el a 7 milliárd dolláros Lyft taxisappos cég részvényei. A szakma nagy öregje, már ételkiszállítással is foglalkozó, 37 milliárd dollár értékű Uber 42 százalékot esett részvényfronton. 50 százalékos volt a csökkenés részvényérték-fronton a lakossági átutalásokat intéző, 17 milliárd dolláros Square-nél, ahogy a világ legnagyobb reklámügynökségi holdingja, a 34 milliárdos WPP is 50 százalékos részvényérték-esést könyvelt el. A Rightmove ingatlanos cég 4 milliárd dollárt ér, 36 százalékot esett részvényeinek értéke. Ez sem csoda, az emberek most nem költözködni akarnak.

Ázsia is koppant, de nem akkorát

Érdekesség, de miközben Kína lakosságát nagyod durván megtizedelte a járvány, a nagy ázsiai cégek többnyire nem szenvedtek el akkora részvényár-zuhanást, mint a fent kiemeltek.

A Dealroom-körkép szerint a március 21-ét 430 milliárd dolláros értékeléssel zárt kínai Tencent techgigász részvényei csak 4 százalékot estek, a szintén kínai, 486 milliárdos Alibaba részvényei 15 százalékos esést szenvedtek el, a 39 milliárd dollár értékű japán Rakuten e-kereskedő 17 százalékot, a 32 milliárdos kínai Xiaomi pedig 19 százalékot bukott.

Mindent egybevéve

A felmérés aztán fogta a koronavírus által leginkább érintettnek értékelt ipari területeket, és egyetlen grafikonon ábrázolta a részvény-teljesítményeket.

Mint látható, részvényszinten növekedni egyedül az egészségügyi szektor tudott január 31. és március 21. között, az 13 százalékkal. A legkisebb részvényérték-veszteséget a streamingszolgáltatási szektor szenvedte el, ez 4 százalékos csökkenés volt összesítve. A legnagyobb vesztes a vendéglátóipar, éttermek (-50 százalék), az ingatlan-szektor (-49 százalék), a személyszállítás (-45 százalék) és az utazás (-41 százalék) lett.

Európa legértékesebb tech- és internetes cégei pedig a vizsgált időszakban összesítve 383 milliárd eurót buktak értékben, 1,1 billióról 0,8 billióra csökkentek, részvényérték-alakulásuk százalékban kifejezve mínusz 33.

(Dealroom)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél