<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Harmadik negyedéves adatok alapján úgy tűnik, hogy a lízingpiac túljutott a mélyponton és már a konjunkturális szakaszba lépett, melyet jól mutat a vállalati kereslet élénkülése
A kis és közepes vállalkozások beruházások hajlandóságának egy éve tartó folyamatos visszaesése ellenére a lízingpiacon 1 év alatt jelentősen, több, mint 60 százalékkal nőtt az új gép-berendezés finanszírozás összege. Az új gépjármű értékesítésen belül azonban továbbra is alacsony, 30 százalékos a finanszírozás részesedése.

Az idei év első háromnegyed évében a lízingpiacon a finanszírozott összeg 248,6 Mrd Ft volt, ami 50548 db szerződésben öltött testet. A finanszírozott összeg negyedéves alapon az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékkal növekedett, míg kumuláltan 16,8 százalékos a növekedés. Szerződésszám alapján negyedéves összehasonlításban 34,8 százalékos a visszaesés, míg kumuláltan 17,1 százalék. A Magyar Lízingszövetség szerint az adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a lízingpiac már túljutott a mélyponton és a konjunkturális szakaszba lépett, ugyanakkor ez a pálya több szempontból is kockázatokat tartalmaz.

Vállalati kereslet nő, míg a lakossági csökken

A szövetség szerint egyfelől a keresleti szerkezetben is megmutatkozik, hogy elsősorban a közvetlenül vagy közvetve exportra termelő vállalatok teljesítenek jól. Ezek körében a nem teljesítési ráta növekedése is megállt és finanszírozási helyzetük is kedvezőbb lett. Ugyanakkor ezek a vállalatok is még fokozottan érzékenyek a nemzetközi konjunktúra állapotára, mivel még nem tudták teljes mértékben visszanyerni pénzügyi erejüket.


Szerződésszám alakulása (db)
Forrás: Magyar Lízingszövetség

A lakossági kereslet, illetve a belföldre termelő vállalatok kereslete továbbra is alacsony. Ebben a körben a finanszírozási helyzet kedvezőtlen, egyes esetekben kifejezetten rossz. A nem teljesítési ráta csökkenő ütemben növekvő, illetve új ügyfelek esetén a törlesztő képesség jóval kockázatosabb.

Ez a megkülönböztetés jól látható azon is, hogy a vállalati kereslet (KKV, és nagyvállalat) aránya folyamatosan növekszik, míg a lakossági kereslet csökkenő. A tőkekintlévőség értéke a harmadik negyedévben 1938,7 Mrd Ft volt, ami 2,9 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez részben az alacsony portfólió-tisztítási sebességnek, részben pedig a lakossági oldal mérlegkiigazító lépéseinek köszönhető.

Szerződésszám szerint a truck és a flotta szegmens teljesít jól

A lízingpiaci szegmensek tekintetében a harmadik negyedévben a retail szegmensben a finanszírozott összeg 80 milliárd forint volt, ami a negyedéves alapon az előző év azonos időszakához viszonyítva 18,3 százalékos növekedést jelent, míg kumuláltan 1,7 százalékos a növekedés.  A finanszírozással értékesített új gépjárművek aránya 2010 eleje óta változatlan, 30 százalék környékén ingadozik, szemben a válság kitörése előtti 60-70 százalék közötti értékekkel.A retail szegmens szerződésszáma a harmadik negyedévben 50 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg kumuláltan 21,8 százalékos a visszaesés.

A harmadik negyedévben a flotta szegmensben a finanszírozott összeg 34,4 milliárd forint volt, ami negyedéves alapon 71,8 százalékos növekedést jelent. A növekedés oroszlánrésze a nagyon rossz 2010. évi harmadik negyedév teljesítményének köszönhető. Az év eddigi részében a flottakezelő cégek 6.984 szerződést kötöttek, ami az előző év azonos időszakához képest 28,4 százalékos növekedést jelent, de az elmúlt négy negyedévben csökkenő a trend. A tőkekintlévőség 26,5 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben. A szegmensben a lízingtermékek versenyképességi előnye szembetűnő.

Az idei év harmadik negyedévében, kumuláltan a truck szegmensben a finanszírozott összeg 56,3 milliárd forint volt, ami 36,5 százalékos növekedést jelent. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 21 százalékos és csökkenő mértékű. A szerződésszám a szegmensben kumuláltan 4143 db volt, ami az előző év azonos időszakához képest 6,5 százalékos növekedést jelent, kumuláltan pedig 20,1 százalékot, de a trend itt is csökkenő. A tőkekintlévőség értéke a harmadik negyedévben 203,6 Mrd Ft volt, ami 13,7 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A gépek és berendezések szegmensben a finanszírozott összeg kumuláltan 74,42 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, ami negyedéves alapon 85,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A legjobban teljesítő szegmens az IT és az egyéb gépek, berendezések, ahol az új kihelyezés megduplázódott negyedéves alapon a harmadik negyedévben. Az időszak alatt a szerződésszám 10 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Komoly károkat okozhat a lízingcégeknek a végtörlesztés

A lakás és ingatlan szegmensben a finanszírozott összeg a harmadik negyedévben, kumuláltan 8,4 milliárd forint volt, ami 34,7 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Kumuláltan a visszaesés mértéke 53,5 százalék. A harmadik negyedévben a szerződésszám kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest, de továbbra is historikusan alacsony a volumen.


Forrás: Magyar Lízingszövetség

A harmadik negyedévben a portfólió mérete 412,6 milliárd forint volt, ami 6,3 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és döntően a devizaárfolyamok változásának köszönhető. A harmadik negyedévben tovább növekedett a nem, vagy késve fizető ügyfelek aránya. Időközben már elkezdődött a végtörlesztés is. Fennállása óta eddig 33 milliárd forint  veszteséget okozott a bankrendszernek, tehát feltehető, hogy a lízingcégeknek is komoly károkat jelent (különösen a nem-banki tulajdonúaknak).

A harmadik negyedévben a lakásfinanszírozás állományán belül tovább emelkedett a lízing részesedése. Jelenleg 1,24 százalék a lakosság esetében, míg a nem-pénzügyi vállalkozások esetében 25,4 százalékra emelkedett a lízing aránya.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG