1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rengeteg haszontalan információ, nagy mennyiségű hálapénz, mozgáshiány: ez a diagnózis állítható fel Magyarországról a Gfk és a Tárki közös kutatása szerint
Januárban egészséggazdasági monitort indított a Gfk Hungária Piackutató és a Tárki, aminek célja, hogy a döntéshozók, a civil szervezetek és a piac számára információkat szolgáltasson arról, hogy a lakosság mire fordítja az idejét és a pénzét az egészségével kapcsolatban - számolt be a vizsgálat megindításáról Rudas Tamás, a Tárki tudományos igazgatója és Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója a hétfőn Budapesten tartott konferencián. A diagnózis: rengeteg haszontalan információ, nagy mennyiségű hálapénz, mozgáshiány.

Rudas Tamás, a TÁRKI tudományos igazgatója bevezetőjében elmondta: ha Magyarország a következő évtizedekben egy nyugati típusú fejlődés pályán fog mozogni - és minden jel erre mutat -, akkor az egészségnek sokkal fontosabb szerepe lesz, a materiális értékek irányából elmozdulunk a posztmateriális értékek irányába.  Kutatásukkal az értékek és preferenciák változását kívánják megfigyelni, az emberek mivel töltik idejüket, mire fordítják a pénzüket. Kozák Ákos a GfK ügyvezető igazgatója hozzátette: a múltban a betegség egyenlő volt az egészség hiányával, ez a hozzáállás a jövőben változni fog.

Információ nélkül nincs hatékony gyógyítás

Az előadások sorát Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közigazgatási Államtitkára nyitotta, Receptköteles lesz az információ és annak dózisa az egészségügyben címmel.

"Nem tudok elképzelni semmilyen változást, ha ahhoz infokommunikációs változás nem megy végbe. Ez pedig nem azt jelenti, hogy a régi utat folytatjuk új eszközök bevonásával, hanem hogy egy teljesen újat kezdünk." - kezdte Jávor András.

A beteg-központú gyógyítás koncepciójának megvalósítását többek között képzéssel és tudásmenedzsmenttel, integrált együttműködő teamek felállításával képzeli az államtitkár. "Teljesítményfinanszírozás nélkül semmiféle ösztönzést nem lehet elérni sem a szolgáltató, sem a beteg oldalon. A választás szabadságát meg kell adni a betegnek, ha ezt meg akarjuk teremteni, ahhoz az kell, hogy a pénz kövesse a beteget" - tette hozzá Jávor András. Kiemelte még az adatcentrikus szemlélet fontosságát, azon belül az IT lehetőségek megvalósítását.

Az adatok validitását kulcskérdésként kell kezelni: az elemi ellátási folyamatokba épülve kell kialakítani az adatállományt. A valós ellátási adatokból kiindulva építhetőek fel a prevenciós stratégiák, a szükséglettervezés, epidemiológiai elemzések vagy a virtuális kutatások lehetősége - fogalmazott az államtitkár. Rámutatott, jelenleg rengeteg helyen rengeteg adat halmozódik, amit igazából semmire sem tudunk használni. Ezt kell megváltoztatni az adatcserét elősegítő nyelv kialakításával, természetesen nagy hangsúlyt helyezve az adatvédelemre. Jávor András kiemelte, nem központi adatbázis létrehozására gondol.

Ne legyenek közalkalmazottak a szülész-nőgyőgyász orvosok?

Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő vezérigazgatója Működhet-e hatékonyabban az egészségügy a magántőke bevonásával? címmel tartott előadást.

Lantos bevezetőjében elmondta: a közfinanszírozás szignifikáns növelésére nincs remény a közeljövőben, a nagy reformokra tett kísérletek pedig vagy elbuktak, vagy csekély eredménnyel zártultak a múltban. Az eddigi kormányok egy-egy részterület (gyógyszerészek, fogászat, háziorvosok) reformjában tudtak sikereket elérni. Véleménye szerint nem lesz olyan kormány, aki bevezetné a jelentős szűkítéssel együtt járó egészségügyi alapcsomagot.

Lantos Csaba előadásában a fogászatban végbement egészségügyi alapcsomag-definíció példáján keresztül próbálta szemléltetni a részterületek rendbetételének helyességét az átfogó reform-gondolatokkal szemben. "Az új definíció jelentős szűkítést tartalmazott a korábbiakhoz képest, de a rendszer teret nyitott a magántulajdonú rendelőknek, ami ösztönözte a beruházásokat, a verseny pozitív hatással volt a minőségre és mivel a szolgáltatók vállalkozóként kezdtek el dolgozni, keret nyílt a transzparens működésre" - fogalmazott Lantos, majd hozzátette: az így létrejött alulfinanszírozottságot persze a hátrányok közé kell sorolni. Számításai szerint a fogászati piac mérete ma 70-100 milliárd forintra tehető éves szinten, ami nem elhanygolható.

Az egyik elvi lehetőség ebben a kormányzati ciklusban, a szülészet-nőgyógyászat területének rendbehozatala, amelyik az egyik leginkább piacosodott - legalább 50 milliárdos - területe az egészségügynek.

"Nagyon erősen szabályozott keretek között, de másképpen kell elérni azt, hogy nem több közpénzből jelentősen több egészséges gyerek szülessen. Miközben elvileg teljeskörű az OEP ellátás, mégis ráépült egy ágazat. Adjuk meg a lehetőséget a kismamáknak, hogy döntsenek és ne intézményt, hanem tevékenységet finanszírozzunk. A szülész-orvosokat például ki lehetne venni a közalkalmazotti státuszból" - mondta el Lantos, majd itt is hozzátette a lehetséges hátrányokat, melyek szerint területi koncentrációhoz és túlszabályozottsághoz is vezethet a rendszer, nem beszélve a közalkalmazotti státuszból való kikerülés esetleges negatív hozadékával. 

Mozogni kell

Dénes Ferenc sportközgaszdász a fizikai aktivitás és az egészségügy kapcsolatáról, valamint a fizikai aktivitás befolyásáról beszélt. Egy kutatás szerint a magyaroknak csak az 5 százaléka sportol hetente legalább 5 alkalommal, viszont 41 százalékuk folytat valamilyen fizikai aktivitást (például biciklivel jár munkahelyére) legalább heti 5 alkalommal. (A kutatások módszertani sokféleségével kapcsolatban megemlítette: az angol rendszerben a kutyasétáltatás például sportolásnak számít - hazánkban pedig 2 millió kutya él...)

A fizikai aktivitás betegségmegelőző szerepén kívül kiemelte: minél inkább figyelünk magunkra, annál kevesebb egészségügyi kiadást generálunk az államnak. Ezen kívül a fizikai aktivitás beépülhet a gyógyászati utókezelésbe is, az egészségügyi szolgáltatások pedig verseny- és piacképesebbé tehetőbbé válhatnak.

A hálapénz adja a reményt a betegeknek

A magyar egészségügy gyógyító szolgáltatásainak finanszírozásáról értekezett Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár ügyvezetője. Külön definiálta a társadalombiztosítás, az önkéntes egészségpénztárak, a magánbiztosítók és a lakossági co-payment fogalmát. Ez utóbbiba tartozó, hálapénzről készült kutatásuk több érdekességgel is szolgált. Legtöbbet - a teljes összeg 70 százalékát - kórházi tartózkodások alkalmával az orvosnak fizetünk. A paraszolvencia gyakorlóinak több mint 50(!) százaléka mindezt azért teszi, hogy jobb szolgáltatást kapjon. A hálapénzről a KSH-nak leadott adatok egyébként a Patikapénztár mintájával egyáltalán nem voltak összhangban - mondta Lukács.

A jövővel kapcsolatban megjegyezte: újfajta megközelítésre van szükség a finanszírozásban: nem az OEP finanszírozza az intézményeket, hanem az állampolgárok veszik igénybe az OEP szolgáltatásait. A magánforrás szerepéről még hozzátette: éves szinten 436 milliárd forintról beszélünk, ami működőképessé teszi a rendszert és kisimítja a piaci egyenlőtlenségeket.

Majdnem annyit költünk maszekra, mint közgyógyra

A záróelőadást Lantos Zoltán, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója tartotta Csak egészség legyen! A növekvő egészségfogyasztás nemzetközi és hazai trendjei címmel. Az egészséggazdaság a világgazdaság új motorja és elsősorban mindenkinek a saját felelőssége - kezdte Lantos. Számításaik szerint 1250 milliárdot fordítunk egészségügyre idén állami szinten és nagyjából 1000 milliárdot a magánegészségügyben. Fontos megemlíteni, hogy a lakosság 570 milliárd forintot költ évente az alternatív szolgáltatáscsoportokra, például auragyógyászatra. A következő 10 évben egy 1500 milliárdos ügyfélközpontú és szakszerű piac nyíllik meg - tette hozzá.

Kutatásuk rámutat arra az információs asszimetriára, hogy jelenleg rengetegszer fogalma sincs az orvosnak arról, hogy mit csinál a beteg. Egészségfogyasztásunk is rendkívül összetett, a rendelkezésre álló jövedelmünk jelentősen befolyásolja az élettartamot. Lantos Zoltán elmondta: a lakosság felső harmada foglalkozik az egészségével, az interneten való tájékozódás pedig beépült mindennapjainkba.

"A betegek harmada ma felkészülten megy az orvoshoz, ezzel megszűnik az orvos utasító szerepe, hiszen érvelniük kell, vagy megmagyarázni dolgokat. A 40 év alattiak hasonló arányban fordulnak már a Google-keresőhöz, mint az orvosukhoz." - fogalmazott Lantos Zoltán.

Privátbankár - Acsai N. Ferenc

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG