1p
A Mol részvénycsomag megvásárlása külpolitikai siker a magyar fél számára, a tulajdonszerzés ugyanakkor belpolitikai szempontból kockázatos, és akár ronthatja is a Mol piaci megítélését
A Mol részvénycsomag megvásárlása külpolitikai siker a magyar fél számára, a tulajdonszerzés ugyanakkor belpolitikai szempontból kockázatos, és akár ronthatja is a Mol piaci megítélését - írja a Political Capital elemzése.

Orbán Viktor miniszterelnök május 24-án váratlanul, de nem előzmények nélkül bejelentette: a kormány 1,88 milliárd euróért megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz-tól a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját. Az ügy kihatással lehet a Mol horvátországi érdekeltségeire is, ha a horvát vezetés követendőnek tartja a magyar példát az INA védelme érdekében - derül ki a Political Capital elemzéséből.

Előzmények: elhúzódó patthelyzet

A Szurgut még 2009-ben – néhány héttel a Gyurcsány-Bajnai miniszterelnök-váltást megelőzően – a Mol megszerzésével sikertelenül próbálkozó OMV részvénypakettjét vásárolta meg az akkor piaci árnál magasabb összegért. A bizonytalan tulajdonosi hátterű orosz óriás elsősorban a Mol erős régiós pozíciója, kitermelési lehetőségei és a Nabucco-ban betöltött szerepe miatt fektetett be a magyar vállalatba, azaz hosszabb távú stratégiai és nem rövidtávú üzleti okok játszottak szerepet a döntésben.

A Mol menedzsmentje 2009-ben sikeresen védte meg pozícióit az oroszokkal szemben, így gyakorlatilag több mint két éve patt-helyzet alakult ki: hiába volt a Szurgut a legnagyobb részvényes, jogait nem tudta gyakorolni, kivonulni azonban nem szándékozott. A bizonytalanság gyengítette a Mol pozícióját, és akadályozta nemzetközi terjeszkedésében.

Az elmúlt években – elsősorban kormányzati szinten – folyamatos kétoldalú tárgyalások folytak a helyzet megoldásáról. A kiszivárgott információk szerint már a Bajnai-kormány is vissza akarta vásárolni a Szurgut részesedését, a kormányváltás után pedig elsősorban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tárgyalt a továbblépés lehetőségeiről. Az Orbán-kormánynak ugyanis deklarált célja az állami vagyon növelése és a stratégiai jelentőségű magyar vállalatok megerősítése.

Külpolitikailag siker, gazdaságilag és politikailag kockázatos

A létrejött megegyezés külpolitikai siker a kormány számára, mivel az oroszok a Szurgut részvényesi jogainak érvényesítését akarták elérni, számukra a tranzakcióval elért anyagi haszon nem jelent valódi győzelmet. Diplomácia szinten azért is meghatározó, hogy a tranzakció létrejött, mert a Mol körüli patthelyzet gátolta a további rendezésre váró ügyek – Malév-helyzete, hosszú távú gázmegállapodás, paksi atomerőmű-bővítés – napirendre vételét. A mostani döntés nem feltétlenül képzi egy nagyobb döntés-csomag részét, de az egyes ügyek rendezését nem lehet egymástól teljesen elválasztani.

Mivel a Szurgut eddig sem tudta befolyásolni a Mol döntéseit, így a felvásárlásnak elvileg a vállalat stratégiáját érintő azonnali és közvetlen következményei nem lesznek, ugyanakkor a tranzakció következtében a magyar állam vált a Mol legnagyobb részvényesévé, ráadásul a magánnyugdíjpénztári vagyon kapcsán további 2,4 százalékkal bővül majd a pakett. Ez egyrészt azt jelentheti, hogy a kormány átlépi a 25 százalékos tulajdonrészt, és így kénytelen lenne vételi ajánlatot tenni a többi részvényes számára, ennél ugyanakkor valószínűbb forgatókönyv, hogy a tulajdonába kerülő részvények egy részét értékesíti. Az állami tulajdonrész megugrása ugyanakkor kockázatot is jelent, mivel a kormány aktívan befolyásolni képes a menedzsment döntéseit, tehát a Mol stratégiában az üzleti szempontok mellett politikai szempontok is megjelenhetnek.

Az ügy kihatással lehet a Mol horvátországi érdekeltségeire is. A horvát sajtó a hír megjelenése után követendő példának állította a magyar kormány lépését a horvát vezetés elé, szorgalmazva, hogy ugyanúgy meg kellene védenie az ország szempontjából stratégiai fontosságú INA-t, ahogy a magyar kormány tette a MOL-al. A közelgő horvát választások után egyébként is a jelenleginél keményebb támadásokra számíthat a MOL, mivel a győzelemre leginkább esélyes szociáldemokraták sok olyan döntést felülvizsgálhatnak majd, amelyeket 2003 óta, a jobboldali HDZ által irányított kabinetek hoztak – annak ellenére is, hogy az első privatizációs szerződést még a korábbi baloldali kormány írta alá a Mollal.

Mégis jól jött az IMF-hitel

Fellegi Tamás bejelentése szerint a kormány az IMF-hitel lehívott, de fel nem használt részéből fedezi az 1,88 milliárd összértékű felvásárlást. Ennek ebben a formában valóban nincs hatása a költségvetési hiányra vagy az államadósságra, ugyanakkor ez inkább könyvelési kérdés: az IMF-hitelt is törleszteni kell a következő években, így a döntés biztosan lassítja az államadósság csökkentésének ütemét.

A belpolitikát tekintve a felvásárlás sikerként kommunikálható a közvélemény számára, hiszen éppen a magyar közvélemény szemében egyébként sem népszerű oroszokkal szemben sikerült megvédeni a legnagyobb magyar vállalatot. Ugyanakkor az ellenzék az ügyletet kihasználhatja a kormány elleni támadásokra.

Az ellenzéki pártok közül az LMP és az MSZP a kormány kiadáscsökkentő lépéseit bírálva szembeállítják a Mol-felvásárlásra fordított összeget a társadalom széles rétegeit érintő elvonások hozadékával.

A Fidesz egy éve több helyen is hangoztatta, hogy az előző kormányok teljes egészében felélték az IMF-hitelt, most ennek ellentmondva mégis abból finanszírozták a beruházást, ezáltal hiteltelenítve a megszorítások szükségességét megalapozó érvelésüket.

A kormány az elmúlt egy évben folyamatosan az IMF-től való elszakadás fontosságát hangsúlyozta, azonban most az önrendelkezés visszaszerzésének irányába tett újabb lépés fedezetét mégis Valutaalap hitele jelenti - írja az elemzés.

Fellegi: nem luxusberuházásról van szó

Fellegi Tamás szerint jó és a nemzet érdekét szolgáló döntés volt a Mol orosz kézben lévő részvénypakettjének megvétele, amelyről az országgyűlési képviselők részletes tájékoztatást kapnak, mivel a parlamentnek jóvá kell hagynia a tranzakciót.

A nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságában, az elmúlt egy éves tevékenységéről szóló hétfői meghallgatásán leszögezte: energiabiztonsági, energiafüggetlenségi, regionális politikai, az állami vagyon gyarapítása és hosszú távú értéknövekedése szempontjából fontos, jó döntést hozott a kormány a Mol-részvények vásárlása ügyében.

Rámutatott: nincs szó "luxusberuházásáról", hanem az üzleti kalkulációkon is túlmutató, nemzeti vagyongyarapodással együtt járó lépésről. Az erre fordítható pénz megvan - közölte a szakminiszter.

A Mol-pakett megvásárlása piaci tranzakció volt, tehát azt nem lehet ma megmondani, hogy ha a Bajnai-kormány idején megvették volna, akkor mennyibe került volna, esetleg olcsóbb lett volna,  mert akkor nem vették meg - válaszolta Szekeres Imre (MSZP) kérdésére Fellegi Tamás. Hozzátette azt is, hogy a tranzakció piaci áron történt - ezt egyetlen ellenzéki politikus sem vonta kétségbe -, ami "azt is alátámasztja, hogy nincs politikai alku a háttérben". "Mert ha van politikai alku, akkor vagy nagyon alacsony áron veszem, vagy nagyon magas áron, attól függően, hogy ki mit ajánlott pluszként a háttérben valamilyen titkos megállapodással" - magyarázta a fejlesztési miniszter.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG