4p
Széles sávban mozognak a novemberi magyar inflációról szóló londoni becslések.

Szokatlanul széles sávban szóródnak a novemberi magyarországi inflációra adott londoni elemzői előrejelzések, attól függően, hogy az egyes házak megítélése szerint milyen mértékben szűrődött át már a múlt hónapban az újabb közműdíj-csökkentés a kiskereskedelmi árakba.

A szerdai adatismertetés előtt a legtöbb citybeli befektetési és elemzőház stagnáló, illetve a 0,9 százalékos októberi tizenkét havi ütemtől néhány tizeddel lefelé vagy felfelé eltérő éves inflációt jósolt a múlt hónapra.

A BNP Paribas befektetési bankcsoport elemzői ugyanakkor azt valószínűsítették, hogy már novemberben nulla százalékra zuhant a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció Magyarországon a közműdíj-csökkentés hatására.

Most érződik majd a rezsicsökkentés

A 4cast nevű gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői azonban az októberivel egyező, 0,9 százalékos éves inflációt jósoltak novemberre is. Megjegyezték: azok, akik "nagyon alacsony" inflációs számokat várnak a múlt hónapról, abból indulnak ki, hogy a november 1-jétől érvényesített újabb közműdíj-csökkentés teljes mértékben átszűrődött már a novemberi fogyasztói árakba, a 4cast szerint viszont nem ez a helyzet.

A cég elemzői közölték: számításaik szerint a közműdíjak újabb csökkentésének 80 százaléka csak a decemberi inflációs adatokban fog megjelenni, egyszerűen azért, mert a novemberi közműszámlákat a háztartások decemberben fizetik, és statisztikai szempontból ez a tény mérvadó.

Nullával indulhat a január

Más arányokban eloszló, de szintén késleltetett inflációs hatást várnak a közműdíj-csökkentéstől a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői. Előrejelzésükben közölték, hogy becslésük szerint a díjcsökkentés jórészt egyenlő hatást gyakorol a novemberi és a decemberi adatokra, majd januárban fog igazán erőteljesen érződni.

A ház londoni szakelemzői ennek alapján novemberre 0,7 százalékos, decemberre 0,4 százalékos tizenkét havi inflációt várnak Magyarországon, és prognózisuk szerint januárban süllyed nulla százalékra az éves inflációs ütem.

A Barclays közgazdászai hangsúlyozták ugyanakkor, hogy amint az egyedi tételek kikerülnek a bázisból, a magyarországi infláció várhatóan visszagyorsul. A ház elemzői jelenleg azzal számolnak, hogy a tizenkét havi magyar inflációs ütem 2,2 százalékon "normalizálódik" 2014 végére és 2015-ben is hozzávetőleg e szint környékén marad.

Mindez azonban függ a globális nyersanyagárak pályájától, valamint a jövő évi és a 2015-ös magyarországi mezőgazdasági terméshozamoktól is - fejtegették a Barclays londoni elemzői.

Egy év múlva 3 százalék?

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői kissé gyorsuló, 1 százalékos éves összevetésű inflációt várnak novemberre, főleg az üzemanyag-komponensben belépő negatív bázishatás miatt. A ház azonban decemberre már meredeken lassuló, 0,3 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsít a közműdíj-csökkentés hatásainak várható megjelenése miatt.

A cég távlati előrejelzése szerint ugyanakkor ennek a mélypontnak a bázishatásai jövő decemberben 3 százalékra emelik vissza az éves összehasonlításban számolt inflációs ütemet.

A JP Morgan londoni elemzői mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a magyarországi inflációs ütem jelenleg hozzávetőleg 1 százalékponttal jár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi inflációs előrejelzésében szereplő ütem alatt. A ház szakértői közölték, hogy a jövő évi átlagos inflációra adott saját prognózisukat 1,7 százalékra csökkentették, és azt várják, hogy az MNB is 2 százalék alá csökkenti előrejelzését a jelenlegi 2,4 százalékról.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői is 1 százalékos éves inflációt jósoltak novemberre, szintén a belépő éves bázishatásokkal indokolva az előrejelzést. A ház szakértői szerint emellett a forint gyengülése mérsékelhette az alacsonyabb nyersolajárak dezinflációs hatását is. A cég 2014 elejére azonban 0,5 százalék alatti éves inflációt vár Magyarországon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG