5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Folyik a matek: mennyibe fáj majd a bankoknak a forintosítás utáni kamatrögzítés – közben az OTP szlovén bankvásárlásáról cikkeznek. Folyik a matek: milyen szinten áll valójában az államadósság végülis? Folyik a matek: ki jár kevésbé rosszul az üzletek vasárnapi zárva tartásával.

A forintosított devizahitelek kamatfelárának rögzítése elemzői becslések szerint 100 milliárd forintos bevételkiesést okozhat a bankoknak éves szinten. Ez Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint évi 3 százalékos tőkearányos eredmény-csökkenéssel járna, amelyet a kamatmarzsokba beszorított bankok pusztán költségcsökkenéssel nem tudnak majd ellensúlyozni, ezért a piac koncentrációja várható.

Bár ennek az átalakulásnak az egyik nyertese bizonyosan az OTP Bank lesz, a mostani forintosításhoz kapcsolt kamatrögzítés az elemzők szerint a korábbi piaci várakozásnál több, akár 10-20 milliárd forint bevételkiesést okozhat a legnagyobb hazai banknak. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy a jobb adósokért a felvételkori – most visszaállított – marzsnál kisebb szinten is verseny indul, míg a korábban magasabb marzzsal hitelezett rosszabb ügyfelek esetében is fel kell kötnie a nadrágot az OTP-nek, s arra kényszerülhet, hogy saját felárait vigye lejjebb, hogy ügyfeleit megtartsa.

De van kedvező hír is az OTP háza tájáról. A jól értesült szlovén napilap, a Dnevnik szerint a korábban rebesgetett 300 millió helyett csak 150 millió eurót ajánlott az OTP Bank a szlovén Nova KBM privatizációs tenderén. Az eladásról szóló bejelentés pedig a jövő hónapban kerülhet nyilvánosságra. A Dnevnik szerint a szlovén állam szeretne magasabb árat kapni, hiszen az új ajánlat már csak a bank könyv szerinti értékének harmada – márpedig az állam 2013-ban több mint 800 millió eurót tolt be az NKBM-be. Ugyanakkor a másik oldalról az nyomja, hogy a közvélemény rosszallása ellenére eltökélt az Európai Bizottság felé vállalt privatizációs folyamat végigvitelében. A szlovén lap szerint még mindig az OTP tűnik befutónak, úgy tudják, hogy csak egy igazán komoly ellenfele van a magyar banknak, az pedig az Apollo nevű amerikai befektetési cég.

A Nova megvásárlásával az OTP a szerbiai jelenlétét is erősítheti, mivel szlovén banknak van egy kisebb leánybankja. A szlovéniai bankvásárlás mellett Lengyelországban is megjelenhet az OTP – itt a korábbi, a Privátbankár.hu által is közölt hírek szerint a General Electric leánybankja lehet az egyik célpont, ám a magyar bank az egyik legkisebb lengyel pénzintézetet, az FM Bank PBP-t is vizsgálja.

November elejére sikerült a múlt év végi szint alá csökkenteni az államadósságot - közölte a Magyar Nemzettel Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos mutató már a múlt héten alacsonyabb volt a szükséges 79,4 százaléknál, 79,2 százalékon áll. Ez annak fényében új fejlemény, hogy hétfőn még az MNB adataira hivatkozva az volt a hír, hogy a harmadik negyedév végén a GDP 83 százalékát tette ki az államadósság, amely 2 százalékpontos csökkenés a második negyedév végén mért rekordközeli értékhez képest, de még jóval a tavaly év végi 79,4 százalék felett állt a mutató. A kedvezőbb adat egyértelműen a közelmúlt kétmilliárd eurós törlesztéséhez köthető, amelynek forrásait még az év első felében beszerezte az állam – igaz, az NGM szerint ez a lépés önmagában csak 2,1 százalékponttal csökkenti a GDP-arányos államadósságot. Még az MNB adat ismeretében az értékelők többsége szkeptikus volt, s azzal számolt, hogy az államadósság elleni háború idei ütközetét ismét trükkökkel fogja megnyerni a kormány.

A magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú (2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérő, összesen 77 000 dolgozót foglalkoztató) hazai tulajdonú üzletlánca a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést - közölték a cégek. A közlemény szerint a korlátozásra a több százezer kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt van alapvető szükség. A három társaság szerint a szabályozás semmilyen tekintetben nem diszkriminálja pozitívan egyiküket sem, hiszen mindhárom üzletlánc legtöbb egységének zárva kell maradnia vasárnap a törvény elfogadása esetén. A három lánc franchise partnereinek csak pár százaléka működik családi vállalkozás keretén belül, akik esetlegesen alkalmazottak bevonása nélkül tudnák a vasárnapi működést biztosítani. Persze, az is az igazsághoz tartozik, hogy az érintett cégek üzleteinek zöme vasárnap jelenleg is zárva tart.

S ha már áruházak. A nagy kereskedelmi láncoknak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj jelentős emelése után összesen több mint 30 milliárd forintot kell befizetniük jövőre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), amely informatikai fejlesztésekre költené a multik pénzét - írja keddi cikkében a Népszabadság. A Nébihnél az újság érdeklődésére elmondták: a díjból befolyó összeg fele marad náluk. Az 50-ből 10 százalékot kötelezően fejlesztésre fordítanak, a fennmaradó összeget a hivatal működésére. A bevétel másik fele - több mint 15 milliárd forint - a kormányhivatalokhoz kerül, ami szintén az élelmiszer-biztonság erősítését jelentheti, mivel a tényleges ellenőrzést végző állatorvosok a kormányhivatalok felügyelete alá tartoznak. A jelenlegi költségvetésben 13,5 milliárd forintot terveztek a Nébih számára, ebből 8,9 milliárd származik az 1100 személyt foglalkoztató hivatal különféle bevételeiből, a maradék a központi költségvetésből származó támogatás. A Nébihnek egyelőre nincs információja arról, hogy a radikálisan felemelt felügyeleti díj nyomán csökkenhet a büdzséből folyósított összeg. Ha minden marad, akkor összességében akár több mint 40 milliárd forintból működhet az élelmiszer-biztonság. A hivatalnál úgy tudják, a zömében hipermarketektől befolyó összegből a 2013 és 2022 közötti időszakra előirányzott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia megvalósítását fogják finanszírozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG