1p
A jelenlegi rendszer nem működőképes - ebben egyetértett a Generali Nyugdíjkonferencián rendezett beszélgetésen Heim Péter és Békesi László
A jelenlegi rendszer nem működőképes - ebben egyetértett a Generali Nyugdíjkonferencián rendezett beszélgetésen Heim Péter és Békesi László. Kérdés, hogy mennyire befolyásolhatóak a demográfiai folyamatok; Heim szerint csökkenteni kell a nyugdíjasok számát, Békesi szerint a gazdaság rendbetétele az elsődleges feladat.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató alapítója a Generali Nyugdíjkonferencia 2011. rendezvényen elmondta: a nyugdíjkérdés jóval komolyabb probléma, mint azt Magyarországon és Kelet-Európában sokan gondolják: komolyabb annál, minthogy a nyugdíjkorhatár vagy a járulékok mértékének tologatásával meg lehetne oldani.

Magyarországon a rokkantsági ellátásban részesülő népesség aránya a 20-64 éves korcsoportban az OECD átlagának duplája; Heim Péter szerint 150-200 ezer fővel kellene csökkenteni a rokkantellátásban részesülők számát. Az általános nyugellátásban részesülők aránya is kiemelkedő; ez egy fenntarthatatlan állapot, ezzel valamit kezdenünk kell - fogalmazott.

Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, a járulékokból nem finanszírozható. Drasztikusan, ösztönzők segítségével kell beavatkozni a születésszám növelése érdekében. A magyar társadalom ugyan kirekesztő társadalom, mégis megkerülhetetlen, hogy komolyabban foglalkozzunk a bevándorlás kérdésével is - sorolta a demográfiai problémák megoldási lehetőségeit Heim.

A szakember ázsiai példával élve elmondta: Kínában államkapitalizmus, szocialista kapitalizmus működik - ehhez képest az országban nincs nyugdíjellátás, a családok gondoskodnak az idősekről. Efelé kell közelítenünk: vissza kell kényszeríteni az embereket a munkaerőpiacra - mondta Heim. 

A demográfiai kérdés mellett az öngondoskodás szerepét hangsúlyozta: a 4 százalékos lakosági megtakarítási ráta mellett véleménye szerint elképzelhetetlen a nyugdíjrendszer jelenlegi működtetése.

Békesi László volt pénzügyminiszter szerint a nyugdíjrendszer problémáinak megoldását egy jól működő, hosszú távon fejlődőképes, fenntartható növekedést produkáló gazdaság adhatja meg - ha ez megvan, akkor van igazán értelme a különböző nyugdíjmodellek értékelésének. Versenyképes gazdaságra van szükség, amely erősíti a munkaerőkeresletet. Szükség van versenyképes munkaerőkínálatra is, amely azonban elképzelhetetlen a megfelelő oktatási rendszer nélkül. Emellett ha versenyképességet akarunk generálni, elengedhetetlen, hogy hozzányúljunk a hatalmas pénzeket felemésztő  állami szociális ellátórendszerekhez - fogalmazott Békesi.

Az állam önmagában képtelen arra, hogy finanszírozza a felosztó-kirovó rendszerben működő nyugdíjrendszert. A svéd vagy ahhoz hasonló nyugdíjrendszer bevezetése rövid távon a csökkenő ellátási összegek miatt drámai hatással járna. A vegyes, állami és (kötelező) magánforrásból származó tőkefedezeti rendszer kezdeti formáját éppen a közelmúltban számolták fel Magyarországon. Az önkéntes öngondoskodásra alapozó nyugdíjrendszer lehet megoldás, ennek az ösztönzőrendszerének kidolgozása azonban számos kérdést vet fel - véli Békesi.

A demográfiai folyamatok rövid távon nem befolyásolhatóak, adottságnak kell tekinteni őket, alkalmazkodni kell hozzájuk. Változtatható viszont a nyugdíjrendszer-modell, a nyugdíjkorhatár, a helyettesítési ráta, az indexálás módja, a nyugdíjjogosultság feltételei, vagy akár az általános nyugdíjazási feltételektől eltérő szabályok - rokkantnyugdíj, korkedvezményes nyugdíj - sorolta a példákat Békesi. Ezekkel lehet játszani, nagy baj azonban, ha nem megfontolt, koherens stratégia mentén történnek a változtatások - véli a volt pénzügyminiszter.

Heim Péter szerint a magyar politikát figyelve nehéz elképzelni, hogy a kormány és ellenzék között konszenzus alakulhatna ki. Ahhoz hogy az álláspontok közeledjenek, komoly szakmai vitákat kell folytatni a témában: először a magyar közgazdásztársadalomnak kell egyetértésre jutnia abban, hogy milyen irány vázolható fel a magyar nyugdíjrendszer számára.

Heim egyetértett Békesivel abban, hogy a demográfiai folyamatok nagyon nehezen változtathatóak, azonban meglátása szerint különböző intézkedésekkel, például az egészségügyi ellátó rendszer rendbetételén keresztül a halálozások számának csökkentésével a rendszer stabilizálható. Folyamatos javítással érhető el, hogy hosszú távon pozitív irányú változás álljon be.

Ha a Széll Kálmán tervet végigviszik, az kisebb, de erősebb államot eredményez. Ez azonban a szociális ellátások megvágását is jelenti, elkerülhetetlen tehát az öngondoskodás erősítése - a kormánynak előbb-utóbb ezt kommunikálnia kell az emberek felé, hívta fel a figyelmet a szakember. Heim Péter ellenzi az összes adókedvezményt, cafeteriát; egyedül a családi adókedvezmény, gyermekkedvezmény intézményét látja létjogosultnak - esetleg még a nyugdíjcélú megtakarítások kapcsán tart elfogadhatónak bármilyen adókedvezményt.

Békesi László szerint az első nagy felismerés, miszerint alapvető megélhetési problémák is felmerülhetnek a nyugdíjasévekben, már megtörtént. A volt pénzügyminiszter szerint igenis adókedvezményekkel kell ösztönözni a hosszú távú megtakarításokat; ha azonban az emberek azt látják, hogy a kormány rendszeresen felrúgja a játékszabályokat, nem lesz meg az ehhez szükséges bizalom.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG