1p
Pesszimista oldalról olyan gépeket vizionálnak a jövőkutatók, amelyek elvégzik helyettünk a munkát, tovább növelve ezzel a munkanélküliséget és a valóság elől a virtuális világba menekülő embertömegekre számítanak
Pesszimista oldalról olyan gépeket vizionálnak a jövőkutatók, amelyek elvégzik helyettünk a munkát, tovább növelve ezzel a munkanélküliséget, a valóság elől a virtuális világba menekülő embertömegekre számítanak és erejükön felül új kütyüket vásárló modern társadalmat látnak. A pozitív szemlélet képviselői szerint viszont kényelmesebbé válik az életünk, amely a fejlett egészségtudománynak köszönhetően igen hosszúra is nyúlhat, sőt, akár egyfajta halhatatlanságra is szert tehetünk. Vajon melyik a valószínűbb jövőkép?

Az embereket mindig is különösképpen foglalkoztatta a jövő. Gondoljunk csak a Jules Verne könyveiben található víziókra, Némó kapitány tengeralattjárójára, vagy éppen Isaac Asimov „fantazmagóráira”. A jóslás is ősidők óta elterjedt, bár a mai napig nem kapott valódi tudományos alapokat. Ez utóbbi feltételnek azonban teljes mértékben megfelel a jövőkutatás, amely a társadalomtudományok körébe tartozik. Nem jósol, nem találgat, hanem a rendelkezésre álló információk összegzésével kikövetkeztet valószínűnek tűnő szcenáriókat.

Egyszemélyes, repülő autók, élet a Marson, fejátültetés

Az elmúlt évtizedek érdekes ötletei, víziói között számtalan érdekességgel találkozhatunk. Egy hatvanas évekbeli tanulmány szerint az ezredforduló óta már kis repülő autókkal kellene utaznunk, és nem csak a bolygónk légterében, hanem például a Marson is, amelyet az emberiség ekkorra már lakhatóvá tett. A korabeli tudósok azt is előrevetítették, hogy az orvostudomány már a 2000-es években képes lesz arra, hogy teljes fejátültetéseket is végezhessen. Ezek a mostanáig be nem vált felvetések azonban nem biztos, hogy akkora tévedéseken alapulnak, hiszen tudományos alapja mindegyiknek van, „csak” az időzítéssel lehet egy kis probléma.

Mióta beszélhetünk jövőkutatásról?

A jövőkutatás szervezett formája fél évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza: 1960-ra datálják a megjelenését. 8 évvel később már hazánkban is elkezdtek foglalkozni ezzel a társadalomtudomány-ággal, amely itthon a MTA Jövőkutató Bizottságának megalapításával kapott intézményes alapokat.

Sőt, bizonyosan vannak olyan tudományos felfedezések is, amelyek egyelőre íróasztal-fiókokban porosodnak, ugyanis az emberiség még nincsen felkészülve a „befogadásukra” – mondta a Privátbankár.hu-nak Dr. Lentner Csaba. Az MTA Jövőkutatási Bizottságának tagja hozzátette: egyes új találmányokat egyszerűen nem lehet még felhasználni, ugyanis azok könnyen a társadalom ellen fordulhatnának.

A technológiai fejlődés így is rendkívüli módon felgyorsult napjainkra. Míg a rádió vagy a televízió megjelenése és széleskörű elterjedése között hosszú évtizedek teltek el, addig ma már egy-egy új találmány pillanatok alatt eljut széles rétegekhez. Ráadásul bizonyos területeken az egyes technológiai ugrásokhoz is alig kell eltelnie néhány évhez. Emlékezzünk csak vissza, hogy a 90-es években milyen korszerűnek számított egy 1,44 megabyte tárhellyel rendelkező floppy-lemez. Ezzel szemben ma már egy kis pendrive-on ennek sokezerszerese mozgatható egyik készülékről a másikra. A mobiltelefonok elterjedése és a videotelefonálás megjelenése között is alig telt el néhány év. Vajon mivel járhat, hogy így „felpörgött” a technológiai fejlődés?

Az igazi veszély: az elértéktelenedés

„Akkor vagy igazán menő, ha mindenki előtt jársz.” Napjainkban még a reklámok is ezt hirdetik, és ezáltal sokakat rábírnak, hogy az úgynevezett technológiai mainstreammel, a főárammal haladjanak, sokszor valódi anyagi lehetőségeiken felül. A 2006-os gazdasági világválság előtt ennek a bankok hitelezési gyakorlata sem szabott határt. Sőt, egy „átlagos” fogyasztó szinte elhihette, hogy felesleges bármire is várnia, egy egyszerű hitellel akár a legmodernebb kütyükhöz is azonnal hozzájuthat. A válság aztán némileg visszavetette ezt a tendenciát, azonban sokan (természetesen a lakás- és gépjármű hiteleket is ideértve) benne ragadtak az adósságspirálban.

Azáltal, hogy a technológiai fejlődés egyre nagyobb léptékkel és egyre gyorsabban halad, valamint a térbeli és időbeli elterjedés is felgyorsult, együtt járhat, hogy egyfajta elértéktelenedés megy végbe, és ezáltal hamar múlandóvá válnak a korábbi eszközök, találmányok. Egy 2 évvel ezelőtt gyártott mobiltelefon ma már elavult, „ciki”, egy videolejátszó is ma már szinte értéktelennek számít, ahogyan például egy kazettás magnó is. Az viszont megfigyelhető, hogy ez a gyorsulás nem feltétlenül vitte előbbre az életminőséget és az emberek közötti kapcsolatokat - hívta fel a figyelmet Lentner Csaba.

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rektor-helyettese kifejtette: általában egyes generációk „magukkal visznek” bizonyos technológiákat és ragaszkodnak hozzájuk. Általánosan jellemző ugyanis, hogy minél fiatalabb valaki, annál nyitottabb az újítások befogadására. Az is érzékelhető, hogy a tehetősebb, középkorú vagy idősebb réteg egy idő után ismét értékelni, használni kezdi a régi eszközöket. Vegyük csak a bakelitlemezek vagy a festmények példáját! Hány és hány gyűjtő foglalkozik velük!

Menekülés az ismeretlenbe

A „spillover” hatás

Technikai vívmányok sokszor keletkeznek egy adott iparág területén, majd később „átszivárognak” olyan területre, ahol akár nagyobb haszonnal is járhatnak a társadalom számára – vázolt egy érdekes folyamatot Lentner Csaba. Ugyanígy előfordul az is, hogy egy sci-fi műben megjelenő ötlet ihleti meg a feltalálókat, akik ezután nekilátnak kifejleszteni az adott újítást, így a tudományos fantazmagória pozitív „spillover”, azaz átcsorduló hatást eredményezhet.

Érdekes az is, hogy a virtuális világ fejlődése miként hat és hathat a jövőben az emberekre. Vajon belekergetnek minket vagy megyünk mi magunktól is?

Léteznek ma már olyan játékok (mint például a Second Life), ahol akár egy új, „teljes életünk” lehet, és miután megalkottuk ideális profilunkat, kapcsolatokat alakíthatunk ki a többi felhasználóval, és szinte bármi olyat megtehetünk, amit a valódi világban is. Sőt! Az ott keresett pénzünket akár „igazi” dollárra is becserélhetjük.

És ha ez még nem lenne elég, az egyik legnevesebb mai jövőkutató, Ian Pearson szerint a nanotechnológia segítségével hamarosan olyan áramköröket nyomathatunk majd a kezünkre, amely összekapcsolódik az idegeinkkel, így valóságosként élhetjük át a virtuális tapintást.

A brit jövőkutató - akinek 10 éves távlatban eddig átlagosan 85%-os pontossággal jöttek be előrejelzései - azonban még ennél is durvább dolgokat vizionál néhány évtizeddel későbbre: szerinte a virtuális világban nem számítanak majd az „evilági” anyagi javak és az itteni „szegények” ott majd bármilyen gazdagok lehetnek. Ráadásul a nanotechnológia, biotechnológia és az informatika kombinálásával megoldható lesz majd mindenki számára az öröklét, azaz a halhatatlanság! Ha testünk meghal, a memóriánkat áttöltjük majd egy másikba, és így korlátlan ideig élhettünk. Pearson úgy látja, 2050-2060 után a halál csupán egy választható lehetőség lesz bárki számára.

Ez lehet a jövő? Egyfajta saját magunk által választott Mátrix? Ahol azzá válhatunk, akivé csak szeretnénk, és számtalan más előnnyel is kecsegtethet bennünket. Elmenekülhetünk a valóság elől és a virtuális valósággal bástyázhatjuk körül magunkat, örökké élve?

Ennek veszélyeit nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert bár a hatás nem egyértelműen kiszámítható, azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy ez egyfajta elidegenedéshez vezethet és megváltoztathatja az alapvető prioritásokat – hívja fel a figyelmet Lentner Csaba.

Jövő a jelenben

Hogy pontosan mik lehetnek 10-15 év múlva a használati eszközeink, nem lehet igazán tudományos eszközökkel meghatározni. De hogy a közeljövő találmányai mik lehetnek, az könnyebben kitalálható. A közelmúltban, a Magyar Innovációs TechShow 2011-en bemutattak számtalan érdekes magyar találmányt.

Elképzelhető, hogy egy új eszköz, a „nagymama-figyelő” segítségével a jövőben sokkal inkább szemmel tudjuk majd tartani és vigyázhatunk a nagymamára, vagy például a házibulikban, szórakozóhelyeken, esetleg éttermekben a kedvenc zenéinket játsszák majd, és mindezt külön kérés nélkül. Az is népszerű program lehet, amellyel az összes interneten fellelhető információ alapján megtudjuk, melyik étterembe érdemes mennünk, hogy mondjuk a környék legjobb árú paprikás krumpliját ehessük. Az is lehet, hogy hamarosan már szemüveg nélkül, egyszerre többen nézhetünk majd 3 dimenziós filmet saját otthonunkban, vagy hogy bárhol is járjunk a világban, mobiltelefonunk segítségével vásárolhatjuk majd meg és mutathatjuk fel közlekedési bérletünket. Az üzleti életben hasznos lehet az a megoldás is, amely telefonhíváskor számítógépünk képernyőjén azonnal kijelzi a hívó félről interneten fellelhető összes információt. Az üzleteknek közvetett módon hasznot, a vásárlóknak pedig gyorsabb és célzottabb kiszolgálást eredményezhet az az arcfelismerő és elemző rendszer, amelyik egy bevásárlóközpontban megállapítja a boltba érkező vásárló preferenciáit.

Hogy mit hoz a jövő, nem tudhatjuk pontosan. Azonban lényeges, és a jövőkutatás egyik fontos tézise éppen az, hogy a jövőt mi magunk alakítjuk, így bárhogy is legyen, az – az előre fel nem mérhető külső hatások kivételével - csakis rajtunk, a társadalom egészén múlik.

Privátbankár - Szilágyi Balázs

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG