4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ezt a kérdést is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a hazai makrogazdasági elemzőkkel folytatott sorozatunkban Jobbágy Sándorral, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzőjével. A beszélgetés során ugyanakkor az infláció mellett szóba kerültek az árfolyam befolyásolására képes tényezők, úgymint az orosz-ukrán háború, a GDP alakulása, az EU-s források, a devizakötvény-kibocsátás, a kamatok.

Jól kezdte a 2023-as évet a forint, az euróval szemben a 400-as szint alá került. Vajon mennyire következett ez logikusan az elmúlt hetek, hónapok fejleményeiből? Hiszen az EU-s forrásokról decemberben megszületett a megállapodás, ami persze nem jelenti még a történet végét, de azért mégiscsak eljutottunk egy mérföldkőhöz. Igaz, azt még követi további 27 – ennyi feltételt kell teljesítenie az Orbán-kormánynak ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson az uniós kohéziós alapból még nem folyósított összegekhez, valamint a Covid miatti negatív következmények kezelésére szolgáló helyreállítási alap hazánkra jutó részéhez.

Mivel a megállapodással – szakzsargonnal élve – úgymond kiárazódott egy kockázat a forint devizákkal szembeni árfolyamából, lehetett számítani a hazai fizetőeszköz erősödésére. Ami meg is történt a múlt év végén, csakhogy az meglehetősen visszafogottra sikeredett. Bár a forint euróval szembeni jegyzése decemberben is benézett a 400-as szint alá, csak rövid időre.

A forint erősödéséhez hozzájárulhatott, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) devizakötvény-kibocsátást hajtott végre. A karácsony előtt közzétett egész éves tervnél (4 milliárd dollár) is többet, 4,25 milliárd dollárt vont be az ÁKK. Szükség is van erre, amíg az uniós források nem érkeznek meg, méghozzá ahhoz, hogy a megemelkedett importárak miatt vaskosabb energiaszámlát az ország ki tudja egyenlíteni. 

E téren is jól alakultak a dolgok, hiszen a nemzetközi elszámolásoknál irányadó tőzsdei gázár, a rotterdami TTF-típus jegyzése elérte a háború február 24-ei kitörése előtti szintet – ez is hozzájárult a forint erősödéséhez, hiszen így kevesebb devizára van szükség.

Ami persze most vélhetően mindenkit foglalkoztat, az az, hogy mennyire lehet tartós a hazai fizetőeszköz erősödése, a szerdán ismét 3-assal kezdődő forint-eurókurzus állandósulhat, vagy akár még feljebb is mehet-e és ha igen, meddig az árfolyam? Akár 360-ig is? – ahogy azt korábbi Klasszis podcastjainkban több makrogazdasági elemző sem zárta ki.

Árfolyamok és grafikonok

Ezt alapvetően az befolyásolja, merre veszi az irányt az infláció. Amelynek éves – azaz az előző év azonos időszakához viszonyított – szintje tavaly novemberben 22,5 százalékot ért el, de a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás a Monetáris Tanács legutóbbi, december 20-ai ülését követő sajtótájékoztatóján az év utolsó hónapjára már 26-27 százalékos fogyasztóiár-indexet helyezett kilátásba. 

Bizonyosságot arról, hogy e prognózis mennyire lett pontos, január 13-án szerezhetünk, akkor teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a hivatalos adatot. Kérdés, mikor kezdhet csökkenni az infláció, s akár tényleg már csak egyszámjegyű lehet 2023 végén, ahogy azt a kormány és a jegybank várja?

Ezekkel a kérdésekkel is szembesítettük legfrissebb Klasszis podcast adásunkban Jobbágy Sándort, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzőjét.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A beszélgetést január 4-án, szerdán délután rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme, hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően, hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG