1p
Geográfus és a kormányváltás előtt kórházigazgatóként tevékenykedő menedzsert is találunk az új MNB-igazgatók között. Matolcsy fizetéscsökkentéssel kezdett.



A vitatott ÁSZ-anyag volt a kiindulási pont

A közelmúltban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által az MNB-ben feltárt törvénysértések kivizsgálása érdekében a jegybank új vezetése első munkanapján kezdeményezte a működési terület azonnali és átfogó ellenőrzését - értesült a Privátbankár a jegybanktól.

Elsőként a vitatott ÁSZ-vizsgálat során kifogásolt 1 milliárd forintos prémium és bónuszalap azonnali 25%-os csökkentését kezdeményezte. A működési költségek csökkentése érdekében pedig indítványozta az üzemeltetési területet érintő 20%-os költségcsökkentést, amelyet 2 éven belül kell végrehajtani - írja az MNB kommunikációs osztálya.

Az említett számvevőszéki tanulmány két szabálytalanságot rótt fel az előző jegybanki vezetésnek, az egyik a hitelintézeti törvény megszegése, a jegybank ugyanis a 7 legnagyobb magyar bankról adatokat adott át az IMF-nek, de ehhez a hozzájárulást csak később szerezte be. Ennek kapcsán távozása előtt nem sokkal Simor Andrást parlamenti bizottság hallgatta meg, ahol előre megírt elmarasztaló ítélettel várták a távozó elnököt. A bizottság abban sem tudott amúgy megegyezni, hogy az ÁSZ által citált hitelintézeti törvényben szereplő paragrafusok érvényesek-e az MNB-re. A másik ügy pedig az iratkezelésre vonatkozó kihágásokra vonatkozott.

"Matolcsy nem hisz az egyszemélyi irányításban"

"A Magyar Nemzeti Bank új elnöke nem ért egyet elődjével, aki a jegybankban egyszemélyi irányítási rendszert vezetett be" - írja a jegybank közleménye. Kissé fura felvetés ez annak fényében, hogy Matolcsy György kvázi utolsó miniszteri munkanapján átírta a bank alapító okiratát nagyobb hatalmat adva magának az alelnökei rovására.

A jegybanktörvény szellemiségének megfelelően az MNB-elnök és az alelnökök mellett 5 ügyvezető igazgató alá szervezi a feladatokat, - mint az MNB sajtóosztálya fogalmaz - "ezzel is helyreállítva az Igazgatóság korábbi szerepét".

A Monetáris politika megvalósításáért felelős ügyvezető igazgató Palotai Dániel lesz, aki már dolgozott a jegybankban, ő Csermely Ágnes helyére érkezik. A pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért Nagy Márton ügyvezető igazgató felel majd, ő eddig is ezen a területen dolgozott, bár a "hitelösztönzés" új elem a felelősségi területén.

Új emberek, kevés banki tapasztalattal

Nagy Róza, az MNB főigazgatója.

Sándor György eddigi ügyvezető igazgató továbbra is az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi. Az új vezetés tagja Csizmadia Norbert, aki a fiskális koordinációért felelős ügyvezető igazgatói posztot tölti be - ő Pleschinger Gyulával és Balog Ádámmal együtt az NGM-ből érkezik az MNB-be, eddig a tervezéskoordinációért felelős államtitkár volt (az NGM frissített honlapján még mindig e tisztségében szerepel). Csizmadia szintén nem dolgozott eddig banki területen (ahogy az eredetileg adótanácsadó Balog sem), a geográfus végzettségű szakember az államigazgatásban leginkább eddig vállalkozás-fejlesztéssel, turizmussal foglalkozott. Az alapító okirat előzetes átírásával jött létre a főigazgatói poszt, ezt Dr. Nagy Róza kapja majd, ezt már korábban is lehetett sejteni. Nagy Róza a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jogszerű és hatékony működésért felel, ő eddig Matolcsy közigazgatási államtitkára volt, a kormány honlapján található rövid életrajza szerint banki illetve monetáris területen eddig soha nem dolgozott, a kormányváltás előtt egy reumakórház stratégiai igazgatója volt 3 évig, előtte dolgozott már a gazdasági tárcánál 2000-2002-ig.

Az új jegybanki vezetésbe sokan érkeztek az államigazgatásból, ott leginkább vállalkozásfejlesztéssel foglalkoztak, legalábbis ez a közös pont. Nagy Mártonnak pedig ezután a hitelösztönzéssel is foglalkoznia kell - a kinevezések azt mutatják, az MNB komolyan gondolja, hogy megtámogatja a magyar gazdaságot a monetáris politika eszközeivel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG