1p
A nők körében legelterjedtebbnek számító illegális drog a kannabisz, ám - főleg a 18-64 éves felnőtt korosztályban - komoly népszerűségnek örvendenek a legálisan beszerezhető altatók és nyugtatók
A nők körében legelterjedtebbnek számító illegális drog a kannabisz, ám – főleg a 18-64 éves felnőtt korosztályban – komoly népszerűségnek örvendenek a legálisan beszerezhető altatók és nyugtatók.

Ugyanakkor, mint arra a Nemzeti Drog Fókuszpont elemzése rávilágít, a 35 évnél fiatalabb korosztály gyakorlatilag az "illegális szerekre váltott" az elmúlt tíz év során. A kezelési adatok azt mutatják, hogy az egyes szertípusok szerint kialakuló problémáik miatt különböző korosztályok kérnek segítséget. Az ilyen nők kezelése viszont csak akkor lehet igazán hatékony, ha speciális igényeiket az ellátók figyelembe veszik.

Magyarországon az elmúlt tíz évben a középiskolások (1999, 2003, 2007) és az általános lakosság (2001, 2003, 2007) körében végzett felmérések szerint a fiatalok jellemzően 14 éves kor körül próbálnak ki először legális szert, és átlagosan egy évvel később fogyasztanak először alkoholt gyógyszerrel, illetve tiltott szereket.

A Nemzeti Drog Fókuszpont jelen elemzésének középpontjában a nők drogfogyasztásának alakulása áll, amelyről elmondható, hogy a tiltott drogok kipróbálása a lányok körében jellemzően a kannabisz kipróbálását jelenti 1-2 alkalommal, kifejezetten ún. szociális-rekreációs célzattal, azaz társaságban, a szórakozás kiegészítéseként.

Az iskoláskorú lányok (16 éves) körében az illegális szerek kipróbálásának gyakorisága az évtized közepéig nőtt, majd 2007-ig stagnálást, illetve csökkenő tendenciát mutatott. A kábítószert életükben valaha kipróbálók aránya 8 százalékról 2003-ban 14 százalékra, majd 2007-ben 13 százalékra változott. Ugyanakkor – legalitása okán – keveset lehet hallani arról, hogy a nyugtatók, altatók orvosi javaslat nélkül történő használatának elterjedtsége mindvégig szinte azonos szinten jelen volt az évtized során (13 százalék, 13 százalék, 12 százalék) és kezdetben egyértelműen elterjedtebb volt, mint a legnépszerűbbnek számító illegális drog, a kannabisz.

Nemzetközi viszonylatban elmondható, hogy a magyar lányok körében a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztása kétszer gyakrabban fordul elő, mint az európai országok összességében. Ugyanebben a körben a nyugtatók visszaélésszerű – azaz nem receptre történő – fogyasztásának aránya az európai átlag másfélszerese, míg az orvosi rendelvényre történő nyugtatófogyasztás tekintetében a hazai és az európai adatok között nincs jelentősebb eltérés.

Érdekes tény, hogy a nyugtatókhoz, illetve altatókhoz való hozzáférést 2007-ben hazánkban minden második lány „könnyűnek” vagy „nagyon könnyűnek” ítélte, míg ugyanez az arány Európában mindössze 27 százalék.

A felnőtt (18-64 éves) nők körében az évtized kezdetén egyértelműen a legálisan kapható nyugtatók, altatók voltak közkedveltek: míg a valaha illegális szert fogyasztók aránya 3,7 százalékot ért el, addig az altatót, illetve nyugtatót már életükben egyszer is kipróbálók aránya 41,7 százalékra volt tehető. Az illegális szerek elterjedtségének tendenciája megegyezik a középiskolások körében tapasztaltakkal, tehát kezdetben nőtt, majd stagnált. Összességében némi arányeltolódás figyelhető meg: bár 2007-ben a felnőtt nők 6,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fogyasztott már tiltott szert és 19 százalék vallotta be, hogy vett már be altatót, nyugtatót orvosi javaslat nélkül, a legális szerek még így is lényegesen népszerűbbek.

A 18-34 éves fiatal felnőtt nők körében az illegális szerek elterjedtsége a fentiekhez hasonló tendenciát mutat (2001-ben 9,3 százalék, 2003-ban 14,8 százalék, 2007-ben 15,1 százalék), míg a legális altatók és nyugtatók népszerűsége ugyanebben az időszakban harmadára – 30 százalékról 9 százalékra – csökkent. Ugyanakkor ez az egyetlen olyan női korosztály, ahol a legális szerek népszerűsége az évtized végére a tiltott szerek népszerűsége alá esett.

A fenti adatokból levonható egyik fő következtetés tehát az, hogy bár a 35 évnél idősebb nők körében jelentősen csökkent a legális szerek népszerűsége, azok a tiltott drogoknál mégis elterjedtebbek, viszont a 35 év alatti generációk nőtagjai „illegális szerre váltottak” az évtized folyamán.

A 2006-2009. évek kezelési statisztikái azt mutatják, hogy a nők különböző szertípusok szerint különböző életkorban kérnek segítséget: kannabisz-fogyasztásból eredő problémák miatt 15-24 év között; opiátok miatt valamivel később; nyugtatók, illetve altatók fogyasztásából származó problémák miatt pedig jellemzően 35 éves koruk után.

Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a fogyasztók kannabisz-problémák miatt a szerhasználat kezdetétől számítva jellemzően 2-4 év múlva kérnek segítséget, míg a legális szerek használatának kezdetétől számítva akár 8 év is eltelhet, mire bekerülnek a kezelőrendszerbe. Az illegális szereket fogyasztó fiatal felnőtt nők megjelennek az ártalomcsökkentő szolgáltatásokban is, így a tűcsere kliensek egynegyede nő, többségük a 25-34 éves.

A szerhasználó nők speciális igényekkel rendelkeznek, így kezelésbe vételük és ellátásuk akkor lehet hatékony, ha az ellátórendszer ezeket az igényeket figyelembe veszi és reagál rájuk. Az utóbbi években hazánkban is elindult néhány, kifejezetten a nők, szerhasználó várandósok segítésére, ellátására specializálódott program, számuk azonban rendkívül alacsony.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG