<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Korrupciós ügyek miatt kormányzati, tartományi és hatósági intézményeknél is személycserék történnek. Német engedély nélkül is jöhetnek a Leopardok. Háborús hírek.

  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök ma éjjeli videoüzenetében arról beszélt, hogy vezető kormányzati, régiós és hatósági tisztviselőket fognak eltávolítani pozícióikból korrupciós ügyek miatt. „Már meghoztunk személyi döntéseket több minisztériumnál és más központi kormányzati szervezetnél, valamint régiós és hatósági szinteken is” – mondta az elnök, aki nem nevezte meg a leváltott tisztviselőket. Vasárnap az ukrán korrupcióellenes hatóság őrizetbe vette az infrastrukturális miniszter helyettesét, akit azzal gyanúsítanak, hogy 400 ezer dollárnak megfelelő kenőpénzt fogadott el tavaly szeptemberben, az országba szállított áramfejlesztőkkel vásárlásával kapcsolatos ügyletek során. A miniszterhelyettes tagadja a vádakat.
    Zelenszkij pártjának vezetője, David Arakhamia arról beszélt, hogy a tisztviselőknek a háborúra kellene koncentrálni és befejezni a gyanús ügyleteket. „Börtönbüntetéseket fogunk osztogatni a tavasszal. Ha a humánus megközelítés nem működik, akkor a háborús jog szerint fogunk eljárni” – jelentette ki.

  • Lemondott az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko, aki Zelenszkijtől kérte felmentését, akinek megköszönte a bizalmát és „a lehetőséget, hogy minden nap és minden percben jó cselekedeteket hajthasson végre”.
  • A Leopard 2 tankokat gyártó Rheinmetall szóvivője azt nyilatkozta, hogy a cég 139 harckocsit lenne képes leszállítani Ukrajnának, ha erre felkérést kap. A cég korábban csak év végére tartotta elképzelhetőnek Leopard 2-esek harckész állapotra hozását.
    A lengyel miniszterelnök tegnap arról beszélt, hogy a Leopardok Ukrajnába szállítására adott német engedélytől függetlenül kész saját készleteiből tankokat küldeni Ukrajnába. Mateusz Morawiecki azt mondta, kérni fogják Berlin beleegyezését, de ez „másodlagos fontosságú”, és azt is hozzátette, hogy Lengyelország mellett más, a Leopardokat hadrendben tartó európai államok is hajlandóak lennének tankokat átadni Ukrajnának, és összesen mintegy 100 harckocsi szállítása van napirenden.

  • Az északkelet-ukrajnai Szumi régió kormányzója szerint orosz támadás ért egy lakóházat és a vasúti infrastruktúrát Vorozsba településen. Sebesültekről és halottakról egyelőre nem érekzett jelentés.
  • Az orosz állami hírügynökség szerint az orosz erők megsemmisítettek egy nagy ukrán lőszerraktárat a herszoni régióban.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter dél-afrikai látogatása során arról beszélt, hogy Ukrajna visszautasítja a béketárgyalásokat, és ez minél tovább folytatódik így, annál nehezebb lesz „megoldani a konfliktust”. Dél-Afrika közös hadgyakorlatot tart Oroszországgal és Kínával február közepén.

Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG