3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lassan napvilágot lát az összes devizahitel-elszámolási jogszabály. Többek véleménye szerint a bonyolult szabályok, a szerződésenként eltérő lefutás miatt csak zavart okozna a korábban beígért elszámolási kalkulátor.

Elfogadták az utolsó jegybanki rendeleteket is, amelyek a devizahitelesek visszatérítési elszámolásának mikéntjét szabályozzák. Ennek nyomán külön szabály vonatkozik a pontosan törlesztő ügyfelekre, azokra, akik árfolyamgátba léptek vagy egyéb kedvezményt kaptak, s azokra is, akiknek felmondott, késedelmesen törlesztett hitelük van vagy volt - írja a hétvégi Magyar Hírlap.

Korábban a jegybank arról tájékoztatott, hogy honlapján az ügyfelek egy kalkulátor segítségével tájékoztató adatokat kaphatnak arról, hogy nagyságrendileg mekkora lehet az az összeg, amely az elszámolási törvény értelmében számukra visszajár. Ezt az ígéretet kérte számon az LMP frakciója a közelmúltban.

Nem jó ötlet az általánosítás

Ugyanakkor megítélésünk szerint rendkívül kockázatos egy ilyen kalkulátor elkészítése, tekintve, hogy lényegében nem lesz két egyforma hitel-elszámolás. Bankonként eltérő fordulónapok, kamatok, kezelési költségek vannak - ezt  még tudná kezelni egy program - ugyanakkor a hiteltörténet alapján teljesen más és más lefutása lehet az elszámolásnak. Eltérő elszámolási helyzet vonatkozik a késedelembe esett fizetőkre és közöttük is a késedelem hossza, valamint a jelenlegi státusz alapján különböző értékeket találunk. Az elszámolás ráadásul hónaponként más és más lehet annak függvényében, hogy az adott hónapban határidőre teljesítette-e az ügyfél a törlesztést.

Nem lesz boldog, akinek nem jön ki a 30 százalék

Sokak szerint az általános kalkulátor csak megzavarná az embereket, akik az MNB kalkulátorának és a bank által küldött hivatalos elszámolás adatainak eltérése miatt panaszok ezreit, tízezreit nyújtanák be a felügyeletre. Ennek a veszélye már most is megvan, tekintve, hogy hónapok óta mást sem hall a devizahiteles, minthogy "átlagosan" 25-30 százalékkal csökken majd a törlesztőrészlete. Ezek után furcsa lehet majd, ha a fenti összegnél kisebb lesz a kimutatott különbség.

Jól jön majd a kormánynak

A szakemberek a magánnyugdíj-pénztárak államosításának első körének történéseire emlékeztetnek, amikor a reálhozamok kapcsán ringatták hiú reményekbe a polgárokat. A kérdés csak az, hogy a kormányzat hasonló eszközökkel él-e majd, mint akkor - a csalódott tömegeknek küldött üzenetek akkor a szerény reálhozamokkal támasztották alá, hogy miért kell fellépni a pénztárak ellen, akik "eltőzsdézték" a pénztártagok vagyonát - holott épp a kötelezően tartott magyar állampapírokon buktak legnagyobbat a pénztárak.

Az elszámolás utáni esetleges csalódottságot jól kiaknázhatja a kabinet, amely a forintosítás miatt amúgy is támadás alatt van. Megint ki lehet majd jelenteni nagy hangon, hogy nem hagyják, hogy a bankok átverjék az embereket, komoly jegybanki ellenőrzéseket és szankciókat lehet majd bejelenteni. Mindezt annak köszönhetően, hogy lényegében devizahitelesként eltérő metódust kell alkalmazni és így több száz különböző paramétert kell vizsgálni - vagyis az elszámolás maximális transzparencia mellett is meglehetősen nehezen lesz követhető az átlagember számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG