3p

A londoni külügyminisztérium végleges adatai szerint csaknem 2200 embert menekített ki egy hét alatt a harcok dúlta Szudánból a brit fegyveres erők erre a célra létrehozott alakulata. A brit védelmi tárca kedden bejelentette, hogy a brit katonák visszaadták a szudáni hatóságoknak az evakuálásra használt repülőteret.

A külügyi közlemény szerint hétfő estig 2179-en hagyták el Szudánt a brit királyi légierő (RAF) által múlt kedden létesített légihídon. A minisztérium szerint ez volt a leghosszabb és legnagyobb ilyen jellegű nyugati kimenekítési művelet az afrikai országban kitört fegyveres összecsapások kezdete óta.

A brit műveletben - amelyben Ben Wallace brit védelmi miniszter írásos tájékoztatása szerint a brit hadsereg 16. légi szállítású támadó dandárja, valamint a királyi tengerészgyalogság és a légierő több mint 1200 tagja vett részt - a briteken kívül 1087 más állampolgárt is elszállítottak Szudánból, köztük amerikaiakat, íreket, hollandokat, kanadaiakat, németeket és ausztrálokat.

A londoni külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy a brit kormány nem indít további evakuáló járatokat az erre a célra eddig használt, a szudáni fővárostól, Kartúmtól északra fekvő Vádi Szaídna repülőtérről, mivel jelentősen csökkent az e járatokra jelentkező brit állampolgárok száma, és a hadszíntéri helyzet is egyre bizonytalanabb.

Közel 2200 emberről van szó. Fotó: MTI/EPA
Közel 2200 emberről van szó. Fotó: MTI/EPA

A tárca közölte ugyanakkor, hogy Port Szudán kikötővárosba települt egy brit diplomáciai munkacsoport, amely konzuli segítséget nyújt mások mellett azoknak a briteknek, akik kereskedelmi cégekkel kívánnak távozni Szudánból. A külügyminisztérium hozzátette, hogy az evakuáláshoz segítséget nyújt a királyi haditengerészet Lancaster nevű fregattja, bár a tájékoztatás nem részletezi, hogy a brit hadihajó pontosan milyen szerepet tölt be a műveletben.

A brit védelmi minisztérium keddi beszámolója szerint a brit fegyveres erők visszaadták a Vádi Szaídna repülőtér működtetését a szudáni hatóságok hatáskörébe.  A tárca közölte azt is, hogy a brit alakulat előzőleg kijavította a repülőtér futópályáját, amely az evakuálási művelet idején jelentősen megnövekedett forgalom miatt megrongálódott.

A védelmi minisztérium keddi ismertetése szerint a repülőtér most jobb állapotban van, mint amikor Nagy-Britannia átvette működtetését. A brit fegyveres erők a dél-atlanti Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború óta most először végeztek hasonló repülőtér-helyreállítási munkát - áll a közleményben.

A tárca közvetett utalást tett arra, hogy a brit fegyveres erők nem ellenséges körülmények között, hanem a szudáni kormánnyal egyeztetve vették át a repülőtér feletti ellenőrzést. A tájékoztatás szerint a brit alakulat parancsnoka távozása előtt felhívta szudáni partnerét, hogy megköszönje neki a "szoros munkakapcsolatot", amely lehetővé tette a brit művelet biztonságos lebonyolítását.

A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a repülőtérről elszállított civilek életkora 5 nap és 92 év között volt. A brit hadsereg által felállított tábori kórházban 130 beteget láttak el, és a kezelések között több életmentő műtéti beavatkozás is volt - áll a brit védelmi tárca keddi ismertetésében. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG