1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jövő évi költségvetés egy eredményes konszolidációs program lezáruló szakaszának büdzséje, amely megalapozza a következő évek gyorsabb növekedését - jelentette ki Veres János.
A jövő évi költségvetés egy eredményes konszolidációs program lezáruló szakaszának büdzséje, amely megalapozza a következő évek gyorsabb növekedését, a jelentősebb életszínvonal javulást - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter az Országgyűlésben, a 2008. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának megkezdésekor.

A költségvetés erőteljesen számol az európai uniós pénzek eredményes felhasználásával, az EU-források hasznosítására alapuló fejlesztések érzékelhető megindulásával - mondta expozéjában Veres János.

A költségvetési törvényjavaslat szerint 2008-ban uniós forrásból a magyar költségvetésen keresztül, illetve azon kívül összesen mintegy 820 milliárd forintot fizetnek ki a kedvezményezetteknek, az unió költségvetése felé teljesítendő hozzájárulás 200 milliárd forint körül prognosztizálható.

Veres János szerint a 2008-as költségvetés az ideinél valamivel gyorsabb gazdasági növekedést, szigorú gazdálkodást helyez kilátásba, és mivel már nincs szükség újabb jövedelem-elvonásra, az előterjesztés a reáljövedelmek némi növekedését, a lakossági fogyasztás kismértékű emelkedését is előrevetíti.

"Magyarországon nincs szó sem gazdasági, sem szociális válságról. Nem a válság, hanem az előrehaladás jele, hogy rendet teszünk a közszférában, és megkezdtük, sőt sikeresen végigvisszük a 16 éve halogatott reformokat. Nem lehet szociális válságról beszélni akkor, amikor 2001 óta a reálbérek 30 százalékkal, a reálnyugdíjak még ennél is nagyobb mértékben emelkedtek. Nincs másról szó, csak egy gyors ütemű bérfelzárkózás kiigazításáról" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta: a jövő évi költségvetést is konzervatívan tervezte a kormány, mert fontosak a költségvetési egyensúlycélok. Kifejtette, hogy miként 2006-ban a megváltozott deficitcélt sikerült teljesíteni, és várhatóan az idén sem lesz gond a 6,8 százalékos cél teljesítésével, mert a hiány legfeljebb 6,4 százalék lesz, úgy a tervek szerint a GDP 4,1 százalékát elérő hiány is reálisan teljesíthető. Az államháztartás eredményszemléletű adatai a pénzügyminiszter szerint a konvergencia programnak megfelelően alakulnak, a hiány 2009-ben és 2010-ben is megegyezik az abban szereplő értékkel, 2011-re pedig tovább csökken.

Veres János kitért arra, a gazdasági folyamatok a konvergencia programban valószínűsített pályának megfelelőek, és nincs ok feltételezni, hogy 2008-ban attól lényeges eltérés következne be. Mint elhangzott, az egyensúlyi helyzet javulásával párhuzamosan a költségvetési szféra lehetőségei is növekednek, így a beruházási tevékenység 2008-ban már várhatóan 4 százalék körül bővül, a következő években pedig évente átlag 7 százalék körüli lehet a gyorsulás.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a felsőoktatás támogatása 226 milliárd forint lesz 2008-ban, 5,8 százalékkal több az ideinél. Az érdekegyeztető tárgyalások várható eredményeként megvalósuló bérfejlesztéssel együtt a támogatások további bővülése 2,5 százalékpont, így a helyi önkormányzatok 2008. évi támogatása 5,3 százalékkal nő - derült ki az expozéból.

Az államháztartás konszolidációja és stabilizációja kiterjed a második legnagyobb alrendszert képező társadalombiztosítási alrendszerre is - hangsúlyozta Veres János, kiemelve, hogy a központi költségvetési támogatások összes bevételen belüli arány mintegy 20,5 százalék lesz 2008-ban.

A nyugellátási kiadások jövőre az idén várható teljesítéshez képest mintegy 8,4 százalékkal nőnek. Az év elején sor kerül a törvényi előírásoknak megfelelő nyugdíjemelésre, ennek mértéke 4,9 százalék lesz, folytatódik a nyugdíjak korrekciós emeléséről szóló törvény végrehajtása és megmarad a méltányossági nyugdíjemelés és megállapítás intézménye.

A 2008. évi költségvetés központi eleme a családok támogatása - mondta a miniszter. A költségvetés a családi pótlék reálértékének megőrzését, és további 400 forintos emelést jelent a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a három és többgyermekes szülők gyermekei vonatkozásában. A nyugdíjminimumhoz kötött, illetve azzal arányos családi támogatások (anyasági támogatás, GYES, GYET) 4,9 százalékkal emelkednek. A keresethez kötött ellátások - például a gyed és az apákat megillető szabadság idejére járó illetmény megtérítése - az inflációt több mint 4 százalékponttal meghaladó mértékben nőnek.


"Az egyensúlyhoz a büdzsét is korszerűsíteni kell"

A jövő évi költségvetés szerves része annak az egyensúlyteremtő folyamatnak, amelynek fő irányát, súlypontjait a konvergencia program jelöli ki - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a parlamentben, a 2008. évi költségvetéshez fűzött számvevőszéki vélemény ismertetésekor.

Kovács Árpád aláhúzta: az egyensúlyi helyzet javításához nem vezet más út, mint a költségvetési rendszer teljes körű korszerűsítése, megújítása. Álláspontja szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat makropálya-mutatói megfelelnek a konvergergencia programnak, céljai a becsült tendenciák teljesülése esetén végrehajthatók lesznek.

Az ÁSZ elnöke kitért arra, hogy az elmúlt évhez hasonlóan idén is a nettó exportbővülés jelenti a gazdasági növekedés fő húzóerejét, miközben  a GDP növekedésének mérséklődése a kormány keresletcsökkentő intézkedéseire vezethető vissza. Hozzátette: minél inkább megvalósulnak a konvergencia program idei céljai, valamint a nagy ellátórendszerek megújítását szolgáló változások, annál biztatóbban alakulhatnak 2008-ban a makrogazdasági mutatók, különösen, ha a büdzsé kiadási szerkezete is korszerűbbé válik.

A jövő évi államháztartás alakulása szempontjából Kovács Árpád a kockázatok között említette, hogy a társadalombiztosítás kiadási előirányzatainak vonatkozásában a nyugdíjkiadások, valamint az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait alacsony kockázattal tervezték. Mint elhangzott, az ÁSZ a várható feladatokhoz viszonyítva a társadalombiztosítás mindkét ágazatában alacsonynak, sőt irreálisnak tartja a működési kiadások előirányzatait, ráadásul továbbra sem lehet számszerűsíteni, mekkora kockázatot jelent a biztosítási reform.


Pártvélemények

A 2008. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában az MSZP vezérszónoka azt hangsúlyozta: a javaslat egyszerre tesz eleget a költségvetési, a megélhetési és a társadalmi egyensúly megteremtése iránti igénynek. A Fidesz vezérszónoka a javaslat legnagyobb hibáját abban jelölte meg, hogy változatlan konvergencia programra épít, noha mind a külső konjunktúra, mind  a belső gazdasági folyamatok a változtatás kényszerét jelzik.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kiemelte, hogy a 2008-as költségvetési törvényjavaslat, miközben biztosítja, hogy a reáljövedelem, az életszínvonal ne csökkenjen, néhány kiemelt célra több pénzt tud fordítani. Kiemelt cél a nyugdíj, a gyermekes családok támogatása, a szociális ellátások, illetve az uniós pénzek felhasználásához a nemzeti források biztosítása. Az első három cél a társadalmi felzárkózást szolgálja, míg a negyedik a 2009-es növekedés alapját teremti meg - mondta a szocialista politikus.

Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a 2008. évi költségvetés kockázatai közül a vám- és adóbevételek túltervezését emelte ki, példaként említve az áfabevételek közel 8 százalékos emelését, miközben a kormány 4,5 százalékos  inflációt tervez. Mint mondta, ugyancsak jelentős kockázatot hordoz a kormányzati ingatlanok értékesítése, ami 100 milliárd forintos tétel, valamint az egészségügyi reform fiskális hatása - tette hozzá. A Fidesz javaslatot tesz majd a költségvetésben meghatározott kiadási plafonra, a költségvetési tanács felállítására, valamint a működés és a felhalmozás szétválasztására az önkormányzatok gazdálkodásában - mondta az ellenzéki párt vezérszónoka.


Emelt szintű családi pótlékot adna az SZDSZ
Varga: Sereghajtók vagyunk és azok is maradunk
A pedagógusok nem fogadják el a büdzsét
A kormány jövő évi tervei számokban

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG