<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mélyen a spekulatív sávba süllyesztette Görögországra megállapított adósosztályzati országplafonját szombaton a Moody's Investors Service, arra hivatkozva, hogy egyre nagyobb a kockázata Görögország távozásának az euróövezetből. Bejelentette, hogy a Görögországban honos kereskedelmi adósságkibocsátókra érvényes besorolási országplafont "Caa2" szinten állapította meg.

Ez azt jelenti, hogy a Görögországban bejegyzett vállalati adósokat a Moody's ezentúl legfeljebb e súlyos befektetői kockázatokra figyelmeztető besorolási szintre értékelheti. A "Caa2" osztályzat más nemzetközi hitelminősítők módszertanában a "CCC" besorolásnak felel meg. A Moody's szombati lépésének jelentőségét az adja, hogy a nemzetközi hitelminősítők az euróövezeti tagországokra - függetlenül ezeknek az országoknak a saját szuverén adósosztályzataitól - gyakorlatszerűen a lehetséges legjobb, "AAA" besorolási országplafont állapítják meg, tekintettel az euróövezeten belüli konvertibilitási korlátozások bevezetésének elenyészően alacsony kockázatára.

A Moody's azonban a görög országplafon mélybe süllyesztéséhez fűzött indoklásában közölte, hogy jelentősnek tartja Görögország euróövezeti távozásának kockázatát, bár egyelőre nem ez a fejlemény szerepel központi előrejelzési forgatókönyvében. A hitelminősítő szerint azonban lehetséges, hogy a június 17-ei görög parlamenti választások után Görögország euróövezeti kilépésének kockázata még tovább növekszik. Ha ez bekövetkezik, a Moody's még mélyebbre süllyeszti a görög befektetési eszközökre adható besorolásainak felső határát - közölte a cég.

A Moody's elemzése szerint Görögország eurótagságának megszűnése komoly veszteségeket okozna a befektetőknek a görög jogszabályok alapján kibocsátott szuverén és vállalati adósságok várható átdenominálása miatt. A múlt hónapban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is bejelentette, hogy jóllehet addig az összes euróövezeti tagállamra a lehetséges legjobb, vagyis az "AAA" besorolási országplafont tartotta érvényben, Görögország esetében azonban ezt mélyen a befektetési ajánlású fokozat alá, "B mínusz"-ra rontotta.

A Fitch ennek indoklásaként közölte, hogy ha Görögország távozik az euróövezetből, és ezt a szuverén vagy a magánszektorbeli adósságok kényszerű átdenominálása követi az új görög fizetőeszközre, azt a cég törlesztésleállási eseménynek tekintené. A Fitch külön elemzést is összeállított az euróövezet esetleges felbomlásának következményeiről, és ebben közölte: az értékvesztéssel járó adósságcserére vonatkozó saját kritériumai alapján valószínűleg államcsődnek minősítené, ha az euróövezetből távozó országok euróban fennálló szuverén kötelezettségeiket saját "markánsan leértékelődő" új valutájukra denominálnák.

A Fitch továbbra is nagyon valószínűtlennek tartja az euróövezet teljes felbomlását és az euró megszűnését, tekintettel egy ilyen fejlemény hatalmas pénzügyi és politikai árára, valamint az euróövezet fenntartása melletti erőteljes politikai elkötelezettségre. A cég szerint ugyanakkor "tényleges és növekvő" kockázat Görögország távozása a valutaunióból, miután az előző, május 6-i választásokon komoly eredményt értek el a további megszorításokat ellenző pártok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló