1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A befektetők részéről az arany irányába mutatkozó kereslet most első alkalommal haladta meg az ékszeripar igényét
A befektetők részéről az arany irányába mutatkozó kereslet most első alkalommal haladta meg az ékszeripar igényét. Az Erste elemzőinek véleménye szerint szó sincs lufiról és az aranyár egészen 2300 dollárig emelkedik 2012 végéig.

Az elmúlt tíz évet tekintve az arany minősül a legjobb befektetési eszköznek - áll az Erste Group aranypiaci elemzésében. A nemesfém árfolyama 2001 óta majdnem ötszörösére nőtt, euró alapon számolva pedig évente közel 13,5 százalékkal emelkedett. Az indiai, a szaúd-arábiai és a kínai központi bank aranyvásárlásai miatt 20 év után idén először a jegybankok ismét nettó vásárlókká váltak. Az Erste Group elemzői szerint ez a bikapiac újabb szakaszát jelzi. Számos piaci szereplő nehezen tud különbséget tenni a bikapiac és a lufi között. Megannyi múltbéli példák alapján az Erste úgy véli: amit pillanatnyilag látunk a grafikonon, az semmiképpen sem lufi.

Minthogy a papírpénzbe vetett bizalom folyamatosan csökken, az arany stabil értéke ismét megmutatkozik, csakúgy, mint már annyiszor az évszázadok során. Az elemzés szerint az államadósság és az aranytartalékok összevetésének eredménye jelzi a legjobban, hogy a jelenlegi árfolyam messze nem jelent aranylufit. Az Egyesült Államok aranytartaléka jelenleg a GDP 1,85 százalékára rúg. 1940-ben ez az érték meghaladta a 20 százalékot, 1980-ban is közel állt a 7 százalékhoz. Ha az Egyesült Államok államadósságának 10 százalékát aranyra váltanánk, az arany ára 4500 dollárra kúszna fel.

A szakértők azt jósolják, hogy az arany ára középtávon mintegy 2300 dollár lesz, egyéves időtávra unciánként 1600 dolláros árat jósolnak. Az arany árának világpiaci emelkedését két rendkívül erős emberi érzelem, a félelem és a mohóság vezérli. Elképzelhető, hogy e két tényező kombinációja állítja parabolikus pályára az aranyárat az emelkedő trend utolsó szakaszában - állítják. Az alapvető technikai feltételezés alapján – miszerint az ellenállási pontból támasz lesz – az ezer dolláros küszöb stabil támasztéknak tűnik. Az elemzők úgy vélik, az aranyár idén nem fog beesni ezen érték alá.

Az arany iránt megmutatkozó befektetői kereslet továbbra is növekvő tendenciát mutat, 2009-ben már elérte az 1270 tonnát - állapítják meg. Ebben a körben kiváltképp az ún. ETF-ben megtestesülő mennyiség (594 tonna) nőtt jelentősen. A várakozások szerint az arany fokozatosan egyre nagyobb súllyal képviselteti majd magát a portfóliókban és a nagyobb fedezeti alapok is egyre vonzóbbnak találják az aranyat - jósolják. Az aranyról gyakran azt tartják, hogy a pénzügyi rendszer összeomlására játszó világvége-próféták, pesszimisták, és a félelemkeltéstől sem visszariadó spekulánsok kedvenc befektetési formája, sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az arany évezredekre visszanyúló történelemmel rendelkező, kiváló portfólió-biztosítás – mondta Ronald Stöferle, az Erste Group aranypiaci elemzője.

Az elemzés szerint az arany az a valuta, amelyet a szabadpiac az elmúlt évezred során értékmérővé választott. Mindig az arany jelezte a fiskális és monetáris rendszerek egészségi fokát, valamint az inflációt. Az arany nincs kitéve likviditási kockázatnak, az egész világon elfogadják, éjjel-nappal kereskednek vele.

Ráadásul az aranyhoz nem társul hitelkockázat, és sosem fog teljesen elértéktelenedni - jelzik. Az arany és a nemesfémek jelentik az egyetlen olyan eszközkategóriát, amely inflációs és deflációs környezetben is fenntartható módon őrzi meg értékét, ráadásul az elemzés szerint rendkívül valószínűtlennek tűnik a termelési kapacitások esetleges gyors felfutása. Gyakorlatilag az összes papíralapú devizáról elmondható, hogy hosszú távon veszít az értékéből az arannyal szemben – jelentette ki Ronald Stöferle mintegy magyarázatként arra, hogy miért ítéli meg pozitívan az aranyár alakulását.
 
A tendenciák alapján elmondható, hogy 2010-ben az arany árfolyama levált a dollárról. Az elemzés szerint a legújabb trend azt sugallja, hogy az erősebb dollár nem feltétlenül jelent gyengébb aranyárat. Az arany ára a dollár-rali ellenére magasan maradt, olyannyira, hogy új rekordot ért el, ez pedig ez Erste véleménye szerint akár a bikapiac újabb fázisának előjele is lehet.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG