1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem valószínű, hogy a magyar jegybankot megakadályozza a további kamatcsökkentésben az élelmiszerár-infláció múlt havi kiugrása, mert az MNB Monetáris Tanácsa az élelmiszeráraknál jelenleg jobban figyel a piaci kockázati prémiumokra, és attól tart, hogy a túl hosszú ideig feszesen tartott pénzügypolitika emeli a recesszió kockázatát - áll az egyik vezető londoni befektetési ház elemzésében, amely az MNB döntéshozóival tartott budapesti megbeszélés alapján készült.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a befektetői körnek kiadott csütörtöki londoni jelentés szerint a minap a Monetáris Tanács "galamb többségét képviselő" Oblath Gábortól és Neményi Judittól hallgattak meg tájékoztatást, és a ház ennek alapján visszaállította eredeti előrejelzését a már októberben várható negyed százalékpontos magyarországi kamatcsökkentésről.

Az elemzés szerint a budapesti találkozó előtt a JP Morgan "fontolgatta", hogy a 7,00 százalékos év végi MNB-kamatszintről szóló eredeti prognózisát 7,25 százalékra emeli a szeptemberi inflációs adatsor azon elemei miatt, amelyeket az inflációs kockázat növekedésének "egyértelmű" jeleiként értelmezett. A monetáris tanácsi tagokkal folytatott budapesti megbeszélése nyomán azonban a ház kitart eredeti kamatpálya-prognózisa mellett, áll az elemzésben.

Az ismertetés szerint a monetáris tanácsi tagok "legalábbis egyelőre" meglehetősen derűlátók az élelmiszerár-kiugrással kapcsolatban. Jóllehet elismerik, hogy a jelenség rövid távon növeli az inflációt a korábbi várakozásokhoz képest, ugyanakkor jórészt átmeneti sokknak tartják, amely szerintük valószínűleg nem fog belezavarni a középtávú kilátásokba, sőt a 2008 végi inflációt a bázishatások révén lejjebb is viheti.

Mindezek alapján az MNB-döntéshozók továbbra is helytállónak tartják azt a nézetet, hogy a 2009-es inflációs cél teljesül. Kiemelték azt is, hogy az áfa- és takarékossági hatásoktól megtisztított, éves szintre vetített, szezonális kiigazítással számolt negyedévenkénti maginflációs pálya lefelé tart - bár az ugyanígy számolt havi összevetésű maginfláció nem -, és a szolgáltatási, valamint a beruházási javak csökkenő inflációja hozzájárul a feldolgozott élelmiszerek árkiugrásának ellensúlyozásához, áll a JP Morgan ismertetésében.

A beszámoló szerint mindkét monetáris tanácsi tag hangsúlyozta, hogy a hazai fogyasztás gyengesége is segíti az élelmiszer- és energiaár-sokkok hatásának enyhítését.

Neményi Judit a JP Morgan idézete szerint azt mondta: az inflációs várakozások kordában tartásának legjobb módja a feszes költségvetési politika. Hozzátette: ha a pénzügypolitika "túl hosszú ideig marad túl feszes", az már növelheti a recesszió kockázatát.

Neményi szerint "nem lenne igazán kívánatos" a forint további erősödése a 250 alatti tartományban. Az MT-tag felidézte, hogy a jegybank elemzői szerint a 2009-es infláció 250 forintos euróárfolyammal és 6,50 százalékos alapkamattal is teljesíthető - áll a londoni befektetési ház ismertetésében.

A JP Morgan beszámolója szerint Neményi Judit annak a véleményének is hangot adott, hogy a pénzügypolitikának követnie kell a piaci kockázati felárak változásait. A monetáris tanácsi tag szerint, ha a kamatdöntő testület nem követi kamatcsökkentésekkel a kockázati prémiumok csökkenését, abból a piaci szereplők azt a következtetést vonhatják le, hogy az MNB-nek van valamilyen kedvezőtlen információja az inflációról vagy a költségvetési adatokról.

Oblath Gábor a londoni ház elemzőinek adott tájékoztatón az ismertetés szerint "hasonló szellemben" nyilatkozott, mondván: a kamatmódosítás két fő tényezője az inflációs kilátások és a piaci viszonyok/kockázati prémiumok változása.

Mindkét monetáris tanácsi tag szerint ez utóbbi még változatlan inflációs kilátások mellett is lehetővé teszi a kamatcsökkentést, és ez nem is számítana monetáris enyhítésnek, mivel egyszerűen az erős forintárfolyam alacsonyabb kamatszinttel történő ellensúlyozásáról lenne szó, a tényleges monetáris kondíciók változása nélkül, áll a JP Morgan Londonban kiadott beszámolójában.

A jelentés szerint mindkét MT-tag kifejtette "a szokásos, obligát véleményt" az inflációs várakozások emelkedése jelentette kockázatokról és a folyó bértárgyalások fontosságáról, de a JP Morgan elemzőinek benyomása szerint egyikük sem hisz erőteljesen abban, hogy ezek a tényezők valóban kisiklathatják a dezinflációs folyamatot.

Jelenleg mindenesetre úgy tűnik, hogy a Monetáris Tanács "galamb tagozata" inkább kihasználná most a kedvező piaci hangulatot, ahelyett, hogy megvárná a bértárgyalások kimenetelét, áll a JP Morgan csütörtöki londoni beszámolójában. A ház - a kedvező piaci viszonyok fennmaradását feltételezve - jövőre 6,50 százalékig süllyedő MNB-alapkamattal számol.

A béradatok bátoríthatják a "kamatőröket"
Az energiaárak gyorsították az inflációt az EU-ban
Már szeptemberben folytatódhat a kamatcsökkentés (hanganyag)

MTI

 

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG