3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nem volt meglepetés az infláció csökkenése, de mi lesz Matolcsyék céljával?
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ahogy arról már korábban is írtunk, júniusban az idei év legalacsonyabb szintjére, 1,9 százalékra csúszott a fogyasztói árak emelkedése, ami elmaradt a korábbi hónapban mért 2,1 százalékos növekedéstől, ugyanakkor megfelelt az elemzői várakozásoknak. A maginfláció ugyanakkor 2,4 százalék maradt.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint ellentétes hatások mozgatták a mutatót, az áruk és szolgáltatások (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás) áfacsökkentése például lefelé, míg a bázishatás és az üzemanyagárak, valamint a bérköltségek felfelé húzták az inflációt, ezt közölte a Privátbankár.hu-val. Az ING vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter szerint az emelkedésben kifejezetten nagy szerepet játszott a háztartási energia ára rég nem látott ütemű 0,7 százalékos drágulása, elsősorban a fosszilis és fa tüzelőanyagok jelentős drágulása miatt.

Mire számítsunk?

Suppan Gergely szerint augusztusban 2,7 százalékra emelkedhet, az év végére pedig az üzemanyagárak tavaly év végi magas bázisa – amit a jövedéki adó átmeneti emelése is okozott – miatt decemberben ismét 2 százalék közelébe süllyedhet az infláció. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy amennyiben tartósan alacsonyak maradnak az olajárak, szeptembertől ismét átmenetileg emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Így idén éves átlagban 2,4 százalékos, jövőre pedig 2,7 százalékos inflációra számítanak. Bár ez elmarad a jegybank terveitől, nem tartják valószínűnek, hogy a Monetáris Tanács plusz intézkedéseket vezetne be.

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely szerint júliustól ismét pörgésre számíthatunk majd az inflációban a mostani mélypont után, éves átlagban 2,2 százalék lehet az infláció. Szerintük sem nyúl majd a jegybank az ollóhoz, így a jövő év végéig 0,9 százalék maradhat az alapkamat, a bankközi 3 hónapos BUBOR kamat pedig a mostanihoz hasonló alacsony szinten ragadhat az elkövetkező másfél évben. Ugyanakkor szerintük már jövőre megvalósulhat a 3 százalékos cél, az Erste 3,2 százalékos inflációt vár 2018-ra.

Virovácz Péter szerint várhatóan a következő hónapok már némi gyorsulást hozhatnak az inflációs mutatóban, összhangban a tavalyi évi bázis ingadozásával, melyet főleg az olajárak esése mozgatott. Eközben a maginfláció és a belső kereslet vezérelte inflációs nyomás tovább erősödhet.

Mindeközben csúcsra járnak az árak - sosem volt még ilyen drága a nagybevásárlás

A márciusi rekord után újra emelkedtek az árak. A nagybevásárlás még sosem került ennyibe: júliusban először 19 ezer forint fölé ment a Privátbankár.hu Árkosár aktuális értéke. Éves alapon két hipermarket is 5 százalék felett emelte az árait. A boltok kínálatából látszik, hogy a grillezés egyre menőbb Magyarországon, és a dinnyebotránynak is utánajártunk. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG