<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Váratlanul sajtótájékoztatót hívott össze Varga Mihály: megemelik a telefonadót, a tranzakciós illetéket, de a stadionépítésekről nem mond le a kormány.

Varga Mihály bejelentette, hogy a tranzakciós illeték kulcsa 0,3 százalékról 0,6-ra emelkedik a készpénzfelvételnél. Eltörlik a 6000 forintos felső határt, ez csak a számlák közti utalásnál marad meg, de a kulcs mértéke ott 0,2 százalékról 0,3-ra nő majd. A kormány a hétvégén erről tárgyalt a Bankszövetséggel is. A tranzakciós illetékből időarányosan 17% folyt be a költségvetésbe, a várt 42% helyett - mondta Varga.

Három adónemet emelnek meg.


Több adónemet is emelnek

Pénteken még a büdzsé mozgásteréről beszélt Orbán
Nyilvánvaló, hogy az Unió is meg fogja változtatni az álláspontját a következő félévben: nekünk rossz gazdasági évet jósoltak, miközben Magyarország jól teljesít; a gazdaság növekedése jóval nagyobb lesz, mint amit sokan vártak, akár meg is haladhatja a kormány előrejelzését - mondta pénteken a miniszterelnök.
Orbán Viktor szerint ez azt jelenti, hogy van a költségvetésben mozgástér, de ez alapján csak a második negyedév adatainak, eredményeinek függvényében hoz új döntéseket a kormány.
Részletek >>

A megemelt adóról Varga azt mondta, nem számít arra, hogy a megemelt adókat a fogyasztókra terhelik a pénzintézetek, mert komoly verseny van közöttük. Szerinte ugyanez volt a helyzet év elején is, bár a PSZÁF februári jelentése szerint 164 pénzintézetből csak 10 nem hárította át az illetéket a fogyasztókra.

A vállalkozásokat terhelő telefonadó 2 forint helyett 3 forintra emelkedik, a felső korlátot itt 2500 forintról 5000-re emelik. A magánszemélyek adóterhe marad 2 forint, mint eddig.

A kormányszóvivő egy elmúltnyolcévezés után azt mondta, mindezekre a döntésekre azért van szükség, hogy a túlzotthiány-eljárásból kikerülő Magyarország ne jusson Málta sorsára, vagyis hogy ne induljon meg újra ellenünk az eljárás. Varga Mihály szerint az infláció alacsonyabb lesz, mint azt várták, és ez kedvezőtlenül érinti a költségvetést, főleg a fogyasztást terhelő adókat.

Emelik a bányajáradékot is, 12 százalékról 16-ra. Új intézkedés az is, hogy az egészségügyi hozzájárulást kiterjeszti a kormány a kamatokra is.

A stadionépítések folytatódnak

A korábban bejelentett Varga-csomag második lépcsőjét, a nagy beruházások finanszírozását is újrahangolják, létrehoznak egy beruházási alapot, melyből ezeket tovább folytathatják. Ez azt jelenti, hogy az adóemelések mellett a kormány nem hajlandó lemondani a stadionépítésekről és a Kossuth tér felújításáról sem. Ezekről korábban Varga Mihály azt mondta, hogy csak abban az esetben folytatódhatnak, ha nem a költségvetés folyó kiadásait terhelik. Stadion épül jelenleg Debrecenben, épül az új FTC-pálya és több mint 100 milliárdot vihet el az olimpiai központ kialakítása és a Puskás-stadion újraépítése.

A Kossuth tér felújítása a zárolások ellenére sem áll le.A bejelentett döntéseknek megfelelően módosítják a költségvetést, idén immár ötödször. Ebbe már a reklámadó is bekerül, de erről részleteket nem árult el Varga. Az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket ugyanis Lázár János vezeti. Az adóintézkedések augusztus elsejétől léphetnek hatályba.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás és orosz pusztítás Donyecknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 19:46
Állítólag sok ukrán megadta magát.
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Több tucat sérült egy jereváni robbanásban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 16:56
Robbanás történt vasárnap az örmény főváros, Jereván egyik piacán, a detonációban egy ember meghalt, legalább ötvenegyen megsérültek - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium sajtóosztálya.
Makro / Külgazdaság Csónakos bevándorlók ezrei szelik át a La Manche csatornát, sikerrel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 14:02
Az idén már több mint 20 ezer illegális bevándorló jutott át Nagy-Britanniába csónakokon a La Manche csatornán keresztül - jelentette vasárnap hivatalos kormányzati adatokra hivatkozva a PA Media hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Nagyon beindultak a kínaiak az akkumulátor termeléssel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 11:38
Az év első hét hónapjában 175 százalékkal nőtt éves bázison Kína akkumulátortermelése az iparág szakmai képviseleti szervezetének a jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Csaknem megduplázta második negyedévi nyereségét a Saudi Aramco
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 10:57
Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Lövöldözés volt Jeruzsálem óvárosában, már nyolc sebesült van
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 09:16
Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták - jelentette az izraeli katonai rádió.
Makro / Külgazdaság Lakat marad a szénbányákon, Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 08:19
Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken.
Makro / Külgazdaság Hadicselt vetettek be az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 07:03
Elterelő hadműveleteket indítottak Ukrajna észak-keleti részén. Még nem tudni, milyen eredménnyel.
Makro / Külgazdaság Újra balhé van az atomerőmű körül az ukránok szerint – több helyen is harcolnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 19:23
Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb hírei az orosz-ukrán háborúban. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG