1p
"A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni" Magyarország csatlakozását az eurózónához - jelentette ki szombaton Orbán Viktor, hangsúlyozva azt is, hogy tévesek azok a sajtóhírek, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna. A piaci elemzők szerint pozitív, hogy a kormányfő cáfolta az inflációs cél megemelését
"A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni" Magyarország csatlakozását az eurózónához - jelentette ki szombaton Orbán Viktor, hangsúlyozva azt is, hogy tévesek azok a sajtóhírek, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna. Az MTI által megkérdezett piaci elemzők szerint pozitív, hogy a kormányfő cáfolta az inflációs cél megemelését.

A miniszterelnök budapesti sajtótájékoztatóján a pénteki brüsszeli Európai Tanács-ülésen történtekkel kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik. Orbán Viktor kijelentette, ez nem a szétesése vagy a szakadása az Európai Uniónak, hanem pusztán az eurózóna tagállamainak erőfeszítése az euró megmentése érdekében. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint az eurózónához való csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába. Magyarország azonban nem támogathatja az egységes adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne a versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben - adta hírül az MTI.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy szerinte a következő 2-3 hónapban a monetáris politika átalakításával létre kell hozni a kormány és az új, kibővülő monetáris tanács között az együttműködés higgadt és hatékony formáját, a mostani ugyanis káros a gazdaságra.

Előnyös lehet, hogy nem változott a hiánycél

Álláspontja szerint "újra meg kell nyitni" a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát Surányi György korábbi és Simor András jelenlegi jegybankelnök között, amely a monetáris politika eszközeiről és céljairól szól. Mint mondta, a monetáris politika "a lassú mozgású sportok közé tartozik", vagyis nyugodtság kell hozzá, nem "rángatással" kezelni. Az inflációs céllal kapcsolatban az MTI által megkérdezett elemzők egyöntetűen azt mondták, pozitív, hogy a kormányfő cáfolta a megemelését.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője azt mondta, kifejezetten pozitív, hogy a kormány nem akarja megemelni az inflációs célt. (Az inflációs cél jelenleg 3 százalék, amit a jegybank és kormány korábban közösen tűzött ki.) Orbán Viktornak a kormány és a közeljövőben felálló új monetáris tanács kapcsolatára vonatkozó kijelentésére kifejtette: jelenleg nincs meg a bizalom a Magyar Nemzeti Bank mostani monetáris tanácsa és a kormány között, a bizalom megléte pedig feltétele a kormány és a monetáris politikát formáló monetáris tanács együttműködésének. Kiemelte ugyanakkor, hogy az új összetételű tanács és a kabinet között meglesz a bizalom.

A Simor-Surányi-vitával kapcsolatos felvetést a vezető elemző úgy értékelte, hogy itt nincs többről szó, mint arról, hogy a miniszterelnök szerint itthon is le kellene folytatni azt a vitát a jegybankok szerepéről, ami külföldön napjainkban is zajlik, nevezetesen azt a szakmai eszmecserét, hogy a jegybankoknak hogyan kívánatos tevékenykedniük a mostani válság idején.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint is fontos kijelentés, hogy Orbán Viktor megerősítette: a kormány nem tervezi az inflációs cél megemelését, erről ugyanis több találgatás jelent meg az elmúlt időszakban a sajtóban. Ezt a lépést a piacon nem nézték volna jó szemmel, mert a hitelességet egyértelműen rontotta volna, ezért a híresztelések cáfolata mindenképpen pozitív üzenet a piacok számra, erre akár erősödhet is a forint - mondta az elemző.

Nem vagyunk még elég érettek az euróra

Suppan Gergely nem tartja problematikusnak azt sem, hogy a kormányfő nem ígér 2020 előtt eurót, hiszen a legtöbb kelet-európai országban jelenleg fel sem merül a 2019 előtti csatlakozás az eurózónához.

A londoni elemzők szerint is 2019-2020-ban lehet magyar és térségi eurócsatlakozás

Magyarország és a többi térségi euróövezeti tagjelölt legkorábban 2019-2020-ban, sőt esetleg csak az azt követő évtizedben csatlakozhat az euróövezethez, és ha az uniós hatóságok az egyes tagállamokat sújtó adósságválság nyomán szigorítják az államadósság-rátával kapcsolatos maastrichti csatlakozási feltételek alkalmazását, azt elsősorban Magyarország szenvedheti meg - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője emlékeztetett: nem először hangzott el az, hogy az euróbevezetésre az évtized vége előtt nem lesz lehetőség. Úgy vélte, amit mondott a miniszterelnök, az reális felmérése a jelenlegi helyzetnek. Egyrészt Magyarország nyilvánvalóan nem érett az euró bevezetésére, és a következő egy-két évben nem is válik azzá. Másrészt az eurózónában olyan irányba mennek a dolgok - és erről beszélt a kormányfő is -, ami egy jóval egységesebb euróövezet irányába terelné a tagállamokat, és ez a költségvetési és adópolitika egységesítését is jelenti. Ebben a tekintetben valóban úgy tűnik, hogy Magyarország érdekei nem esnek egybe azzal, ami megfelel az eurózóna fő gazdaságai, Németország és Franciaország igényeinek - fejtette ki.

Csaba László akadémikus, egyetemi tanár Orbán Viktor kijelentésére úgy reagált: minél előbb be kell vezetni az eurót Magyarországon, lehetőleg 2020 előtt. A miniszterelnök által felvetett 2020. évi euróbevezetés túlságosnak távolinak tűnik. A közgazdász professzor kijelentette: fontos és előremutató kijelentés a miniszterelnök részéről, hogy hitet tett a 3 százalékos inflációs cél megtartása és az idei államháztartási deficit 3 százalék alá szorítása mellett. Ez, valamint a februári kiigazítási csomag és az államadóság tervezett csökkentése elősegítheti a Magyarország iránti piaci bizalmatlanság eloszlatását.

A monetáris politika eszközrendszeréről, a kamatokról és a forint árfolyamáról nem szerencsés a nyilvánosság előtt vitázni, így a Simor-Surányi-vita újranyitását is inkább szaklapokban, szakmai fórumokon, egyetemi tantermekben kellene lefolytatni - véli Csaba László, majd jelezte: annál is inkább, mivel a Surányi György által felvetett gondolatok a "nem konvencionális gazdaságpolitika" jegyében születtek, és a volt jegybankelnök véleményével szemben a szakma többsége, "úgy kilencven százaléka" fenntartásokat hangoztat - közölte a távirati iroda.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG