1p
Megszületett a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között a devizahitelesek mentőcsomagjáról. Ennek részeként megszűnik a lakásárverezési moratórium, az árfolyamokat pedig rögzítik.
Megszületett a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között a devizahitelesek mentőcsomagjáról. Ennek részeként megszűnik a lakásárverezési moratórium, az árfolyamokat pedig rögzítik.

Megszűnik a lakásárverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok - közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.

Száznyolcvan forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében - közölte a miniszterelnök. Azt a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni ezzel.

Az euró árfolyamát 250 forinton, 100 japán jenét pedig 200 forinton rögzítik a devizaheitelesek megmentésére kidolgozott akciótervben - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét -mondta Orbán Viktor.

Létrejön a nemzeti eszközkezelő is - jelentette be a miniszterelnök.

MSZP: az intézkedések nem segítenek a devizahiteleseken

Az MSZP szerint nem jelentenek megoldást a devizahitelesek számára a kormány által megsegítésükre hétfőn bejelentett intézkedések.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a miniszterelnök és a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedések részletei még nem ismertek, számos fogalom mellett nem érthető például az ingatlanárverések logikája.

Hozzátette: továbbra is igen magasak a törlesztő részletek mértékét befolyásoló tényezők, például a devizaárfolyamok és az ország kockázati felára. Szanyi Tibor mindezek miatt úgy vélte: a kormányzati bejelentéseket óvatosan kell kezelni, a devizahitelesek terhe ugyanis nem csökken, csak időben eltolódik.

A kormányfő közölte: az eszközkezelő két módon tud segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak. Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét - mondta a miniszterelnök.

Otthonvédelmi kamattámogatást vezet be a kormány - közölte a orbán Viktor.

Elmondta: támogatni fogják azok hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket.

Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is - tette hozzá.

Az akcióterv az Országgyűlés elé kerül majd, törvény fog születni róla. A parlamenti előtti vitát pedig akkor fogják lezárni, ha a szociális konzultáció devizahitelesek megsegítésére vonatkozó kérdéseire megérkeztek a válaszok, és azokat fel tudták dolgozni - közölte a miniszterelnök.

5 pontban megállapodtak, 3-ban nem

Nagyon kemény megbeszélések után sikerült találni néhány olyan, húsbavágóan fontos pontot, amelyben egyetértés jöhetett létre a magyar bankvilág és a kormány képviselői között - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva: a hitellel otthont vásároló magyarok az előző nyolc év legnagyobb veszteseivé váltak; a devizahitel kockázataira, az árfolyamváltozás veszélyeire és a néhány évvel ezelőtt már látható gazdasági összeomlásra az elmúlt nyolc évben senki nem figyelmeztette őket. Kiemelte: "a mi álláspontunk az, hogy (...) aki becsülettel dolgozik, az nem maradhat otthon nélkül".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a megállapodással jelentős előrelépés történt az örökölt bombák hatástalanításában. Úgy vélekedett, a legfontosabb kérdésekben - árverezési moratórium, árfolyam védősáv - sikerült megegyezni, ennek köszönhetően egy átlagos svájci frank hiteladósnak havonta 15 ezer forinttal kevesebbet kell majd fizetnie.

Tárgyaltak a bankadó 2013-2014 utáni mértékéről, az "elsétálási jogról" és a hitelezés ösztönzéséről is a bankokkal, de ezekben nem jött létre megegyezés. A miniszter szerint érdemes a konzultációkat folytatni; a kormány és a bankok együttműködésében most új szakasz nyílt - mondta.

Korrekt megállapodást kötött a kormány és a bankszövetség, amely sok százezer ember helyzetét javíthatja - mondta Patai Mihály. A bankszövetség első embere a legfontosabbnak az árverezési moratórium feloldását nevezte, aminek szerinte jó hatása lesz az ingatlanpiacra, növeli az ingatlantulajdonosok biztonságát. Emellett az árfolyamgát bevezetését és a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrehozását emelte ki. Patai üdvözölte, hogy a konzultációk folytatódnak a kormány és a bankok között.

A nemzetgazdasági miniszter a kérdésekre válaszolva elmondta: a kilakoltatási kvótát fokozatosan oldják fel: 2011. július 1-jétől októberig csak a 30 millió forintnál nagyobb értékű és 20 millió forintnál magasabb hátralékú ingatlanokat árverezik el, október 1. és december 31. között negyedévente a lejárt, felmondott hitelek 2-2, 2012-ben 3-3, 2013-ban 4-4, 2014-ben pedig 5-5 százalékát.

A probléma újra jelentkezik majd 3 év múlva?

Elemzők szerint a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője azt mondta, ez átmeneti segítség, nem csökkenti, csak későbbre tolja a törlesztés egy részét. Mint mondta, kérdés, hogy hányan fognak élni ezzel a lehetőséggel, ha sokan választják, élénkítheti a belföldi keresletet.

Véleménye szerint a kihirdetett akcióterv korlátozhatja a svájci frank további erősödésének hatását.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt hangsúlyozta, hogy az árfolyamrögzítés azokon nem segít, akik nem tudják törleszteni hiteleiket. Azoknak, akik még képesek fizetni, átmeneti könnyebbséget jelenthet a törlesztési árfolyam rögzítése, de ezt a segítséget "kamatostul kell majd visszafizetniük" - hívta fel a figyelmet.

Az elemző arra alig látott esélyt, hogy például a svájci frank árfolyama elérje a 180 forintos szintet, így a különbözet - a rögzített és a valós árfolyam között - az ügyfelek tartozását növeli, vélhetően minden hónapban. Suppan Gergely szerint a svájci frank euróval szembeni gyengülése ellen hat a "bivalyerős lábakon álló" svájci gazdaság: a 15 százalékos folyó fizetési többlet, a szintén többletes jövedelemegyenleg, a nettó hitelező pozíció, és azok az adózási szabályok, amelyek miatt az alpesi ország adóparadicsomnak minősül.

A frankhiteleseknek egyedül az jelenthetne segítséget, ha a forint jelentősen erősödni tudna az euróval szemben.

Azt azonban nem árt észben tartaniuk a frankhiteleseknek, hogy aki él a törlesztőárfolyam rögzítés lehetőségével, annak el kell kezdenie a spórolást is, hiszen évek múlva a különbözetet is fizetnie kell - hívta fel a figyelmet.

A bankok számára az árfolyamrögzítés rövid távon ugyan segítséget jelenthet azzal, hogy kevesebb hiteles dől be most, a probléma azonban újrajelentkezik három év múlva. Ráadásul a megoldás a bankoknak kényszerhitelezést is jelent, elvonja a forrásokat, amit valahogy kezelniük kell - tette hozzá Suppan Gergely.

Az Equilor szerint alapvetően, nagyságrendjében és irányában az eddig hallott elképzeléseknek megfelelően alakul a csomag, viszont sok témában maradtak még kérdőjelek. Emlékeztetnek rá: arról nem szólt a megállapodás, hogy a pénzügyi szolgáltatók mérlegére kivetett különadó jövője nem képezte a mostani tárgyalások részét, vagyis 2012-őn túl is eredménykockázatként kell számolni a különadóval a két tőzsdén jegyzett hazai bank, az OTP és az FHB esetében. Az ebből fakadó bizonytalanság pedig nem csupán a bankok működésében hanem a tőzsdei kereskedésben (OTP, FHB) is visszaüthet a következő hetekben a befektetési társaság szerint.

Az FHB és az OTP árfolyama is gyengült kissé Matolcsy György azon bejelentését követően, hogy a bankadó 2012 utáni eltörléséről nem sikerült megállapodni. Az OTP a 6.000 forintos szintről 5.940 forintig, az FHB 950 forintról 940 forintig gyengült.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG