<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete szeretné, ha Magyarország az eddiginél is egyértelműbben kiállna hazája mellett.

Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete lapunknak adott interjújában többek között elmondta, már tavaly érezhető volt az orosz nyomásgyakorlás, de még idén februárban sem hitte volna, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsot ad hazája megtámadására.

Diplomáciai körökben érzékelhető volt február közepén, hogy Oroszország lerohanhatja Ukrajnát?

Egyes nyugati partnereink már jóval korábban figyelmeztettek, hogy az orosz támadás be fog következni, az erről szóló nyilatkozatokat a magyar sajtó is közölte. Mi magunk is már tavaly tavasztól kezdve beszéltünk az Oroszország felől érkező egyre nagyobb fenyegetésről, hiszen akkor kezdődött az orosz hadsereg felvonulása a határaink mentén.

Februárban Magyarországon inkább az vélték, kicsi az esélye annak, hogy Oroszország széleskörű támadást indítana, mert ez nem érdeke az oroszoknak.

A legtöbb energiát arra fordítjuk, hogy a magyar kormány és a közvéleményt hitelesen tájékoztassuk az orosz hadsereg országunkban elkövetett bűncselekményeiről. Fotó: Izsó MártonA legtöbb energiát arra fordítjuk, hogy a magyar kormány és a közvéleményt hitelesen tájékoztassuk az orosz hadsereg országunkban elkövetett bűncselekményeiről. Fotó: Izsó Márton

Milyen feladatokat látnak el jelenleg a legintenzívebben?

Politikai téren a legfontosabb feladatunk Magyarország hiteles tájékoztatása. Fontos lenne, hogy megfelelő segítséget kapjunk, mindenekelőtt a védelmi képességeink erősítése, valamint az Oroszországra nehezedő szankciós nyomás fokozása érdekében, hogy ne folytatódhasson a háború, az ukránok gyilkolása.

Ennek a munkának az is része, hogy cáfoljuk az alaptalan híreszteléseket is, például azt, hogy magyar katonáknak kellene Ukrajnába menniük. Nem győzöm eleget ismételni: Ukrajna nem kérte és nem kéri, hogy Magyarország katonákat küldjön hazánk területére.

Igyekszünk együttműködni Magyarországgal a humanitárius segítségnyújtásban is. Hivatalos források szerint közel 600 ezer ukrán állampolgár érkezett Magyarországra, akiknek nagyobb részük vélhetően tovább is utazott. Arról is értesítették a követséget, hogy közel 15 ezer ukrán állampolgár kért menedék státuszt, akik köztük négyezren meg is kapták azt.

Azt is tudnunk kellene, hány állampolgárunk hagyta már el Magyarországot. Tudni szeretnénk továbbá azt is, a hivatalos szervek rendelkeznek-e információkkal az országba érkezett ukrán árva gyerekekről. Úgy tudjuk, hatvan gyerekről van szó, de ezekre a kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, pedig ezekben az ügyekben hivatalosan is a magyar külügyhöz fordultunk.

Találkozót kezdeményeztem Soltész Miklóssal, az EMMI civil kapcsolatokért felelős államtitkárával, akivel együtt tekintettük meg a BOK-csarnokot. Akkor, a személyes találkozó alkalmával, és azóta is többször kértem a magyar féltől, kapjunk folyamatos és hivatalos tájékoztatást az Ukrajnából érkező menekültekről, hiszen nem tudjuk csak a sajtóban megjelenő hírekre alapozni a munkánkat.

Arra gondolok például, hogy elhangzott egy nyilatkozat arról, az ukrán menekültek gyermekeinek megszervezik az anyanyelvű oktatást. Ezzel kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordultunk, hogy pontosan miről is van szó. Annyit válaszoltak, hogy minden ukrán állampolgár beírathatja gyerekét a magyar nevelési nyelvű óvodákba és a magyar tannyelvű iskolákba.

Az utóbbi napokban olyan nyilatkozat is napvilágot látott, hogy a magyar fél korlátlan számban hajlandó befogadni gyógykezelésre sebesült ukrán katonákat. Hivatalosan azonban arról tájékoztattak bennünket, hogy csupán 46 sebesült katonát készek fogadni.

Ez csak két példa arra, hogy miért lenne szükségünk hivatalos forrásokból származó folyamatos tájékoztatásra.

Valamennyiünknek közös a célja – megvédeni és megtartani az országunkat.  Fotó: Izsó MártonValamennyiünknek közös a célja – megvédeni és megtartani az országunkat. Fotó: Izsó Márton

Hogy érinti Önöket mint ukrán  állampolgárokat az, hogy Magyarország a mai nap nem áll ki egyértelműen Ukrajna mellett, illetve Oroszország ellen?

Értékeljük azt a segítséget, amit Magyarország idáig nyújtott, ám ennél többre van szükségünk. A folyamatosan változó kérdésekre nem lehet mindig ugyanazt a választ adni.

Amikor egy találkozót kezdeményezek a hivatalos szervekkel, akkor azt azért teszem, mert új információim, kérdéseim és javaslataim, ötleteim vannak, amelyek javíthatnák az együttműködésünket. Meggyőződésem, hogy ez mindkét ország közös érdeke. Ezért nem értem, miért kapom folyamatosan azt a választ, nincs szükség a találkozóra, mert a magyar álláspont világos és változatlan.

Kijev környékének felszabadítását követően az egész világ láthatta, milyen barbárságokat követett el az orosz hadsereg Bucsában és más ukrán városokban. Ezek olyan események voltak, amelyekkel kapcsolatban szükség van a hivatalos reagálásokra. Látjuk, hogyan változik partnereink álláspontja. Gondoljunk csak a német Bundestag legutóbbi döntésére, hogy nehézfegyvereket adnak Ukrajnának, vagy az amerikai döntésre az Ukrajnának biztosítandó kölcsönbérletről.

Valamennyiünk célja ugyanaz: megállítani a háborút. Nem engedhetjük meg, hogy a konfliktus tovább terjedjen, többek között Magyarország területére. Ehhez az orosz hadsereget Ukrajna területén kell megállítani és kiszorítani országunk területéről, ez pedig segítség nélkül nem megy. Azt remélem, ha megalakul az új magyar kormány, több figyelmet tudnak majd fordítani a háború megállításához szükséges együttműködésre.

Kijevben született és élt sokáig. Mit tud a rokonairól, barátairól, korábbi kollégáiról? Tartja velük a kapcsolatot?

Kijevben születtem és mindig is ott éltem, ott van az otthonom, ahová majd visszatérek, ha letelik a szolgálatom. Mindig is nagyon szerettem az ukrán fővárost, ám most, amikor látom a rombolásról a fotókat és összehasonlítom a háború előtti boldog időkkel – ezt az érzést nehezen tudom szavakba önteni.

A szeretet a városod, az országod, az ott élő emberek iránt mindaz, ami téged alkot, az az alap, ami emberként megtart. Enélkül nem tudom elképzelni az életem és éppen ezért mindent megteszek a megmentése érdekében.

Folyamatosan kapcsolatban vagyok a szeretteimmel, a barátaimmal, a kollégáimmal, akik Ukrajnában vannak. Valamennyien hiszünk a győzelemben és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ezt a napot minél közelebb hozzuk. Személy szerint hálás vagyok minden magyarnak, aki segít nekünk ebben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG