3p

Csak a kétoldalú katonai, gazdasági és kulturális együttműködésről beszéltek.

Sajtótájékoztatónak hirdette az állami tévé, hogy hétfőn délután a kamerák elé áll Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök. Végül két beszédet hallottunk, semmilyen kérdést nem lehetett feltenni, azt sem tudjuk, a delegációkon kívül ki volt jelen, mert meghívót nem küldtek.

Balra egy testvér, jobbra egy barát. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Balra egy testvér, jobbra egy barát. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Először Orbán Viktor beszélt és kiemelt stratégiai partnerségként illette a két ország kapcsolatát. Bejelentette, hogy katonai, vasútfejlesztési és energetikai egyezményeket kötöttek, de ezekről nem szolgált részletekkel. Elmondta, hogy a jövő nyártól esedékes magyar EU-elnökség alatt a magyar kormány igyekszik felülvizsgáltatni az EU és Törökország közötti vámegyezményt, tovább liberalizálják a vízumeljárást és a migráció megfékezését is közös erőfeszítéseken keresztül képzelik el.

„Barátunk és immár testvérünk is Erdogan úr, Törökország és a török nép. Mi a 20. századot elveszítettük, de arra készülünk, hogy Törökországgal együtt munkálkodva megnyerjük a 21. századot” -  hangoztatta a kormányfő.

Orbán Viktor egyetlen szót sem pazarolt Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálására és ugyancsak mélyen hallgatott erről vendége is a maga, jóval rövidebb beszédében. Erdogan kétszer is "drága barátomnak" nevezte a magyar miniszterelnököt, üdvözölte, hogy Magyarország megfigyelőként jelen van a Türk Tanácsban.

A török elnök megígérte, hogy további gazdasági együttműködési lehetőségeket kutatnak fel a jövő évi, kifejezetten magyar cégeknek szervezendő befektetési fórumon és nem kizárt, hogy harmadik országban közösen lépnek fel egyes cégek. Jelenleg egyébként 500 török vállalkozás működik Magyarországon és mintegy 100 magyar cég Törökországban. A török államfő kitért arra is, hogy a török-magyar kereskedelem éves volumene 4 milliárd dollárhoz közelít, ami jelentős növekedés, de a cél a 6 milliárd dollár - közölte.

Erdogan megerősítette, hogy diplomáciai megoldás kell Ukrajnában, miközben Ankara azon dolgozik, hogy megint felélesszék a nemzetközi gabonaegyezményt. Szerinte azonnal tűzszünet kellene Gázában és Palsztina kérdését is a tárgyalóasztal mellett kell megoldani. Elmondása szerint elkerülhetetlen az 1967-es határok visszaállítása, valamint az is, hogy a nemzetközi közösség megfelelő üzenetet küldjön Izraelnek, és így véget érjen az öldöklés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG