5p
2023-tól érkeznek Magyarországra az új Leopard-tankok. Előtte jön néhány régebbi is. Mindez első körben nagyjából 350 millió euróért. Nagy kérdés, hogy mit kapunk ezért: az ütőképes páncéloserő-fejlesztés első lépését, vagy csak néhány fogatlan oroszlánt? Külsős szakértőnk cikke.
Fotó: KMW

A magyar honvédség átfegyverzése miatt a kormány majd egy éve úgy döntött, hogy 59 darab új páncélos eszközt vásárol német gyártóktól. A döntésről előzetesen nem lehetett tudni semmit. Ez önmagában már nem újdonság, a mostani kormány számos jelentős beruházást intéz így. Most viszont olyan döntést hozott, ami az ország lakosságának biztonságát közvetlen módon fogja meghatározni évtizedekre.

A magyar politikai eliten nagy a külső nyomás, hogy mielőbb teljesítse a NATO-tagsággal járó kötelezettségeit. Ez most ebbe az irányba tett lépés, bár inkább gesztusértékű, mintsem valóságos fejlesztés. Eszközt ugyan veszünk, de hogy ki fogja azokat működtetni, az nagy kérdés.  Mert katona az nincs. Az eddigi létszámgondok nem enyhültek, és nem is valószínű, hogy ez belátható időn belül megváltozik.

Miért is veszünk akkor Leopard 2A7+ tankokat? A gép önmagában nem elég, környezetünkben nincs olyan fenyegetés, ami ezt most ilyen sürgőssé tenné. Miért veszünk egy harckocsiezredre való tankot, amikor a hozzávaló ezred csak nevében létezik?

Minden bizonnyal presztízsből. No meg a fegyverkereskedelemmel együtt járó külön haszonért! A drága eszközökön sokat lehet keresni. A vevőnek is. Ez pedig a világ harmadik legdrágább tankja!

Mit is tud ez a Leopard 2A7+ tank?

Ahogy a számozása elárulja, ez az alaptípus immár 7. fejlesztésű változata, amit a „+” jel az új, „városi harcokra optimalizált” felszereltségével hangsúlyoz a gyártó. Szögezzük le, a tank a maga nemében tényleg jó, bár harci tapasztalat kevés áll rendelkezésre. Ez a változat még egyáltalán nem vett részt valós harcban sehol a világon. Tapasztalatok tehát inkább csak a gyakorlatokon és teszteken elért eredményekből vonhatók le.

A harckocsi korábbi változatai számos országban álltak vagy állnak rendszerben, és van, ahol már le is selejtezték és tovább értékesítették azokat. Ezek a típusok megfordultak a világ sok hadszínterén, ám kimagasló eredményt nem produkáltak.

Számos veszteséget szenvedett például a török szárazföldi haderő a szíriai El-Bab körüli harcokban. A Szíriában megfordult Leopard 2A4 harckocsik csaknem felét vesztették el. A szíriai erők amerikai TOW-2 illetve az orosz „Fagott” és „Konkursz” páncélelhárító fegyverekkel hatástalanították azokat.

Magyarország ebből a típusváltozatból fog 12 darabot lízingelni kiképzési célra. A lízing lejártával a gépek a honvédség tulajdonába kerülnek - ezt a hírt Maróth Gáspár haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos osztotta meg nemrég a nagyközönséggel.

Míg a Leopard 2A7+ piaci ára 10 millió euró körül mozog, addig a 2A4 változat ennél olcsóbb. Logikusnak látszik, hogy ezeket használják oktatási célra, de sajnos nem ez a helyzet. Mivel a két típus harcászati jellemzői merőben különböznek egymástól, a kiképzett állományt majd át kell képezni a később érkező 2A7+-ra, hogy képesek legyenek kihasználni a gép nyújtotta előnyöket.

A típus előnyeinek hasznossága is kétséges a hazai infrastruktúra állapota mellett. A Leopard egy MBT, vagy is Main Battle Tank.  Minden porcikája arra szolgál, hogy nagyszabású, szárazföldi összfegyvernemi ütközet során pusztítsa az ellenség erőit, oltalmazza a saját erőt és mozgékonyságával biztosítsa a taktikai előnyök kialakítását és megtartását. Ilyen ütközetre a kurszki csata óta nem volt példa.

Fotó: KMW

Az USA iraki inváziója volt a legutóbbi esemény, ahol tankok százai álltak fel egymással szemben. Páncélos csata azonban nem bontakozott ki. Az iraki erők 80-85 százalékát a légierő pusztította el, a maradék elmenekült, vagy megadta magát. Az Abramsek akadálytalanul robogtak keresztül a sivatagon.

Magyarországon viszont nincs még hasonló terület sem, ahol az MBT eszközök előnyös tulajdonságait ki lehetne használni.

Tank, ami csak vasúton mehet?

A Leopard 2A7+ nehéz. A tank 70 tonnát nyom, ergo a magyar utak és hidak többsége nem alkalmas arra, hogy ezeken mozgassák  őket. Biztos ezért is kellett venni hozzájuk a Leguán hídvetőket. Csakhogy azok is nehezek, híddal együtt 63,5 tonnát nyomnak Ráadásul 4 méter magasak, így nem férnek át a legtöbb vasúti átjáró vagy híd alatt. Magasságuk miatt pedig vasúton is csak szétszedve szállíthatóak.

Pont úgy járunk, mint az amerikai haderő 3. páncélos dandárja 2017-ben. A demonstratív céllal Európába vezényelt egység Abrams 1A2 harckocsijai nem tudtak átkelni a német lengyel határon, mert a lengyel utak nem tették lehetővé a szállításukat. Az amerikaiak csak az egység más eszközeivel, Humwee-kkal és Strykerekkel tudtak közlekedni a német határtól keletre.

Maróth Gáspár szerint világszínvonalú fegyveres erőnk lesz, Orbán Viktor miniszterelnök pedig egy regionális konfliktus esetére is garantálná  hazánk biztonságát az új fegyverek árnyékában.

Azt, hogy hogyan jutnak ki erőink a harctérre, másodlagos kérdésként kezelik. Ezért válhat a Leopardból fogatlan oroszlán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG