1p
Kismértékben bővültek az intézményi megtakarítások, miközben a lakossági forintbetétek állománya szerény mértékben csökkent az idei év első három hónapjában
Kismértékben bővültek az intézményi megtakarítások, miközben a lakossági forintbetétek állománya szerény mértékben csökkent az idei év első három hónapjában - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.

A szövetség negyedévente közölt regiszterének adatai szerint az összesített intézményes megtakarítás, azaz a vagyonkezelt vagyonok és befektetési alapok együttesen 1,4 százalékkal bővültek 2011 első negyedévében - 9822 milliárd forintot tett ki március végén.

Az intézményes megtakarítások szerkezetében számottevő változás nem következett be: a vagyonkezelt vagyon 66 százaléka pénztári, 27 százaléka biztosítói vagyon, 7 százalék az egyéb kategóriába sorolható.

A pénztári vagyon 3969 milliárd forint volt az első negyedév végén. A pénztári portfóliók több mint fele magyar állampapírokban van. Egy átlagos portfólió több mint 43 százalékban magyar államkötvényeket, mintegy 10 százalékban diszkont kincstárjegyeket tartalmaz, míg a részvények aránya körülbelül 35 százalék. Külföldi betétekben és kötvénytípusú befektetésekben a negyedév végén 3,2 százalék volt. A pénztári portfóliókban a negyedévben nőtt a hazai, míg csökkent a külföldi részvények aránya, ami megfelel a negyedéves részvénypiaci események, illetve a forint erősödésében jelentkező trendeknek.

A vagyonkezelés másik nagy szereplője a biztosítói vagyon, amelynek kisebb részét a unit-linked (befektetéssel kombinált) termékek teszik ki. Utóbbiak összesített értéke 663 milliárd forint, míg az egyéb biztosítói vagyon március végén 952 milliárd forint volt. A negyedévben a unit-linked portfóliókban csökkent a hazai és a külföldi részvények aránya is, míg a magyar állampapírok súlya nőtt.

Az első negyedévben mind a befektetési alapok, mind a unit-linked termékek portfóliója esetében elmozdulás látszott a kisebb kockázatú termékek irányába, mindamellett, hogy utóbbiakra általában magasabb kockázatvállalási hajlandóság jellemző - állapítja meg a BAMOSZ elemzése.


Forrás: BAMOSZ

Az alapok teljesítménye

A BAMOSZ összeállítása szerint bár a negyedévben csökkent a nyilvános nyíltvégű értékpapír-befektetési alapok aránya, továbbra is ezek a legmeghatározóbb formái az alapoknak. A negyedév elején 214 ilyen alapot kezeltek hazai alapkezelők, a negyedév során két garantált alapot likviditási alappá, egyet-egyet pedig pénzpiaci, illetve vegyes alappá alakítottak, és elindult egy új kötvény és két új vegyes alap, míg az új tag 10 alapja is e kategóriába tartozik, egy-egy likviditási és pénzpiaci alap ugyanakkor megszűnt.

A 229 alap vagyona 2209 milliárd forint volt 2011. március 31-én, ami 0,4%-kal magasabb a negyedév eleji értéknél (az új tag alapjait és az átalakított garantált alapok 17,2 milliárd forintos vagyonának hatását kiszűrve 1,3%-os csökkenés volt tapasztalható).

A zártkörű nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, a 26 zártkörű értékpapíralap (1-1 pénzpiaci és nem besorolt alap, 2 kötvény-, illetve 22 részvényalap) összesített vagyona a negyedév során 5,6%-kal bővült.

A pénzpiaci alapok vagyona a negyedévben 1,3%-kal csökkent. A kötvényalapok száma a negyedévben egy új alap indulásával nőtt, a BAMOSZ tagjai által kezelt 30 kötvényalapban kezelt összes vagyon a negyedévben 4,2%-kal bővült. A nyilvános részvényalapok száma a negyedévben az új tag 8 alapjával nőtt, egy alap vegyes alappá alakítása miatt csökkent. A 79 nyilvános nyíltvégű részvényalap vagyona a negyedévben 0,6%-kal nőtt, bár az új tag alapjainak hatását leszámítva 18,1%-kal csökkent – a negyedév végén az összvagyonuk 376 milliárd forint volt.

A vegyes alapok száma a negyedévben két új alappal, az új tag egy alapjával, illetve egy-egy részvény és garantált alap átsorolásával 45-re nőtt, az alapok vagyona a negyedév során 3,6%-kal nőtt, a negyedév végén 132 milliárd forintot tett ki.

Az egyéb kategóriában találhatóak a más kategóriába be nem sorolható nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok, elsősorban az abszolút hozamra törekvő, és ennek érdekében a kategóriahatárokhoz igazodni nem kívánó alapok, illetve egyre növekvő számban az árupiaci alapok. Az egyéb alapok száma a negyedévben nem változott, a 17 alap összesített vagyona 21,9%-kal nőtt a negyedévben.

A 140 nyilvános garantált alap vagyona  0,1%-os negyedéves csökkenés után a negyedév végén 413 milliárd forint volt.

A negyedévben a nyilvános származtatott alapok száma egy új alappal nőtt, a 34 alap vagyona a negyedév végén 109 milliárd forint volt. A 17%-os negyedéves bővülést az alapokba érkezett 17 milliárd forint friss tőke okozta (ez több mint kétharmada az előző év teljes tőkevonzásának), míg a piaci teljesítmények hatására 1,3 milliárd forinttal csökkent az alapok vagyona.

Az ingatlanalapok száma a negyedévben nem változott, a 22 alap vagyona a negyedévben 1%-kal nőtt, így a negyedév végén 429 milliárd forintot kezeltek ingatlanalapokban - olvasható a BAMOSZ közleményében.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG