1p
Az exportorientált feldolgozóipar beruházásai miatt az első negyedéves adatok némileg meglepőek. Az oktatási beruházások robosztus módon növekedtek egy év alatt
2011 I. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, azonban az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 1,7%-kal emelkedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most publikált adataiból.

A beruházások első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 1,1%-os csökkenésén belül az építési beruházások 8,0%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól; a gép- és berendezésberuházások viszont – főként a feldolgozóiparnak köszönhetően – 4,2%-kal nőttek a KSH szerint.

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztráltunk. Az előző évi növekedés után a szállítás, raktározás ág beruházásainak volumene 2011 első negyedévében 32,3%-kal volt alacsonyabb, aminek oka az autópálya-, a vasút, a városi személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak előző év azonos időszakához viszonyított jelentős csökkenése. A lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 20,1%-kal maradt el az előző évhez képest.

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág beruházásai 14,6%-kal estek vissza a távközlés alág volumencsökkenésének következtében. A tavalyi szinthez képest elmaradtak a beruházások a közigazgatásban (32,7%), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (7,8%), az építőipar (7,1%) és a lízinget is tartalmazó adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban (5,1%) is.

A KSH adataiból kitűnik, a beruházások csökkenő tendenciája ellenére néhány ágban növekedés tapasztalható. Az exportorientált feldolgozóipar beruházásai 38,4%-kal nőttek, az alágak többségében volumennövekedés mutatható ki. Számottevően emelkedtek a beruházások a gumi-, műanyag, nemfém ásványi termék, a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital, dohány alágakban is.

A jövőbeli növekedéshez ma kellenek a beruházások

A kiskereskedelmi forgalom stagnálása mellett az első negyedéves beruházási adatok csökkenő trendje is azt mutatja, hogy a gazdasági növekedésünk egyelőre egy lábra, az export bővülésére támaszkodik.

A beruházások vártnál kisebb bővülésében azonban a feldolgozóipar teljesítményén keresztül már megmutatkoznak a nagy, elsősorban autóipari beruházások pozitív hatásai is - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az idei évben a különadók hatásaként mindenképpen számolni lehet a fejlesztések visszafogására, mivel azonban a beruházások többsége jellemzően több negyedév alatt valósul meg, így a különadó hatása sem feltétlenül az első negyedévben, hanem az év során folyamatosan jelenik majd meg.

Ezt a negatív folyamatot ellensúlyozza az első negyedévben a feldolgozóipar kiemelkedő teljesítménye, amelyet a főként a német gazdasági növekedés hatására bővülő export mellett az autó- és elektronikai iparban történt nagyberuházások ösztönöztek.

Emellett ugyan több ágazatban – energiaiparban, oktatásban – is számottevő bővülés mutatkozik, ezek súlya azonban lényegesen elmarad a főként a lakásépítések miatt 20%-kal csökkenő ingatlan beruházások negatív hatásától – elemezte a szakember.

A régió többi országával, főként Lengyelországgal, Csehországgal összehasonlításban a beruházások dinamikája egyelőre kifejezetten kedvezőtlennek mondható. Ami ennél is fontosabb azonban, hogy a jövőbeli növekedéshez már ma kellenek a beruházások.

Az idei évre tervezett GDP növekedés eléréséhez és a költségvetési célok megvalósításához, ezzel együtt pedig a tőkepiacokon kiharcolt kedvező megítélésünk megtartásához mind a nagyvállalati, mind a kkv szektor beruházásaira nagy szükség van – tette hozzá Horváth.

Az energiaipar beruházásainak jelentős növekedése (39,9%) erőműépítések, hálózatbővítések, fejlesztések következménye. Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene az előző negyedévekhez hasonlóan kiemelkedően bővült (54,7%) a széles körű intézménybővítések, -felújítások eredményeképpen. A humán-egészségügyi, szociális ellátás ág volumene az alacsony bázist követően, uniós forrásból megvalósult projekteknek köszönhetően 21,9%-kal nőtt - így a KSH.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység ág volumene a tavalyi 12,4%-os csökkenést követően idén 6,0%-kal emelkedett. Az egyéb szolgáltatás ág 40,3%-os növekedésében főként gyógyfürdő-beruházások játszottak szerepet. A földgázkitermelés ágazatban megvalósult nagyberuházás miatt megkétszereződött a bányászat beruházásainak volumene (97,0%) az egy évvel korábbihoz képest.

Fordulatról beszél az NGM és az elemzők is

A vártnál kevésbé csökkent az első negyedévben a beruházások volumene az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy látják, elérkezett a fordulópont a beruházásoknál, és az év hátralévő részében már fokozódó bővülésre lehet számítani.

 Az NGM közleményében azt írta, hogy megindult a fordulat a gazdaságban: 1,7 százalékkal emelkedett a nemzetgazdasági beruházások volumene az előző negyedévhez képest, amire utoljára 2007 negyedik negyedévében volt példa. Hozzáteszik: dinamikusan, 38,4 százalékkal bővült a feldolgozóipari beruházások volumene, ami az exportorientált gazdasági növekedés gyorsulásának alapjait teremti meg.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője úgy fogalmazott, az összetételt tekintve nem okoztak meglepetést az adatok. Mint mondta, számítani lehetett a feldolgozóipari beruházások robosztus növekedésére, amely továbbra is húzni fogja az összberuházások eredményét. Hozzátette: önmagában a Mercedes beruházása is érdemben javította az adatokat, az Audi és az Opel fejlesztése pedig ezt még fokozni fogja.
Az elemző szerint az sem meglepő, hogy a lakásberuházások volumene csökkent, úgy vélte, ez még nem érte el mélypontját.

A többi ágazat vegyesen alakult - mondta Suppan Gergely, aki kiemelte a szállítási beruházásokat, amelyek szerinte jövőre kaphatnak lendületet. Külön szólt a telekommunikációs beruházásokról, szerinte a nyár elején itt is fordulat következhet be. Emlékeztetett arra, hogy mindhárom mobilszolgáltató társaság bejelentette már, hogy hálózatfejlesztésbe kezd még az idén. A TakarékBank elemzője arra számít, hogy az idén a beruházások 2,5-3,0 százalékkal bővülnek.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a számok nagyjából megfeleltek várakozásaiknak. Kiemelte: az a kettősség, amely az egész gazdaságot jellemzi, miszerint az export jól termel, a belgazdaság pedig még gyengélkedik, a beruházás statisztikájában is megfigyelhető. A szakértő arra számít, hogy az építési beruházások lassan megindulnak, míg a járműberuházások robosztus növekedése lassulni fog.

Előrejelzése szerint enyhe növekedés indulhat el a beruházásokban, és az idei évben az állóeszköz-felhalmozás 2 százalékkal bővül.

Az NGM szerint bár az előző év azonos időszakához képest visszaesés figyelhető meg, a csökkenés mértéke 2008 első negyedéve óta a legkisebb, ami a gazdasági fordulatot jelzi.

Az egyértelműen kedvező tendencia nagyrészt a feldolgozóipar gyorsuló ütemű beruházásainak köszönhető. A felfutó külső kereslet, illetve egyes nagyberuházások miatt az exportorientált alágak többségében bővülés tapasztalható - olvasható a minisztérium közleményében. A tárca kiemelte az oktatási beruházások EU-támogatásoknak köszönhető rendkívül dinamikus, 54,7 százalékos, illetve az energiaszektor közel 40 százalékos volumennövekedését. A lakásépítések erőteljes visszaesése miatt ugyanakkor az ingatlanügyletek beruházásai továbbra is csökkennek - teszik hozzá.

Jóllehet az építési beruházások az első negyedévben is visszaestek, a gép- és berendezés beruházások 2008 harmadik negyedéve óta először bővültek, ami főként a feldolgozóipari beruházások impozáns mértékű növekedésére vezethető vissza.

A dinamikusan bővülő feldolgozóipari beruházások mentén létrejövő kapacitások fokozatos termelésbe állítása nagymértékben elősegítheti az exportorientált gazdasági növekedés gyorsulását az év második felétől - véli az NGM.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG